Foto Jeroen de Kock: Tim Steij (r) in betere tijden tegen WVHEDW

Amsterdamse derby tussen Swift en WVHEDW eindigt onbeslist

In de zaterdag eerste klasse B hebben Swift en WV-HEDW in de Amsterdamse derby de punten gedeeld. Beide ploegen bleven in de aantrekkelijke derby steken op een 2-2 gelijkspel. Op het Olympiaplein kwam de thuisploeg binnen tien minuten al op een vroege 2-0 voorsprong, maar vocht WV-HEDW zich sterk terug.

De wedstrijd was een paar minuten oud toen Mohammed Bouabgha namens Swift al voor de vroege voorsprong zorgde. De middenvelder wist zich in de zevende minuut van twee tegenstanders te ontdoen en vervolgens in de verre hoek raak te schieten. Twee minuten later werd dit openingsoffensief zelfs beloond met een tweede treffer. Tijs Boeting werd door Tobias Kuijvenhoven op WV-HEDW-doelman Gregory Martin gestuurd, maar zijn schot werd gekeerd. In de rebound kon Fabian Munsterman echter de 2-0 binnenglijden.

Swift - WVHEDW 2

Met slechts negen minuten op de klok werd WV-HEDW wakker geschud. Zelf kregen de gasten vlak na de 2-0 een enorme mogelijkheid via Dion Glumac, maar hij schot zwak in de handen van Swift-keeper Bogdan Constantin. Via Ashraf Azzouz en Jesse Stroomberg kreeg de ploeg ook nog enkele mogelijkheden, maar de aansluitingstreffer bleef uit. Na een ruim half uur kwam daar echter verandering in. Een lange bal van Ashraf Azzouz belandde bij Jesse Stroomberg, die naar binnen kwam en op de doelman van Swift schoot. In de rebound was hij alert en wist hij ditmaal wel tot scoren te komen (2-1).

Vlak voor rust kregen beide ploegen nog een goede kans met een afstandsschot, maar respectievelijk Dion Glumac (WV-HEDW) en Swift-aanvaller Tobias Kuijvenhoven troffen de lat. In de tweede helft was voornamelijk WV-HEDW hard op zoek naar de gelijkmaker, maar wist Swift goed stand te houden. De kansen die de gasten kregen, werden niet benut of slordig uitgespeeld. Swift probeerde daarentegen op de counter voor de beslissing te zorgen, maar hield doelman Gregory Martin zijn ploeg goed in de wedstrijd.

Swift - WVHEDW 3

Pas vijf minuten voor tijd viel de gelijkmaker voor WV-HEDW. Na een afgeslagen corner werd de bal door Floris Dokkum terug voor het doel gebracht. De ingevallen Rob van Bunderen won het luchtduel en schoot in alle drukte de gelijkmaker in de hoek (2-2). Nog geen minuut later had WV-HEDW zelfs een kans om op voorsprong te komen, maar na misgrijpen van Swift-doelman Bogdan Constantin schoot Ruben Loeve hoog over. Hierdoor bleven beide ploegen steken in de aantrekkelijke Amsterdamse derby steken op een 2-2 gelijkspel.

WV-HEDW-trainer Martin Steenvoorden was na afloop tevreden met het behaalde punt. “De twee snelle doelpunten maakten de wedstrijd lastiger, maar we hebben ons goed teruggevochten. De gelijkmaker was uiteindelijk terecht, het punt hadden we verdiend. Nu is het zaak om volgende week thuis van Nootdorp te winnen. Deelname aan de nacompetitie hebben we nu in eigen hand.”

Voor Swift lag het echter anders, vond assistent-trainer David Romijn. “Een vroege voorsprong is lekker, al wisten we dat het nog niet gespeeld was. We probeerden de wedstrijd onder controle te houden, al deed WV-HEDW er alles aan om terug te komen. In de slotfase (na de gelijkmaker) hadden we nog moeten winnen, zeker voorin hebben we het weggegeven. Het is de verdienste van WV-HEDW dat zij zich naar een punt hebben geknokt.”

Swift - WVHEDW 4

Door het gelijkspel verzekerde Swift zich van de derde periodetitel en deelname aan de nacompetitie. Hierin staat een uitwedstrijd bij SHO in Oud-Beijerland en een thuiswedstrijd tegen de nummer twaalf uit de Hoofdklasse B op het programma. Voor WV-HEDW is de nacompetitie voor degradatie nog het hoogst haalbare. De ploeg deelt de plek die hierop recht geeft met BVCB, met een gelijk aantal punten. Eén ploeg zal zich via de nacompetitie veilig moeten spelen, voor de ander is directe degradatie naar de tweede klasse een feit.