Home / Algemeen / Amerikaans onderzoek: geen verband tussen sporten op rubberkorrels en kanker

Amerikaans onderzoek: geen verband tussen sporten op rubberkorrels en kanker

Een onderzoek van twee Amerikaanse kankerspecialisten in de staat Californië heeft uitgewezen dat er geen verband is tussen het gebruik maken van kunstgrasvelden met rubberkorrels en het ontwikkelen van kanker en jongvolwassenen.

In het medisch vakblad Cancer Epidemiology schrijven zij, na een uitgebreid onderzoek over het verband tussen de aanwezigheid van rubbergranulaat en jaarlijkse kankerstatistieken, volgens het Algemeen Dagblad: “Onze bevindingen tonen geen verband aan tussen blootstellingen van individuen aan velden met rubberkorrels en het aantal gevallen van kanker. Het mijden van deze velden vanwege angst voor een verhoogd kankerrisico is niet gerechtvaardigd.”

Twee jaar geleden kwam Zembla met onthullingen dat het sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat gezondheidsrisico’s met zich mee zouden brengen. Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldde, na een eigen onderzoek, dat de risico’s te verwaarlozen waren. Het uitgebreide Amerikaanse onderzoek bewijst dat het sporten op de kunstgrasvelden geen bijzonder gezondheidsrisico met zich meebrengt. Volgens regeringspartij VVD “moeten we ons toch achter de oren krabben en afvragen of alle commotie over kankergevaar de afgelopen jaren nou nodig was”, meldt het AD.

De gemeente Amsterdam besloot naar aanleiding van het onderzoek van het RIVM in te grijpen en op termijn alle velden met deze rubberkorrels om te toveren tot kunstgrasvelden met kurk.

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)