Amsterdamse clubs opgeheven als ze niet aan veiligheidsafspraken voldoen

Sportclubs die niet aan veiligheidsafsrpaken voldoen kunnen worden opgeheven. Dat staat in een initiatiefvoorstel van D66 en VVD dat vandaag wordt ingediend bij de gemeente Amsterdam. De partijen hebben een lijst van negen maatregelen opgesteld ‘om een veilig sportklimaat in Amsterdam te bevorderen’.

“Wij willen niet alleen moord en brand schreeuwen als er weer eens een incident is, maar nu iets doen ter voorkoming van nieuwe problemen”, zegt Reinier van Dantzig (D66) tegen De Telegraaf. “Laatst kreeg een jongen uit mijn voetbalteam een kopstoot. Navraag bij de club leerde dat de dader in kwestie al weg was en dat z’n clubpas niet het juiste bleek. Dan zit het dus mis in de organisatie’’.

De partijen pleiten onder andere voor meer begeleiding en meer diversiteit bij clubs, het verplicht stellen van een VOG voor vrijwilligers die direct betrokken zijn bij jeugdteams en concrete afspraken over het fluiten door leden. “Wij willen dat ook in navolging van hockeyclubs in de voetbalwereld sporters van jongs af aan gaan fluiten bij wedstrijden. Hen medeverantwoordelijk maken voor het naleven van de spelregels heeft een positieve invloed op de sfeer en cultuur van de vereniging”, aldus Van Dantzig op de website van de VVD.

Als sportverenigingen niet aan de afspraken kunnen voldoen moet de gemeente kunnen ingrijpen en in het uiterste geval een club kunnen opheffen, vinden beide partijen. Eric van der Burg (wethouder Sport) heeft nog niet gereageerd op het voorstel. Eerst moet de gemeenteraad zich buigen over het initiatiefvoorstel.

Lees hier het volledige initiatiefvoorstel van D66 en VVD.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)