Ajax Vrouwen spelen gelijk dankzij laat tegendoelpunt

In het Kyocera Stadion hebben de Ajax Vrouwen met 3-3 gelijkgespeeld tegen ADO Den Haag. Het gelijkspel voelde echter als een nederlaag voor de Vrouwen van Ed Engelkes, aangezien de tegentreffer van het thuisspelende team pas in de slotseconden werd gemaakt.
Engelkes liet tegenover Ajax.nl weten teleurgesteld te zijn met het restultaat. : “Of ik vooraf had getekend voor een gelijkspel? Nee, zeker niet. We kwam hier voor de winst. Na de 2-3 hadden we de boel op slot moeten gooien. Dan moet je de wedstrijd dood maken, maar helaas gaat het dan alsnog mis. Erg jammer.’’
Het was alweer een maand geleden dat zijn ploeg voor het laatst in actie kwam. Na de 7-0-overwinning op PEC Zwolle stond aanvankelijk nog het duel met FC Twente gepland op 12 oktober, maar die wedstrijd werd afgelast door hevige regenval. De speelsters, van wie een aantal tussendoor nog interlandverplichtingen had, hadden zodoende lange tijd om zich voor te bereiden op het midweekse duel met de vrouwen van ADO Den Haag, die zich vorig seizoen tot een ware angstgegner van Ajax ontpopten. Toen wonnen zij tweemaal met 2-1, wat in beide gevallen niet onverdiend was.

Het stond dus vast dat de Amsterdammers een zware avond tegemoet gingen in het Kyocera Stadion, waar de onlangs verzopen grasmat is vervangen door kunstgras. Daar, op de synthetische sprieten, was het ADO dat al in de negende minuut op voorsprong kwam. Uit een vrije trap schoot Renate Jansen, die eerder al de lat raakte, de bal achter Marieke Ubachs. De keepster was betrekkelijk kansloos. Lang duurde de Haagse feestvreugde niet, want binnen enkele minuten stond het weer gelijk. Middenvelder Claudia van den Heiligenberg trok voor, waarna Mandy Versteegt de bal kon binnentikken: 1-1

Meteen na de gelijkmaker scoorde ADO opnieuw, wederom via Jansen, die ontsnapte aan de bewaking van Daphne Koster en Ubachs passeerde. Hierna ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker, maar ondanks schoten van onder anderen Chantal de Ridder viel die niet voor rust. Engelkes: ,,We begonnen slordig en gaven te weinig druk bij het winnen van de tweede bal. Daardoor kon ADO er enkele keren uitkomen en scoren. Terwijl wij de betere partij waren. In de tweede helft ging dat beter. Toen gaven we minder ruimte weg en dwongen we ADO tot de lange bal. Al had ik het idee dat ze sowieso niet van plan waren om verzorgd te voetballen.’’

Na de pauze kwam Ajax inderdaad sterker uit de startblokken. Het gevolg: een snelle gelijkmaker, van de voet van Anouk Hoogendijk. Een-op-een met de keepster van ADO schoof zij de bal beheerst tegen de touwen. Het duel leek vervolgens op een gelijkspel af te stevenen, maar een kwartier voor tijd kwam daar verandering toen Claudia van den Heiligenberg scoorde namens Ajax. Wat volgde was een hectische slotfase waarin Ajax stand leek te houden. Totdat keepster Ubachs in de 89e minuut uitkwam, terwijl dit niet nodig was volgens haar coach. Door deze fout kon ADO-speelster Lineth Beerensteyn profiteren en de 3-3 kon binnenschieten. De avond van de Ajax Vrouwen eindigde daarmee in mineur, ondanks het binnenhalen van een punt.

Verslag: Ajax.nl