Amstelveen-trainer Radjin de Haan denkt nog dagelijks aan de SLM-ramp

7 Juni 1989. De Douglas DC8 Super 69 met aan boord 178 passagiers, waaronder het Nederlands Kleurrijk elftal, stort door de mist neer in Suriname. Alle negen bemanningsleden en 167 passagiers komen om het leven. Elf passagiers en een hond overleven de grootste vliegtuigramp uit de Surinaamse geschiedenis. Onder hun de huidige trainer van Amstelveen Heemraad Radjin de Haan.

De Haan, die met Amstelveen nog strijdt om promotie naar de tweede klasse, is blij dat hij vanavond (dinsdag) met zijn selectie op het veld staat. “Dan heb ik tenminste even wat afleiding.”

Het is vandaag precies 27 jaar geleden dat de ramp plaats vond. De Haan: “27 Jaar alweer. De tijd gaat snel. Ik denk er vaak aan, maar als de datum van 7 juni dichterbij komt, neemt het allemaal wat grotere vormen aan. Het is dan ineens weer heel dicht bij. Veel herinneringen komen dan weer boven. Natuurlijk het verdriet, maar ook mooie herinneringen hoor. Ik doe op zo’n dag nooit veel. Lekker rustig aan en tijd voor mezelf nemen. Ik ben blij dat ik vanavond op het trainingsveld sta.”

04062016 AH78 Amstelveen foto Hans van beek Radjin de Haan

Vijftien spelers van het Kleurrijk Elftal kwamen om het leven. Sigi Lens (Fortuna Sittard), Edu Nandlal (Vitesse) en De Haan (Telstar) ontsnapten aan de dood. De Haan: “Ik was negentien en heb heel veel geluk gehad. De grootste schade die ik heb overgehouden is aan mijn rug. Ik had mijn derde rugwervel gebroken, een gescheurd schouderblad en een hoop kneuzingen. Omdat ik zo jong was, heb ik heel snel aan mijn herstel kunnen werken. Met een korset om probeerde ik al snel weer te lopen. Dat was mijn doel. Ik wilde niet bij de pakken neerzitten. Nu heb ik nog steeds af en toe last van mijn rug, maar ik kan er prima mee leven.”

07061989 SLM RAMP

De ramp heeft De Haan wel gevormd. “De drive die ik heb, mis ik nu wel eens bij mijn spelers. De passie die ontbreekt. Ik kan daar niet zo goed tegen. Winnen of verliezen maakt me niet uit, maar je moet er wel alles aan doen. Ik denk dat ik zaterdag mijn verhaal maar eens aan de spelers ga vertellen. Misschien is dat het laatste zetje dat nodig is om ze optimaal voor te bereiden op de alles beslissende wedstrijd van zaterdag tegen AH’78.”

Foto’s Hans van Beek: Radjin de Haan

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)