Amstelveen bekroont werklust met terugkeer naar de tweede klasse

Na drie eerdere nederlagen tegen AH’78 heeft Amstelveen/Heemraad de allerbelangrijkste wedstrijd tegen de Huizenaren gewonnen. De ploeg van trainer Radjin de Haan was in eigen huis duidelijk de baas tegen de bezoekers: 3-0. Het 2-1 verlies van het heenduel werd weggepoetst en Amstelveen keert na een jaar afwezigheid weer terug in de tweede klasse.

“Het klopte vandaag. De arbeid, ons tactisch plan. Je ziet dan ook dat we dan kunnen winnen van deze ploeg. We weten wat hun sterke punten zijn. We lieten de arbeid in de voorgaande wedstrijden na, maar vandaag niet”, aldus De Haan midden in het feestgedruis.

De Haan juicht

De oefenmeester zag zijn ploeg ontketend van start gaan. Binnen de minuut brak Yacob Sason sterk door via de linkerkant en zijn voorzet zeilde vlak voor het doel langs. Het was het begin van een openingsfase waar Amstelveen nog een paar keer gevaarlijk was. Aan de overzijde kreeg Thomas van Middelkoop de ruimte, maar zijn schot uit de draai vloog huizenhoog over.

Het was één van de weinige speldenprikken van AH’78, dat in tegenstelling tot het duel van vorige week er nauwelijks aan te pas kwam. Dit was ook het verdienste van de Amstelveners. Linksback Quincy Uljee had de razendsnelle Mohamed el Kaddari in zijn broekzak en ook andere spelers van AH’78 konden niet het verschil maken. Ook was het uitvallen van Karim Chahider in de eerste helft met een gebroken kuitbeen een behoorlijke domper voor de gasten.

De betere kansen waren er voor Amstelveen. Maarten Zwaan was gevaarlijk met een schot vanuit de tweede lijn en een goede individuele actie van de aanvoerder werd geblokt. Diezelfde Zwaan kwam halverwege het eerste bedrijf wel goed weg bij een handsbal binnen de zestien, die door scheidsrechter Nefkens werd weggewuifd. In het laatste kwart voor de pauze bleef Amstelveen de bovenliggende partij, maar kon dit niet omzetten in grote mogelijkheden.

Sason juicht

Na de rust was Amstelveen wel meteen levensgevaarlijk. Robert Lesmeister had tot twee maal toe van dichtbij het vizier totaal niet scherp. Sason maakte deze missers kort hierna goed. De spits deponeerde een lange bal van Dennis Spitteler met een achterwaartse kopbal voorbij doelman Tim van Loon: 1-0. Sason: “De ban was gebroken. Dit was misschien wel de bevrijding.”

Een fikse tegenvaller voor AH’78, dat kort hierna verder moest met tien man na een tweede gele kaart voor Maarten Schrama. Een extra zetje in de rug voor Amstelveen, dat via Spitteler en de jonge Mike van den Steenhoven goede kansen kreeg op een tweede treffer. Lang kon de thuisploeg niet van het overtal genieten. Ook Dirk Franken ontving na bijna een uur op de klok een tweede gele prent.

Heemraad Juicht tekst

Deze kleine tik werd al snel weggepoetst door de sterk spelende Van  den Steenhoven. Het achttienjarig talent kopte een voorzet van Sason tegendraads tegen de touwen: 2-0. Met deze score op het bord lag Amstelveen op promotiekoers. AH’78 had een doelpunt nodig om er in ieder geval een verlenging uit te slepen.

De bezoekers, waar de frustratie met de minuut groeide, konden op een poging van Tim Renes verder weinig afdwingen. Amstelveen kreeg in het slot voorin de meeste ruimte. Van den Steenhoven gaf de bal op een presenteerblaadje aan invaller Tim Boelrijk die de voeten van Van Loon vond. Vlak voor tijd was de andere invaller Michael Lippens wel koelbloedig voor de goal. Op aangeven van Sason maakte Lippens een einde aan alle Huizense illusies: 3-0.

Heemraad AH bank juicht

Amstelveen mag zich opmaken voor de tweede klasse. Het ging niet altijd vanzelf dit seizoen, maar dat is Sason inmiddels wel vergeten. “Hartstikke mooi. We waren vooraf de favoriet voor de titel, maar we gaven het aan het einde een beetje weg. Dit kwam ook door de spanning. Uiteindelijk zijn we er op deze manier gekomen. Eind goed, al goed!”

Klik hier voor alle uitslagen van de zaterdag nacompetitie.

Verslag: Justin Crombeen
Foto’s: Hans van Beek

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)