Ajax - Archieffoto: Orange Pictures

Ajax verrast met ruime zege op DHSC

Hoewel Ajax vorige week bij AZSV tevreden kon zijn over het vertoonde spel, werd het niet beloond met de punten. En die waren inmiddels wel nodig om op de ranglijst niet richting de gevarenzone te zakken. Maar de tegenstanders van zaterdag was niet de minste: runner-up DHSC kwam op bezoek.

Het was gezellig druk op de Toekomst en het Ajax-gehalte aan de kant van DHSC was hoog: onder toeziend oog van Wesley Sneijder keerden ook Lars Middelwijk, Berry van ’t Land, Rodney Sneijder en Lorenzo Ebicilio weer terug op vertrouwde bodem. Zij zagen dat Ajax energiek was begonnen aan het duel, maar al snel deed DHSC van zich spreken. Ajax mocht dan wel de bal hebben en opbouwen, maar de bezoekers uit Utrecht waren dodelijk in de tegenaanval. Zo ook in de 9e minuut toen Yassine Tekfaoui Ruben Zandwijken dwong tot een knappe reflex. Het veldspel van Ajax bleef onverminderd zeer acceptabel maar de rijen waren gesloten bij DHSC en met vlotte tegen aanvallen waren de bezoekers levensgevaarlijk. De individuele kwaliteit bij DHSC spatte er vanaf en Ajax moest alle zeilen bijzetten om zo de verdiende 0-1 van het bord te houden. Zo ook in de 18e minuut toen Tevfik Ceyar aan buitenspel ontsnapte maar Ruben Zandwijken tikte de bal naast. De corner die volgde kwam bij Rodney Sneijder terecht, die snoeihard de vuisten vond van wederom Ruben Zandwijken.

In de 23e minuut kreeg Ajax op links de bal via Serghino Sanches. Zijn voorzet belande via en DHSC been bij Vicenzo Schep, die daarna heerlijk uithaalde vanaf de 16 meterlijn. Zijn harde schot verdween in de linkerbovenhoek voor de op dat moment verrassende 1-0. Ajax was nog nauwelijks echt dreigend geweest, maar koesterde de voorsprong. Na ruim een half uur zorgde Ruben Zandwijken er bijna voor dat DHSC de 1-1 kon maken. Na een foutieve inspeelbal kreeg Lorenzo Ebecilio een grote mogelijkheid, maar zijn schot ging naast. Ajax bleef op de been, al was de 1-0 ruststand ietwat fortuinlijk.

Ajax kon zeker nog wel wat van DHSC verwachten in de resterende 45 minuten. Dat gebeurde overigens wel zonder de gewisselde Ajax-cultheld Middelwijk. Eindelijk zat het Ajax eens mee. Een inworp van Serghino Sanches kwam op het hoofd van Carlos Opoku, die goed doorkopte richting het doelgebied. Van dichtbij haalde Kaj de Jong uit, maar doelman Nick Turksma redde bekwaam. Hij kon echter niet voorkomen dat Vicenzo Schep scoorde uit de rebound: 2-0.

De goal leidde tot wat irritaties bij DHSC en de duels werden feller. Maar het vertrouwen van Ajax groeide en dat resulteerde in verschillende mooie aanvallen.Illustratief was de prachtige uitbraak in de 60e minuut, waar Kaj de Jong Rydell Poepon vond. Hij zag de bal vervolgens millimeters naast het doel verdwijnen. Een paar minuten later werd Ajax wederom beloond met een goal. De onderschepping van Kaj de Jong bij het opbouwen DHSC was de inleiding voor de geweldige uithaal van Timo van Roemburg, die zo de 3-0 op het scorebord bracht.

Ajax zat op rozen en kreeg luttele minuten later wederom een grote kans via Kaj de Jong maar doelman Nick Turksma voorkwam dit . Ajax verbaasde inmiddels vriend en vijand want in de 67e minuut zag Serghino Sanches zijn voorzet via de buiten kant van de paal naast gaan. En opeens was het weer alle hens aan dek voor Ajax in de 70e minuut want natuurlijk bleven de bezoekers uit Utrecht driftig op zoek naar en kentering in de wedstrijd die er misschien wel zou gaan komen na een aangeschoten handsbal binnen de 16 meter. Het klusje ( penalty ) kon geklaard worden door Lorenzo Ebicilio maar de oud prof schoot vervolgens huizenhoog over.

Ajax ontsnapte daardoor aan een mogelijk heet laatste kwartier. En zeker toen Mohamed Youssouf in de 73e minuut rood kreeg na een spijkerharde overtreding op Van Roemburg, leek niets meer in de weg te staan voor een zege van Ajax. Met invaller Lesly de Sa ging het zelfs op zoek naar meer. De Jong kreeg daar uit een vrije trap al snel de mogelijkheid voor. De bal vloog subliem in de linkerbovenhoek, maar het feest ging niet door vanwege een duwfout in de muur. Doelman Turksma voorkwam daarna nog diverse malen dat de score hoger opliep, door schoten van Xamm Flemming en De Sa vakkundig te pareren. In blessuretijd zorgde dat duo alsnog voor de 4-0. De Sa legde de bal op het hoofd van Flemming, die de 4-0 eindstand op het bord bracht.

Zo mocht Ajax drie zeer welkome punten bijschrijven en sluit het weer wat aan in de middenmoot. Het bezet nu de tiende plaats. Trainer Middelbeek complimenteerde zijn ploeg na afloop uitgebreid: “Eindelijk zag ik vandaag de dingen waar we zo lang op hameren: passie, plezier, initiatief tonen en vooruit willen voetballen. Het collectief gaf vandaag de doorslag en dat gekoppeld aan een 1-0 voorsprong deed de jongens erin geloven. De afspraken werden uitstekend nagekomen. Dit in combinatie met het vroege felle druk zetten en een paar tactische foefjes die ik voor mezelf houd.”

Volgende week gaat Ajax op bezoek bij Buitenpost, dat zevende staat. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Tekst: Marcel Wagenmakers

Archieffoto: Orange Pictures