Amstelveen pakt koppositie na winst op VVA/Spartaan

Door de directe confrontatie met VVA/Spartaan met 1-3 te winnen heeft AmstelveenHeemraad de leiding genomen in de derde klasse B. De Amstelveners versloegen koploper VVA/Spartaan met 1-3 . Volgende week kan de periode gewonnen worden als VVC verslagen wordt.

Na binnen tien minuten op achterstand te zijn gezet maakte de ploeg van Mark Kranendonk het nog voor rust goed en gaf de voorsprong na rust niet meer om handen. Amstelveen gaat met twee punten voorsprong de laatste wedstrijd van de eerste periode in en moet het in e thuiswedstrijd tegen VVC waarmaken.

Foto Hans van Beek: Trainer Mark Kranendonk van Amstelveen juicht te vroeg. De 1-4 wordt afgekeurd

VVA/Spartaan, gepromoveerd via de nacompetitie, heeft goed ingekocht dit seizoen en had zijn pijlen gezet op de eerste periode. Trainer Mohamed Kharchouch: “Wij hebben een leuk vriendenteam, die ook nog eens heel goed kan voetballen. Zeker Jaap Lorier is een belangrijke versterking. Helaas gaan er een paar een aantal maanden naar het buitenland, dus voor ons is de eerste periode heel belangrijk. Wij zijn dan verzekerd van de nacompetitie en  in mei zijn wij weer helemaal compleet.” De van JOS/Watergraafsmeer afkomende Jaap Lorier is het aanspeelpunt en topscoorder bij de club in Amsterdam.

Foto Hans van Beek: Kaja Bootsman zet VVA/Spartaan al snel op 1-0

VVA/Spartaan ging vanaf het begin vol in de aanval, zette goed druk op de bal en Amstelveen had het moeilijk. Na acht minuten een snelle uithaal van Jaap Lorier, maar de inzet werd op magistrale manier over getikt door Patrick Alblas. Uit de corner viel toch de goal. De corner kwam voor de voet van Kaja Bootsman en die haalde verwoestend uit. Alblas moest hier het antwoord op schuldig blijven. Na een kwartier ging het druk zetten van VVA/Spartaan liggen en kwam Amstelveen beter in het spel. De gelijkmaker viel voor VVA/Spartaan heel ongelukkig. Een vrije trap van Maarten Zwaan werd helemaal verkeerd beoordeeld door gelegenheidskeeper Erik Kamp en Michael Lippens gaf het laatste zetje.

Foto Hans van Beek: De net van een vakantie terug gekeerde Michael Lippens zorgt voor gelijkmaker en de voorsprong

Vanaf dat moment was het Amstelveen, die heer en meester was op het veld. De combinaties liepen soepel, het veldspel was oppermachtig en VVA/Spartaan was rijp voor de slachtbank. Na een snelle aanval, die liep via Michel Grethe, kon Jacco Tolman met een mooie voetbeweging Michael Lippens voor Kamp zette en de 1-2 aantekenen. Drie minuten later de beslissing. Dirk Franken haalde hard uit en de 1-3 was een feit. Kort daarna nog meer mogelijkheden, maar de 1-3 bleef staan.

Foto Hans van Beek: Spartaan-trainer Mohamed Kharchouch moet de komende tijd veel spelers missen

Na rust een spannende wedstrijd met mogelijkheden over en weer. De enige goal, Robert Lesmeister nam aan, draaide naar binnen en schoot met links in de uiterste hoek, werd afgekeurd voor vermeend buitenspel. Ten onrechte, maar daar keek naar afloop niemand meer naar. De overwinning kwam niet meer in gevaar, want de verdediging, met uitblinker Bastiaan Netjes voorop, gaf niets meer weg.  Vreugde na afloop bij Amstelveen, berusting bij VVA/Spartaan. Karchouch: “Zij waren gewoon beter. Verzorgd voetbal met kwaliteiten”

Foto Hans van Beek: Michel Grethe is een stevig duel verwikkeld

En de winnende coach, Mark Kranendonk? Via Twitter:  Day After…. Nieuwe koploper, eerste periode moet beloning worden. Gaat alleen niet op bestelling. VVC thuis nieuwe uitdaging”

Kijk voor alle uitslagen, het programma en de stand op de klassenpagina van zaterdag 3B

Tekst: Helmar Vercasman
Foto’s: Hans van Beek