Foto Paul Stoeltie: Fidel Yilmaz wordt gefeliciteerd met zijn treffer

Amsterdamse derby van groot belang voor Swift en Ajax

Voor het eerst in de geschiedenis staat er een Amsterdamse derby op het programma in de zaterdag Hoofdklasse. Swift en Ajax strijden zaterdag om de ‘eer van de stad’. Voor beide ploegen de ideale mogelijkheid om met een extra lekker gevoel de winterstop in te gaan.

“Voor de echte Swift-mensen is dit een hele mooie wedstrijd”, zegt trainer Mark Evers. “Het is toch een uitdaging tegen ‘het grote Ajax’.” De oefenmeester speelde zelf twee jaar in de jeugdopleiding van de Amsterdammers, maar dat speelt nu niet mee. “Ik zie het als een gewone wedstrijd, al is het resultaat wel belangrijk.”

Voor Swift komt de derby tegen Ajax op een ideaal moment, zo meent Evers. “Dit is een wedstrijd op zich. Er spelen meer dingen dan alleen het voetbal. Zo’n wedstrijd kunnen we goed gebruiken na de afgelopen weken. We zijn aan de winterstop toe en dat is heel normaal voor een promovendus. Maar voor zaterdag komen er tegen Ajax extra krachten vrij bij de spelers.”

Een overwinning op 'het grote' Ajax kan de eerste seizoenshelft van Swift voor trainer Mark Evers nog mooier maken. Foto: Paul Stoeltie
Een overwinning op ‘het grote’ Ajax kan de eerste seizoenshelft van Swift voor trainer Mark Evers nog mooier maken. Foto: Paul Stoeltie

Waar Swift afgelopen weekend met duidelijke cijfers onderuit ging bij Sparta Nijkerk (5-1), tankte Ajax tegen SVL (6-2) vertrouwen voor de derby. “Na de overwinning op SVL van afgelopen zaterdag gaan we met een goed gevoel naar de wedstrijd toe”, zegt spits Joost Heij. “Zij hebben met het verlies tegen Sparta Nijkerk wel een tik gehad denk ik. Wij staan er juist goed voor.”

Swift kende wat mindere weken, maar staat nog wel altijd gedeeld derde in de Hoofdklasse. “We teren nog een beetje op de goede start. Het resultaat van zaterdag is wel erg belangrijk. Bij winst laten we zien dat we geweldig presteren en die derde plek verdiend is, bij een nederlaag hebben we redelijk gepresteerd. Het is sowieso knap om als promovendus halverwege de competitie in het linkerrijtje te staan, maar dat is het verschil van één wedstrijd.”

Ajax-aanvaller Joost Heij is duidelijk over het duel tegen Swift. “Zaterdag is een cruciale wedstrijd voor het verdere verloop van het seizoen. We moeten echt winnen." Foto: Ricky Sportphotography
Ajax-aanvaller Joost Heij is duidelijk over het duel tegen Swift. “Zaterdag is een cruciale wedstrijd voor het verdere verloop van het seizoen. We moeten echt winnen.” Foto: Ricky Sportphotography

Ook bij Ajax is het belang van de derby duidelijk. Heij: “Zaterdag is voor ons een cruciale wedstrijd voor het verdere verloop van het seizoen. We moeten echt winnen. Bij winst eindigen we namelijk gewoon in het linkerrijtje en gaan we goed de winterstop in.” De achterstand op de ranglijst voor Ajax op Swift bedraagt nu vijf punten.

In het seizoen 2011-2012 kwamen beide ploegen elkaar voor het laatst tegen in de competitie, toen nog de eerste klasse A. Ajax was in de twee ontmoetingen het sterkst, met een 0-3 en 2-1 zege. Gezien de voorspelling voor zaterdag hebben Evers (‘2-1’) en Heij (‘1-3’) vertrouwen in hun eigen ploeg.

Foto boven: Paul Stoeltie

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)