Ajax wint van Ter Leede en houdt titelkansen in leven

Ajax heeft zaterdagmiddag in Sassenheim met 2-4 gewonnen van Ter Leede. De Amsterdammers kwamen al vroeg op voorsprong, moesten een achterstand bij rust incasseren maar wisten zich in de tweede helft te herpakken. Door de overwinning en het gelijkspel van Huizen tegen SJC (1-1) heeft Ajax nog steeds kans op de titel in de Vierde Divisie.

Het was een rare middag vorige week in Noordwijk, in een povere wedstrijd met een uitstekend laatste kwartier behaalde Ajax drie welkome punten. Koploper Huizen verloor onverwachts en Kenneth Misa Danso scoorde zijn honderdste doelpunt voor Ajax en dus verliet Ajax uiteindelijk toch nog breed glimlachend Noordwijk richting Amsterdam. Een week later en tien kilometer dichter bij huis dan de vorige week trad Ajax hoopvol aan in Sassenheim want winnen en de druk erop houden was het devies vooraf. De start van deze uiteindelijk zeer vermakelijke wedstrijd was voor Ter Leede, dat en aantal goede schietkansen kreeg maar die doelman Deen niet deden verontrusten.

Snelle voorsprong

Ajax bleef stoïcijns zijn spel spelen, uiterst gefocust koos men zijn momenten zo ook in de tiende minuut toen Virgil Deen en bal onderschepte buiten zijn doelgebied diverse spelers daarna het bos in stuurde om vervolgens via Vicenzo Schep Kenneth Misa Danso weg te sturen op links. De rappe buitenspeler die aan zijn tweede of derde jeugd bezig is draaide naar binnen om vervolgens vanaf twinitig meter de bal magnifiek in de rechterhoek te krullen (0-1). Een schoonheid van een doelpunt met dank aan die bijzondere voorbereiding van o.a. Virgil Deen.

Ajax nam het heft in handen en zo zag het publiek in de achtiende minuut wederom Kenneth Misa Danso excelleren, ditmaal als aangever maar het schot van Geoffrey Castillion werd ternauwernood door Ter Leede-keeper Allessandro Kwant uit de kruising getikt.

Na een klein half uur ebde de dadendrang van Ajax wat weg en moest Geoffrey Castillion geblesseerd het veld af, de thuisclub kwam steeds beter en nadrukkelijker in zijn spel en in de wedstrijd wat na een half uur minuut resulteerde in een geweldige gelijkmaker. De vrije trap van Luc de Kruijs van ruim vijfentwintig meter van het doel verdween in de rechter bovenhoek (1-1)

Luc De Kruijs

Ajax gaf veel ruimte weg, met name op het middenveld, dus waren de tegenstoten van Ter Leede dreigend en moest Ajax het steeds meer hebben van de omschakeling. Zo ook in de tien minuten voor rust toen Kevin van Kippersluis de voorzet gaf op Kenneth Misa Danso die de bal opzij legde voor Tristan Buis maar zijn uithaal was opnieuw en prooi voor doelman Kwant. In de tegenaanval die volgde werd Ajax simpel weg eruit gelopen en was het Marc de Kruijs die op links strak voorgaf op zijn broer Luc de Kruijs die opnieuw beheerst binnenschoot (2-1).

De tweede helft zette trainer Sander Middelbeek duidelijk de puntjes op de i, want Ajax kwam energiek uit de startblokken wat meteen zijn vruchten afwierp, toen Kenneth Misa Danso op links ervan door ging na en combinatie met van Kippersluis, vervolgens en perfecte voorzet gaf op Tristan Buis die als Wim Kieft in zijn hoogtij dagen raak kopte (2-2).

Initiatief

Ajax hield het initiatief en nu was het Ter Leede dat de omschakeling koos, wat resulteerde in een zeer amusant duel waar Ajax voor het meeste vertier op het veld zorgde en dat was mede te danken aan maar één man; Kenneth Misa Danso. Op aangeven van Xamm Flemming kwam hij diagonaal oog in oog te staan met doelman Kwant en hem verschalkte met een bekeken schot (2-3).

Helaas moest de smaakmaker na een goed uur spelen met lichte spierklachten het veld verlaten voor hem kwam Roy Deken. Ajax controleerde nog wel maar moest toezien hoe Dirk Hoekstra in kansrijke positie over schoot. De thuisclub drong steeds meer aan en dat leidde tot soms hachelijke situaties voor het doel van Virgil Deen die zelf op driekwart wedstrijd weer eens en meesterwerkje liet zien door de inzet van Oscar Minnaard te pakken.

Onder druk

Ajax stond inmiddels dus bij vlagen onder druk, maar het goed georganiseerde collectief uit Amsterdam gaf geen krimp en aan alle onzekerheid kwam tien minuten voor de extra tijd een einde toen de ijzersterk spelende Kevin van Kippersluis de bal voorgaf op Glenn van Zoolingen, die op het randje van het strafschopgebied hard uithaalde: 2-4.

Rood

Een tegenvaller was er toen Kaj de Jong na het wegschieten van de bal zijn tweede gele kaart kreeg en Ajax zeker nog dik acht minuten inclusief blessuretijd met tien man de strijd moest volhouden. Ter Leede dat prima voor de dag kwam kreeg nog een gigantische kans om de spanning groter te maken via Marc de Kruijs, maar wie anders dan Virgil Deen tikte de bal over.

Door de overwinning en het gelijkspel van Huizen heeft Ajax nog twee punten achterstand op de koploper. De Amsterdammers spelen volgende week in de laatste speelronde thuis tegen Huizen.

Twee punten achterstand

Sander Middelbeek, trainer van Ajax, was tevreden met de overwinning. “We hebben een moeilijke periode achter de rug, met vier nederlagen op rij. Maar we hebben net als vorige week in Noordwijk laten zien dat we een vechtteam zijn. We hebben nooit opgegeven en zijn beloond met drie punten.” Middelbeek is nuchter over de titelkansen. “We hebben nog twee punten achterstand, dus het wordt een lastige klus. Maar we gaan er alles aan doen om te winnen.”

Volgende week op de Toekomst komt er in de Vierde divisie een climax die niemand meer verwacht had. Wat een ontknoping! Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde divisie A.

Tekst: Marcel Wagenmakers

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)