Ajax zakt na nederlaag tegen Sparta Nijkerk steeds verder weg

Hoofdklasser Ajax is door de 2-1 nederlaag tegen Sparta Nijkerk afgezakt naar de zevende plaatst op de ranglijst. Voor de ploeg van Jorg Smeets was het de derde domper op rij na het late gelijkspel tegen Excelior’31 en de oorwassing vorige week tegen DFS. Ook tegen Sparta ging het in de extra tijd mis.

Voormalig OFC-trainer Imdat Ilguy  had zich geen betere start kunnen wensen bij zijn debuut voor Sparta Nijkerk. Afgelopen week werd bekend dat hij de ontslagen Marco Roelofsen opvolgde in Nijkerk.

De start in Nijkerk, waar Roy Deken na lang blessureleed terugkeerde in de basis bij Ajax, was er eentje om snel te vergeten. Ajax bleef echter geduldig zoeken naar openingen. Misschien wel iets te geduldig want erg veel snelheid zat er niet in het spel van de Ajacieden. Sparta Nijkerk speelde sneller en directer en was dan ook dreigender.

Na ruim een half uur spelen ontstond de eerste echte serieuze kans, maar nadat doelman Veenboer gepasseerd was brachten verdediger nog redding op de doellijn. Het was echter wachten op een doelpunt voor de thuisploeg. Die viel uiteindelijk vijf minuten voor het rustsignaal. Een schot van Rick Knoop, dat onderweg door Glenn van Zoolingen van richting werd verandert, maakte Stephan Veenboer kansloos.

Na rust waren de Amsterdammers een stuk gretiger. Binnen drie minuten waren Kenneth Misa-Danso (twee keer) en Stanley Akoy dichtbij de gelijkmaker. Ook invaller Cedric Main was met zijn eerste balcontact na een uur spelen zeer kansrijk, maar de treffer bleef uit omdat doelman Brian Willemse goed ingreep.

Sparta Nijkerk beperkte zich in die fase vooral tot verdedigen  en hanteren van lange ballen om Ajax via de counter te verrassen. Een vrije trap van Akoy, twintig minuten voor tijd, leverde ook niet het gewenste resultaat op. Aan de andere kant had Al Alkan de mogelijk de wedstrijd te beslissen toen doelman Veenboer uitgleed, maar hij schoot hoog over.

Zes minuten voor tijd kreeg Ajax loon naar werken toen Soeremly te Vrede van zo’n twintig meter uithaalde. Willemse oogde verrast en stond aan de grond genageld bij de fraaie en verdiende gelijkmaker. Ajax ging op jacht naar de winst, maar gaf daardoor ook de nodige ruimte weg. In de slotminuut van de officiële speeltijd miste Mapinga nog een opgelegde kans nadat Jorrit Fiegen de bal keurig voorgaf. Die waarschuwing had het signaal moeten zijn om het gelijkspel te koesteren. In de vierde minuut van de extra tijd kreeg Ajax alsnog de deksel op haar neus. Een strakke voorzet van Marina kwam tegen Ajax-verdediger Edwin Soenarto aan die de bal niet meer kon ontwijken en via de door hem getoucheerde bal pakte Sparta Nijkerk toch nog de zege (2-1).

Klik hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag hoofdklasse B