Ambitieuze Niels Butter verruilt OFC voor IJsselmeervogels

OFC-aanvaller Niels Butter (23) speelt komend seizoen 2023-2024 op de rode zijde van sportpark De Westmaat. De aanvaller annex middenvelder gaat van OFC Oostzaan naar de IJsselmeervogels, in het voetbalgekke Bunschoten-Spakenburg. Een vroeg aangekondigde transfer die zeker enig opzien baarde.

De in Oostzaan geboren en woonachtige Butter begon zijn loopbaan bij OFC Oostzaan. Zijn voetbaltalent viel op en via de AZ Alkmaar jeugdopleiding (2010-2016) en twee jaar in de jeugdopleiding van Feyenoord (tot 2018) maakte de middenvelder/ aanvaller de overstap naar het Spaanse La Nucia. Butter keerde na één seizoen Spanje terug naar zijn geboortedorp.

De sportfanaat volgt momenteel een studie sportmanagement en ondernemen aan de HvA in Osdorp. Een brede studie, die hij combineert met het trainen en spelen op het hoogste amateurniveau bij OFC. Daarin volgt er nog een stageperiode en afstuderen over anderhalf jaar. Dankzij zijn netwerk, afgelopen jaren opgebouwd als speler bij BVO’s en in het topamateurvoetbal, biedt dit ook mogelijkheden voor de nog jonge ex-prof.

Lekker voetballen

Butter genoot van zijn tijd bij AZ. “Het was fantastisch. Ik werd vroeg opgehaald voor school, daarna ging ik lekker voetballen en vervolgens weer bezig met school. Dat deed ik hele dagen, zes keer per week. Alleen maar voetbal, heerlijke tijd! Bij Feyenoord werd het al een stuk serieuzer. Daar kreeg ik te zien hoe het echte voetbalwereldje eruitzag. Met makelaars, spelers die contracten kregen. Ik zag Feyenoord vooral als een hele warme voetbalvereniging. Leuke, lieve clubmensen die er elke dag waren. De stap naar het eerste elftal van Feyenoord was serieuze business. Ik was daar niet zo bewust van. Ik was nog vooral lekker aan het voetballen. Aan het genieten.”

Daarna zat hij een jaar in Spanje, waarna hij het tijd vond om terug naar huis te gaan. “De hogere ambities om ooit bij een mooie BVO te komen, zullen wel ergens in het achterhoofd blijven. Nu ben ik ook maatschappelijk bezig en heb ik het erg naar mijn zin op het hoogste amateurniveau. Ik heb al veel te danken aan het voetbal, maar dit leven bevalt me meer dan prima. Het is voor mij belangrijk om iets achter de hand te hebben. De combinatie voetbal en maatschappelijk bezig zijn past voor mij perfect. Ik zag jonge jongens geforceerd naar het buitenland gaan, voor een contract. Voor mij was het vooral levenservaring, als persoon”.

Sportief plaatje

Bij OFC is Butter momenteel bezig aan zijn vierde seizoen. Met de ploeg komt hij nu uit in de Tweede Divisie. Butter viel op bij de scouting en nieuwe technische commissie van IJsselmeervogels door zijn optredens. Butter kwam dit seizoen al vroeg in de schijnwerpers tijdens in de eerste thuiswedstrijd van VVIJV tegen OFC, waarin Butter en zijn OFC-ploegmaten het matig draaiende IJsselmeervogels het vuur aan de schenen legde. De rooien wisten ternauwernood aan puntverlies te ontsnappen en wonnen met 3-2. “Ik denk van mezelf dat ik goed heb gepresteerd de afgelopen jaren. Ze vinden mij nu een interessante speler. Ik kan in de spits spelen, maar ook als een nummer 10 achter de spitsen. Ze hebben me intensief gevolgd de afgelopen wedstrijden en blijkbaar waren ze snel overtuigd. Wat meespeelt is dat ze het dit seizoen niet goed doen in de Jack’s League. Dat zal er ook mee te maken hebben, dat ze nu al kijken wie ze aan kunnen trekken en direct vastleggen. Jim Hulleman is inmiddels ook gecontracteerd, hij komt over van de Koninklijke HFC. Ze willen komend seizoen met een gezonde mix van spelers tussen de 23-30 jaar gaan presteren in de Tweede Divisie. De stap naar de subtop moet komend seizoen ingezet worden en daarna de stap naar de top. Het sportieve plaatje klopt voor mij en ook wat de posities betreft. De bedoeling is dat IJsselmeervogels 1-4-4-2 gaat spelen, daarin kan ik één van de twee spitsen worden, of als een 10 achter de spitsen. Ik ben een type dat graag de bal in de voeten wil hebben. Dan moet ik ook voetballers op mij heen hebben. Bij OFC worden we veel achteruit gedrukt, dat betekent dat we minder tijd en gelegenheid hebben voor bijvoorbeeld een opbouw als we de bal wel hebben. Daar heb ik zelf ook moeite mee, dat spelletje kan ik trouwens nog beter leren. Ruimtes herkennen, waar komen de lange ballen”.

Gezonde ambities

Butter steekt zijn ambitie niet onder stoelen of banken, maar staart zich niet blind op het voetbal, getuige ook zijn studie. “Ik ben iemand die gezonde ambities heeft. Dit is mijn vierde seizoen bij OFC. Ik ben er kampioen geworden, promotie meegemaakt. Hele mooie wedstrijden gespeeld. Maar, inmiddels ook de langst zittende speler. Ik heb altijd gezegd dat mocht er iets leuks langskomen, dat ik dan geïnteresseerd zou zijn. IJsselmeervogels is zo’n leuke club, met een enorme historie. Zeven landtitels, de meest succesvolle amateurclub aller tijden. Ze zeggen het Ajax van de amateurs. Ik weet nog goed dat wij er onze eerste uitwedstrijd speelden. De opkomst, het vuurwerk, de vlaggen. De hele entourage, top. We kwamen dankzij mijn strafschop met 1-2 voor. De druk van het publiek was direct voelbaar op het veld. IJsselmeervogels stuwde vooruit, maakte de 2-2 en later de winnende 3-2. Het gaf de ploeg in de laatste fase zoveel kracht. Ja, daaraan kon ik goed merken hoe belangrijk dit kan zijn. Het is een mooie mix van gevoel en emotie wat daar leeft. Dat is mij heel erg bijgebleven. Ondertussen heb ik beelden gekeken van enkele derby’s tegen Spakenburg en een oude NOS documentaire van Kees Jongkind (Rood of Blauw, 2005, red.). Ik kijk er heel erg naar uit om ook dit soort wedstrijden te spelen. De gekte eromheen. Prachtig!”

Knallen dit seizoen

“Dit seizoen zitten we in een lastig parket met OFC. We missen nog altijd Niels Springer en ook Joël Amakodo kwakkelt nog. Die hebben we wel nodig voorin. Voor nu moeten we zorgen dat we als team goed bij elkaar blijven en elkaar helpen. We trainen keihard en we willen alles voor elkaar doen. Het gaat een keer de goede kant opvallen voor ons. We kunnen voetballend mee. We krijgen best wel kansen, maar de weerstand is groter dan we gewend zijn. Er zitten meer ex-profs bij die andere clubs, meer ervaring. Maar toch, we gaan een keer punten pakken en weg van die onderste plaatsen. Ik zal in ieder geval altijd 100% mijn best doen voor mijn club. Ik wil doelpunten maken, volop strijden. Winnen!”

Bij IJsselmeervogels tekent Butter een contract voor één seizoen, tot de zomer van 2024. We wensen Niels alle succes toe bij OFC dit seizoen en veel geluk bij de IJsselmeervogels volgend seizoen.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
OFC