Almere ruikt tweede klasse na 4-0 winst op IJFC

FC Almere moest vanmiddag in eigen huis aantreden tegen IJFC voor de eerste finale wedstrijd voor een plek in de tweede klasse. Er waren behoorlijk wat toeschouwers op dit duel afgekomen en die kregen geen spijt. Het werd een duel waar Almere vanaf het begin de toon aangaf. IJFC kon deze middag echter geen vuist maken en moest genoegen nemen met de gretigheid van de thuisclub en liep dan ook tegen een bijna niet te overbruggen 4-0 nederlaag op.

FC Almere, dat de laatste maanden al goed presteerde liet dat vorige week ook al zien tegen AH’78 en wilde nu deze goede reeks zeker voor eigen publiek voortzetten. Vanaf het begin had IJFC het dan ook behoorlijk moeilijk want de spitsen Azzahi en van Zwam van Almere was zeker de eerste twintig minuten een ware plaag voor de ploeg van IJFC coach Frans Vermeulen. Het frisse en uitstekend spel vanaf het middenveld leverde herhaaldelijk problemen op voor de gasten. In de vijfde minuut was het dan ook al raak toen Nick Stots goed doorging en uiteindelijk met een mooie lob doelman Mike Maaswinkel het nakijken gaf 1-0. IJFC liep achter de feiten aan maar Almere groeide in deze fase in de wedstrijd en hield een behoorlijk veldoverwicht. Dit resulteerde in de negende minuut in een tweede treffer voor de thuisclub, een dieptebal van Ramon Kool op Leroy van Zwam werd de linksbuiten goed verwerkt en zijn voorzet was uitstekend op maat voor Jordy Fernhout die fraai de 2-0 scoorde.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

IJFC kon hier maar weinig tegenoverstellen want de ploeg leed veel balverlies en Almere profiteerde hier wel van maar zowel de Blieck als Azzahi konden de geboden kansen niet verzilveren. IJFC met aanvoerder Auke Bakker als voorbeeld voor zijn team kon toch ook zijn ploeg niet op het juiste spoor zetten, er waren wel wat mogelijkheden maar men kon de aansluiting niet vinden. Dat kon Almere in de 15e minuut wel want na een mooie actie van Leroy van Zwam was het een IJFC verdediger die hands maakte en Almere door Erwin Haselbekke via elfmeter op 3-0 kwam. IJFC herpakte zich wel en Almere moest zoals wel vaker gebeurde de teugels wat laten vieren maar voor de rust bleef het bij deze stand.

Na de rust twee gelijkwaardige ploegen die streden voor elke meter. Almere bleef wel de betere ploeg maar gaf toch soms wel veel ruimte weg zodat IJFC wat kansen kreeg maar zowel Gerben Renes als Rob Walree konden hun team niet in de wedstrijd helpen. Almere pakte uiteindelijk toch weer het initiatief met als gevolg diverse kansen maar goals bleven vooralsnog uit. In de 65e minuut moest Ramon Kool van Almere het veld ruimen na een te harde actie van een IJFCer. Robin Benning verving hem uitstekend. IJFC kreeg hierna wat meer grip op het duel en moest Almere doelman Jeffry Coersen handelend optreden bij een schuiver in de hoek, en niet veel later was hij weer belangrijk bij een 100% kans van IJFC maar ook nu was hij de man die Almere op koers hield.

Azzahi en Van Zwam

Het verdere wedstrijdverloop was voorspelbaar, IJFC moest nog scoren om in de thuiswedstrijd nog enige kans te maken en Almere kon een enigszins afwachtende houding aannemen. Hierna moest de overgens goed leidende arbiter Jansen nog drie gele kaarten uitdelen maar eigenlijk was het de wedstrijd er niet naar. Vlak voor tijd kon werd het nog 4-0 toen aanvoerder Auke Bakker van IJFC nog in eigen doel schoot. Verder geen problemen meer voor de Almeerders die zichzelf een uitstekende uitgangspositie verschafte voor de return.

Almere coach Maurice Ligeon: “we zijn er nog niet en daar waak ik voor, we moeten volgende week nog negentig minuten er tegenaan want IJFC uit is niet mis.

IJFC teamleider Hans van Vliet vond de winst wel verdiend maar de eerste goal zat volgens mij wel een buitenspel luchtje aan maar volgende week zullen we nog eenmaal alle registers open trekken en gebeurt er misschien nog een wonder!