Home / slideshow / Amsterdammer Sifneos voetbalde in India: “Met Berbatov samen in de spits”

Amsterdammer Sifneos voetbalde in India: “Met Berbatov samen in de spits”

Mark Sifneos, een Amsterdammer met zowel een Griekse als Nederlandse nationaliteit, doet het momenteel uitstekend in de Tweede Divisie van Griekenland. De centrumspits, die is gehuurd van Panathinaikos, maakte zes doelpunten uit twaalf wedstrijden. Al moest hij het in het begin doen met invalbeurten. “Ik heb volgens mij een doelpunt om de 140 minuten gemaakt”, vertelt Sifneos.

Apollon Larisas, de club waar hij momenteel minuten maakt, is alweer een aantal weken begonnen met de competitie. “Griekenland heeft namelijk niet echt een winterstop, zoals we dat in Nederland kennen. Dus ik heb met mijn club alweer drie wedstrijden na de winter gespeeld. Dat ging goed: we staan momenteel op de vierde plaats. Gisteren hebben we gewonnen van een directe concurrent (Karaiskakis, etc.).”

India

Sifneos maakte op twintigjarige leeftijd een stap die weinig leeftijdsgenoten maken. De talentvolle aanvaller stond onder contract bij RKC Waalwijk, toen hij een zeer verrassend telefoontje kreeg. “In het Eerste Elftal van RKC Waalwijk had ik slechts drie kansen gehad in een officiële wedstrijd in de Jupiler League. Persoonlijk vond ik dat ik meer verdiende, aangezien ik het in de belofte gewoon goed deed. Daarom mocht ik in de zomer van 2017 transfervrij vertrekken. Ik was in die zomer aan het wachten op een club. Twee keer zou ik naar Griekenland gaan, maar dat ging op het laatste moment niet door.” Uit het niets kwam het Indiase Kerala Blasters dat René Meulensteen als trainer had. “Dat vond ik zeker interessant. Bovendien zou ik genoeg minuten de kans krijgen, wat voor mij het belangrijkste was.”

Hij was redelijk verbaasd over het belletje. “Als je vanaf RKC Waalwijk komt, je daar weinig wedstrijden hebt gespeeld en wacht op een club, verwacht je natuurlijk geen Indiase interesse. Ik dacht meer dat ik wellicht bij een club zou gaan spelen aan de onderkant van de Jupiler League of de Tweede Divisie van Griekenland. Wanneer het dan een aantal keer net niet doorgaat, raak je op een gegeven moment de hoop wat kwijt. Vervolgens komt Kerala Blasters en dat was voor mij op dat moment een goede stap.”

“Het was een prachtige ervaring, zeker op jonge leeftijd”, gaat Sifneos verder. “De stadions zijn daar bijvoorbeeld groter dan in de Jupiler League. Ons thuisstadion was elke wedstrijd bomvol met meer dan 40.000 man. Ik speelde daar met Berbatov samen in de spits, dus daar kon ik een hoop van leren. Daarnaast had ik René Meulensteen als trainer die in mij geloofde en natuurlijk als rechterhand van Alex Ferguson een flinke trainerscarrière achter de rug had. Tot slot hadden we als centrale verdediger Wes Brown waar ik vooral tijdens trainingen ontzettend veel van kon leren. Hij heeft zeven Premier League-titels en twee Champions League-overwinningen op zijn naam staan. Daar zeg je ook ‘u’ tegen.”

Meulensteen gaf Sifneos een hoop vertrouwen. “Dat was prettig, want ik had nooit echt een trainer die met me sprak. Hij ging regelmatig met me om de tafel zitten of na de training nog individueel oefeningen met me doen. Bovendien heeft de trainer mij aspecten bijgebracht die hij toentertijd ook tegen Ronaldo zei bij Manchester United. Dat is mooi om mee te maken.” Ook Brown kon Sifneos verschillende aspecten van het voetbal leren. “Ze vertellen je zaken waar je enorm veel van opsteekt. Hoewel Wes Brown een verdediger was, kon hij me wél vertellen wat een spits moet doen om het voor een verdediger vervelend te maken. Daar heb ik als spits écht van geleerd. Berbatov leerde me juist dat je technische hoogstandjes helemaal niet nodig hebt. In wat hij doet, zitten helemaal geen trucjes of scharen. Berbatov heeft een goede eerste aanname en probeert dan eenvoudig te spelen. Hij laat iets moeilijks zó makkelijk eruit zien.”

Grieks avontuur

Sifneos deed het het eerste seizoen uitstekend in India, toen het Griekse Panathinaikos aanklopte. “Panathinaikos had een straf, waardoor de club uitsluitend jonge spelers met een Griekse nationaliteit mochten halen. Aangezien ik een dubbel paspoort heb, kwam ik op de radar. Ik zag in Griekenland kansen om minuten te maken, ook met de kennis dat de club geen grote namen kon halen. Helaas is het niet zo uitgepakt.” Sifneos kwam namelijk weinig aan spelen toe. “Ik was niet tevreden over mijn minuten. Daarnaast lagen de trainer en ik niet helemaal op een lijn, dus vandaar dat ik het afgelopen seizoen weinig heb gespeeld.”

De Amsterdammer besloot zijn heil ergens anders te zoeken, deze keer in de Tweede Divisie van Griekenland. Apollon Larisas was de club waar hij aan werd verhuurd. “Ik wilde gewoon gaan spelen: dat was voor mij het belangrijkste. Als je een tijd op de bank zit, kom je erachter dat het belangrijkste is dat je speelt. Dan maakt het simpelweg niet uit bij welke club je zit of hoeveel je verdient.” Hoewel de club vaak slechts 500 supporters op de tribune heeft zitten, omdat het een vrij nieuwe club betreft, leeft het voetbal in Griekenland enorm. “Je merkt dat de supporters in Griekenland veel fanatieker zijn. We hebben een opa op de tribune, maar die scheldt de hele wedstrijd en maakt de scheidsrechter voor van alles uit.”

Na het seizoen keert Sifneos weer terug bij Panathinaikos, hopend op speelminuten. De voetballer wil nog niet al te ver vooruit kijken waar hij aankomend seizoen speelt. “Momenteel focus ik mezelf op Apollon Larisas. Ik ben goed begonnen, dus als ik zo doorga dan zie ik in de zomer wel weer hoe het zit. Mocht het meezitten en Panathinaikos wil me opstellen, dan ga ik daar spelen. Als het iets anders wordt, dan doen we dat. Ik zie het dan wel weer”, aldus Sifneos.

Tekst: Jordi Smit
Foto: Mark Sifneos

SALE! Ontvang 2x de seizoensgids 2022/2023 voor de prijs van 1

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)