Sander Middelbeek - Foto: Rob van Vliet

Ajax zet stijgende lijn door tegen Buitenpost

Na de eclatante zege op DHSC vorige week hing er een roze wolk boven Amsterdam. Ajax wilde dat vasthouden bij Buitenpost, maar moest het in Friesland wel stellen zonder de geblesseerde Atilla Yildirim, Keina Yamaguchi en Lesly de Sa. Daardoor zaten er bijna alleen verdedigers op de reservebank. Maar het deerde Ajax niet.

De start van de wedstrijd kon niet beter voor Ajax. Bij de eerste de beste aanval raakte de defensie van Buitenpost al behoorlijk in de stress en dus kon Tristan Buis optimaal profiteren van de trage terugspeelbal op doelman van der Meulen (0-1). Ajax kon deze opsteker uitstekend gebruiken om het strijdplan voor vanmiddag daardoor nog meer kracht bij te zetten. Namelijk: vroeg druk zetten en met volle energie de duels aangaan. Dat resulteerde in de zevende minuut al bijna in de 0-2, toen Vicenzo Schep zijn schot geblokt zag worden binnen. Ajax zat er continu bovenop en kreeg alle medewerking van Buitenpost. Een te korte terugspeelbal zorgde ervoor dat Rydell Poepon simpel de 0-2 kon maken. De thuisclub kreeg voetballend weinig grip op Ajax en het was voornamelijk dreigend uit dode spelmomenten.

De eerste serieuze kans voor Buitenpost viel te noteren in de 29e minuut via Sam Wormmeester. Maar de attent keepende Ruben Zandwijken wist dit schot te pareren. Ajax had het onder controle en zag in de 39e minuut de 0-3 al verschijnen op het scorebord, nadat Tristan Buis de bal afleverde bij Kaj de Jong, die zijn volley uiteen zag spatten op de paal. Ook in de 41e minuut was het Kaj de Jong die opnieuw dichtbij een doelpunt was. De voorzet van Opoku kon hij net niet beroeren voor anders de zekere 0-3 ruststand.

Ook na de thee hetzelfde scenario. Een gepassioneerd Ajax dat met volle energie zijn tegenstander op de huid zat en dat zorgde er mede voor dat doelman Van der Meulen inclusief zijn defensie regelmatig het overzicht verloren waardoor Ajax kansen kreeg. Een paar minuten na rust lieten diverse Ajacieden het na om weer te scoren. Even later werd Buitenpost gevaarlijk en had Ajax geluk dat Rik Weening in kansrijke positie uitgleed.

Ajax behield de regie maar mocht het zich aanrekenen dat het te weinig deed met de vrijheid. De thuisclub wisselde ondertussen druk en hoopte het duel zo nieuw leven in te blazen. Dat lukte bijna, toen Mark van der Meer in kansrijke positie kon schieten, maar wild naast schoot. In het laatste kwartier toen Buitenpost va-banque leek te gaan spelen kwamen de Amsterdammers af en toe dan wel in de verdrukking maar de bal wilde niet goed vallen voor de thuisclub waardoor Ajax niet in gevaar kwam en het zelf in de omschakeling de nummer 7 van de ranglijst regelmatig in verlegenheid bracht .

Zo ook in de 79e minuut, toen Rydell Poepon oog in oog met doelman Kevin van der Meulen verscheen maar deze niet wist te passeren. Het was ondertussen en schiettent geworden achterin Buitenpost. Ajax kreeg via Van Zoolingen, Van Roemburg, Slegt en Koppers nog kansen op meer goals. Maar nonchalance en goed keeperswerk voorkwamen dat.

Trainer Sander Middelbeek gaf na afloop toe dat het mede door de vroege goal een stuk makkelijker werd in de rest van de wedstrijd. Hij roemde zijn team wederom voor de geleverde energie en passie. Toch was hij ook kritisch over het feit dat zijn mannen zoveel kansen lieten liggen. “Maar wat ik vooral zie, is dat er een positieve vibe ontstaat binnen de selectie. Iedereen wil knokken om onderdeel te worden van de basiself en dat is pure winst.”

Over 2 weken hervat Ajax de competitie met een thuis duel tegen HZVV. Bekijk hier alle uitslagen, de stand en het programma in de Vierde Divisie Zaterdag B

Archieffoto: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)