Home / slideshow / Amsterdammer Dion Malone droomt van Surinaams nationaal elftal
Dion Malone

Amsterdammer Dion Malone droomt van Surinaams nationaal elftal

De Amsterdammer, die bij DWS en AFC de jeugdopleiding heeft doorlopen, speelt momenteel bij NAC Breda. Malone speelde jarenlang bij ADO Den Haag, maar verhuisde deze zomer naar Breda. Malone is goed begonnen en doet eindelijk mee om de prijzen en dat heeft ook de Surinaamse bondscoach Dean Gorré gezien.

Het NAC Breda van aanvoerder Malone speelde vrijdagavond tegen Jong Ajax. Op de koude regenachtige avond met een aardig windje door het lege stadion moest de Amsterdammer het zonder zijn trouwe supporters doen. “Het was erg saai, je hoort alles en iedereen tegen elkaar praten, net als bij een amateurwedstrijd.  We wisten dat het onwennig zou zijn om in zo een groot stadion te voetballen zonder de supporters. Maar ook wisten we dat ondanks dat wij wel moesten winnen,” vertelt Malone. Het was niet extra speciaal om tegen Ajax te spelen voor hem. De ervaren speler had al zo vaak tegen Ajax gespeeld en dat voelde niet anders dan normaal. In het begin was dat wel anders. Malone kreeg dan veel berichten van zijn Amsterdamse vrienden om rustig aan te doen, maar in de loop der jaren heeft hij al zo vaak tegen Ajax gespeeld. Vaak liep hij niet met een glimlach van het veld af, maar vrijdagavond was dat wel het geval.

NAC Breda is erg goed gestart aan de competitie en uit heeft na 6 wedstrijden de volle buit te pakken. Dion Malone heeft daar een groot aandeel in. De Amsterdammer staat dit jaar opgesteld als centrale verdedigende middenvelder. In Den Haag wisselde dat nog wel eens met de rechtsback positie, maar Maurice Steijn ziet hem als de verbinding tussen zijn verdediging en middenveld. De sterke positionering, balveroveringen, uitstraling en degelijke voetbalkwaliteit maakt Malone een uitstekende complete speler voor NAC Breda. 

Suriname

Dean Gorré heeft dat ook opgemerkt en heeft Malone al benaderd voor het Surinaamse nationale elftal. Suriname plaatste zich rond november 2019 voor de Gold Cup en dat is spelers zoals Malone niet onopgemerkt gebleven. De Surinaamse bond is bezig met de FIFA om spelers met een dubbele nationaliteit uit te laten komen voor Suriname. Kelvin Leerdam (Seattle Sounders), Ryan Donk (Galatasaray), Florian Jozefzoon (Derby County), Tjaronn Chery (Maccabi Haifa), Diego Biseswar (PAOK Saloniki), Mitchell Donald (Malatyaspor) en Miquel Nelom (Willem II) gingen Malone al voor. “Het is een eer dat Goré mij heeft benaderd en hopelijk sta ik binnenkort als speler van het Surinaamse elftal op het veld. Als klein jongetje droom je ervan om voor het nationale elftal uit te komen,” aldus Malone. Malone heeft nog geen minuten gemaakt in het oranje shirt dus mag hij uitkomen voor De Natio Suriboys.

“Ik kwam naar NAC Breda om prijzen te winnen. Ik kon ook kiezen voor clubs die onderin in de Eredivisie gingen spelen, maar dat heb ik al vaak genoeg meegemaakt,” zegt Malone. De club had de afgelopen jaren zo zijn problemen. Meerdere trainerswissels in een korte tijd, geen promotie naar Eredivisie waardoor de club veel geld misliep en ontevredenheid bij de supporters. Dat is dit jaar wel anders. De club heeft met Maurice Steijn een ervaren trainer gehaald en wat aardige speler met Eredivisie-ervaring. NAC Breda is een hele warme club vertelt Malone. “Ik ben geweldig ontvangen door de mensen die hier werken en de trainer die ik nog ken uit mijn ADO-tijd.” De supporters hebben de aanvoerder al meerdere malen toegezongen en hopen samen met Malone aan het eind van het jaar als eerste te eindigen.

Tekst: Auke Kooreman

Send this to a friend