Amsterdammer Ismail Moro (19) naar Rayo Vallecano

Ismail Moro (19) staat niet in de boeken bij veel Nederlandse (jeugd)scouts, laat staan als een groot tiener talent. Toch heeft de Amsterdammer een één-jarig contract afgedwongen bij het belofteteam van voetbalclub Rayo Vallecano in Spanje. De talentvolle doelman, een laatbloeier, die dit seizoen nog uitkwam voor asv De Dijk O19 gaat in de zomer van 2023 starten aan zijn Spaanse profavontuur.

Vierde Nederlander

Rayo Vallecano is gelegen in de Madrileense wijk Vallecas. Thuisstadion is het Campo de Fútbol de Vallecas (15.105 toeschouwers). Het komt uit in de Primera División. Moro gaat de vierde Nederlander worden die voor de Spaanse club mag spelen. Eerder voetbalden Dave van den Bergh, Robert Gehring en Yassine Abdellaoui voor de derde club uit Madrid, waar Real Madrid en Atletico Madrid de bekendsten zijn. Rayo Vallecano en Getafe volgen op bescheiden afstand.

Ismail Moro
Tiener Ismail Moro vertrekt naar Spanje

sv Diemen

Na zijn eerste jeugdperiode bij sv Diemen, waar Moro als voetballer begon bij de F- en E-pupillen, trok hij de (stoute)handschoenen aan en ontwikkelde zich verder als keeper, waar hij zijn passie en talent in vond, ,,Op een gegeven moment hadden we niemand die wilde of kon keepen. Na één keer vond ik het zo leuk, dat ik besloot dit te blijven doen,” blikt Moro terug.

Ik kreeg veel complimenten, onder andere van Meesterscout Piet de Visser

Na Diemen trok Moro verder richting DWS en DCG – beiden één seizoen – en sloot aan bij De Dijk in Schellingwoude. De keeper viel wel eens op en mocht in de Corona jaren op proef bij FC Dordrecht, maar daar bleef het bij. ,,Dit seizoen kwam ik uit voor De Dijk O19 en via voetbalscout Hamzah Sadiek, zelf ooit prof bij onder andere Haarlem en FC Utrecht, werd ik uitgenodigd voor een open dag in Uithoorn bij Legmeervogels. Dat ging erg goed, ik werd uitgekozen. Ik kreeg veel complimenten, onder andere van Meesterscout Piet de Visser. Ik ging op een stage voor een maand naar Spanje. Na een maand kreeg ik te horen dat ik zou worden aangenomen.”

Fit blijven bij DCG

Terug in Nederland moest Moro wel fit zien te blijven. ,,Een terugkeer bij De Dijk was helaas niet meer mogelijk, ze hadden voor andere opties gekozen omdat ik zes weken in Spanje was. Nu blijf ik fit bij DCG, waar ik bij het eerste elftal train tot de zomer. Daar ben ik ze dankbaar voor.”

Een terugkeer bij De Dijk was niet meer mogelijk

De 19-jarige doelman volgt op het ROC in Amsterdam-Noord zijn lessen en heeft nog twee examens voor de boeg, voordat hij zich kan gaan storten op het Spaanse avontuur. ,,Het is belangrijk dat ik goed mijn school afrond. Met andere dingen houd ik me even niet bezig. De contract onderhandelingen en huisvesting worden voor mij gedaan. Ik ga aansluiten bij het belofte team, vergelijkbaar met een O21 hier in Nederland. We trainden tijdens mijn stage één keer per dag van 11.00-14.00 uur en op dinsdag een wedstrijd. Dat zal volgend seizoen bijna niet anders zijn. Ik ga in de weekenden mijn competitiewedstrijden spelen, qua niveau is het vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Divisie.”

Het niveau is vergelijkbaar met de Nederlandse Tweede Divisie

Moro tekent tot en met de zomer van 2024 bij Rayo Vallecano. ,,Ik heb er heel erg veel zin in, het is een voetbaldroom die ik najaag. Ik hoor geluiden dat ik ook ter sprake ben geweest bij de Marokkaanse voetbalbond. Mijn naam is een keertje gevallen. Dat is erg mooi om mee te krijgen. Maar daar denk ik verder nog niet over na. Ik ben inderdaad een laatbloeier, maar dat bevestigd dat je ook op latere leeftijd nog aan kunt haken. Voor mij is het nog steeds een beetje onwerkelijk. Van de amateurs naar een echt contract bij een club uit LaLiga. Ik heb er hard voor gewerkt, ik wil er iets moois van maken.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)