BBA: Goudhaantje Rick Kruit kopt KDO in slotfase naar driepunter in Leiden

Dit wedstrijdverslag is onderdeel van de verkiezing van de Beste Beschrijver Amateurvoetbal, in samenwerking met Staantribune. De top-2 van onze regio bezocht afgelopen weekend een wedstrijd van het eerste elftal. Deze verslagen worden als uitzondering in zijn geheel gepubliceerd. De tweede inzending is van Paul Hogerwerf, die wekelijks de verslagen schrijft van zondag derdeklasser KDO. Vind jij dat verslaggever hij de enige echte Broodje Bal Award moet winnen? Stem dan via deze link op de website van Staantribune.

Na twee overwinningen op rij, stond afgelopen zondag de lastige uitwedstrijd tegen Rijnland op het programma. In de heenwedstrijd wonnen de Kwakelaars uiteindelijk ruim met 4-1 van het elftal uit Leiden. KDO startte met hetzelfde elftal als de vorige twee wedstrijden en kon haar borst natmaken tegen het verbaal en fysiek sterke Rijnland. Trainer Raymond de Jong kon in Leiden niet beschikken over Jim Klijn (zat zijn laatste wedstrijd schorsing uit) en een wisselkeeper.

Op een half uur rijden van De Kwakel begon KDO onder zonnige weersomstandigheden gelijk scherp aan de wedstrijd. Na drie minuten spelen kreeg spits Mathijs van Rijn een ideale mogelijkheid om een snelle 0-1 voorsprong op het scorebord te zetten. Van Rijn kon één op één gaan met de Leidse doelman, maar hij schoot de bal te ver vooruit, waardoor de plaatselijke sluitpost kon redden.
Rijnland speelde net als KDO met veel druk op de bal en kon vanuit het middenveld verzorgd positiespel op de mat leggen. De twee zwaargewichten in de middenlinie van Rijnland waren slim aan de bal en hadden beide een prima pass in de benen. In de omschakeling konden de Kwakelaars profiteren van hun beperkte loopsnelheid en deed dit dan ook meerdere malen. Mitchel Smits (vrije trap op de lat), Bart Hoving en Joeri Stange (schoten net naast), Mathijs van Rijn (kopbal net naast) waren in de eerste helft dichtbij de openingstreffer. Echter wisten alle vier de Kwakelaars in de eerste helft het net niet te vinden. Aan de andere kant probeerde Rijnland d.m.v. afstandsschoten doelman Jesper Oudshoorn uit te testen, maar de betrouwbare keeper van KDO gaf geen krimp. Hierdoor werd met een 0-0 tussenstand de rust bereikt in het gezellige Leiden.

In de rust maakte trainer Raymond de Jong zeer duidelijk aan zijn team kenbaar dat één doelpunt weleens genoeg kon zijn deze middag. Direct na rust wist Rick Kruit Menno Lingeman één op één te zetten bij de doelman van Rijnland, helaas schoot Menno te gehaast, waardoor de kans verdween. Vlak hierna stond de uitblinkende keeper van de thuisploeg ook op de juiste plek na een schot van Mathijs van Rijn op aangeven van Joeri Stange. Rijnland bleek deze middag een lastig te bespelen ploeg, waardoor de wedstrijd op en neer golfde in Leiden. De verdediging van KDO functioneerde deze middag naar behoren, waardoor de thuisploeg nooit echt gevaarlijk wist te worden.

Terwijl de grootste concurrent Alphen inmiddels aan de leiding was gekomen in Leimuiden, kwam bij KDO in de 75e minuut rechtsbuiten Thijs Plasmeijer binnen de lijnen. Rick Kruit liep al richting de dug-out om gewisseld te worden, maar niets bleek minder waar te zijn. Rechtsback Nick Smits werd naar de kant gehaald en Rick Kruit werd samen met Mathijs van Rijn in de punt van de aanval opgesteld. KDO schakelde hiermee over naar het offensieve 3-3-4 systeem en dit resulteerde al snel in twee prima mogelijkheden voor invaller Thijs Plasmeijer. In de 80e minuut kapte hij fraai naar binnen toe, maar in vrije positie ging zijn schot naast. Vier minuten later kopte de jonge Plasmeijer de bal op kruising vanuit een corner. In de rebound werd een kopbal van Mathijs van Rijn van de lijn gehaald.

De spanning nam alleen maar verder toe in de slotfase, want de drie punten voorsprong op Alphen moest in stand worden gehouden. Toen de wedstrijd leek af te steven op een doelpuntloos gelijkspel was daar in ene Rick Kruit, die van onschatbare waarde voor KDO bleek te zijn. De 31-jarige Kruit, waarvan vele supporters hopen dat hij nog een jaar doorgaat in de selectie, kopte in de 87e minuut uit een voorzet van Mathijs van Rijn bij de tweede paal raak. Een ongelooflijke Kwakelse vreugde explosie was het gevolg in Leiden, want het felbegeerde doelpunt was dan toch binnen voor KDO.

De speler die dacht dat zijn wedstrijd erin de 75e minuut opzat, stond erop op fantastische wijze in de slotfase en beschaamde dit vertrouwen van de trainer niet. In de blessuretijd was Kruit zelfs nog dichtbij de 0-2, maar zijn harde schot ging net over. Even later floot de goed leidende scheidsrechter af en was de zestiende overwinning van het seizoen een feit. Concurrenten Alphen (4-2 overwinning op Kickers’69) en Aalsmeer (2-1 winst op Nic. Boys) wonnen eveneens, waardoor er wederom geen positiewisselingen zijn in de top 3 van de 3e klasse A.

Over twee weken hervat KDO de competitie met de absolute kraker in en tegen Alphen. Met drie punten voorsprong zal de thuisploeg een manier moeten vinden om de stabiele Kwakelse verdediging te ontregelen. De Kwakelaars kunnen in Alphen hopelijk profiteren van de ruimte die zal ontstaan van de aanvallende speelwijze van de meest scorende ploeg in de 3e klasse A. De wedstrijd begint op zondag 23 april om 14:00 uur op Sportpark De Bijlen. Deze wedstrijd zal naar alle waarschijnlijkheid beslissend zijn in de strijd om het kampioenschap. Hierna volgen voor KDO nog drie wedstrijden tegen respectievelijk Nic. Boys, SJZ en Voorschoten. Wij hopen op uw steun in bloedstollende slotfase van de competitie!

Opstelling KDO 1: Jesper Oudshoorn, Nick Smits (75e Thijs Plasmeijer), Joris Kortenhorst, Timo Kas, Mitchel Smits (63e Erik Verbruggen), Menno Lingeman, Rick Kruit, Bart van der Tol, Mathijs van Rijn, Bart Hoving en Joeri Stange.