BBA: Zwanenburg verliest in dramatisch slechte wedstrijd van DSS

Evert Jonker werd afgelopen week verkozen tot Beste Beschrijver Amateurvoetbal van onze regio. Voor de landelijke verkiezing van het voetbalblad Staantribune bezocht hij afgelopen weekend de wedstrijd van zijn Zwanenburg tegen DSS in de zondag vierde klasse E. Dit verslag is in zijn geheel geplaatst. Vanaf dinsdag kan er een week lang gestemd worden op de website van Staantribune.

René Jonker – Roy von Mauw , Nigel Ciebrant, Mitch Snijders, Ian Ruigrok – Iggy Stolwijk , Daan de Graaf, Mark Mul – Patrick Selvi (46e min Jim Bakker). Tim Hollander (60e min Bas van Leijden), Kevin Verhoeve (70e min Said Sakhsoukh)

Na een weekje rust en de mogelijkheid om alle pijntjes en schorsingen te verwerken, was het vandaag voor Zwanenburg alles of niets in de thuiswedstrijd tegen DSS. De thuisploeg moet de punten in eigen huis houden om in deze weken van de beslissing mee te blijven doen voor de nacompetitie. Koploper Alliance’22 kan vandaag het kampioenschap binnenhalen in de thuiswedstrijd tegen NFC en onze directe concurrent Spaarnwoude moet aantreden tegen het altijd lastige DSK.

Terugkijkend op de historie van de wedstrijden tussen Zwanenburg en DSS, komt er geen positief gevoel naar boven. Tegenstander DSS is een lastige en vaak moeizaam te bestrijden ploeg. Het spel ligt Zwanenburg niet echt en vaak zijn het heftige confrontaties. De ploeg uit Haarlem Noord hanteert regelmatig de lange bal en schuwt ook zeker het fysieke deel niet. Ook kunnen de bezoekers vrijuit voetballen, daar er niets meer op het spel staat.

Toch lijkt voorafgaand aan de wedstrijd het gevoel bij de thuisploeg goed. Eindelijk is de selectie compleet op de schorsing van Davy Buijs (1 wedstrijd) na. Dus ook aanvoerder Robin Poelsma weer op het wedstrijdformulier.
Om even over twee uur blaast scheidsrechter Cakir voor het eerst en mag pupil van de week Tex van der Star de wedstrijd in gang zetten. Helaas krijgt zijn overtuigende begin geen goed gevolg.
De eerste 10 minuten tasten beide ploegen elkaar af en is het een rustig begin. Zwanenburg krijgt kleine kansjes en het lijkt de goede kant op te gaan. Als Tim Hollander in de 12e minuut een goede aanval via een assist van Kevin Verhoeve heerlijk weet af te ronden, gaat iedereen er goed voor zitten. 1-0 en zo’n voorsprong is lekker, terwijl het eigenlijk niet echt in de lijn van de wedstrijd lag.

Maar eigenlijk is dan direct “de koek op “. Het is DSS wat brutaal het spel in de wedstrijd in handen neemt. Met de bekende lange bal en enkele stevige ingrepen weet men steeds meer in de buurt te komen van het doel van Zwanenburg. In de 20e minuut is er balverlies op het middenveld van thuisploeg en moet centrale verdediger Nigel Ciebrant dit oplossen door een overtreding te maken op ongeveer 35 meter van de goal. De toegekende vrije trap wordt in het strafschopgebied van Zwanenburg geplaatst en daar is het afweersysteem even niet goed afgesteld en zo weet DSS speler Pieter Morselt alles en iedereen te verrassen en de gelijkmaker achter keeper René Jonker te werken, die niets meer kan doen op de ingeschoten bal. 1-1 en dus kunnen beide ploegen weer opnieuw beginnen!

Opnieuw proberen allebei de teams het spel in handen te krijgen, maar het is wederom DSS wat daar het best in slaagt. Zwanenburg probeert wel mee te gaan in het spelletje van de tegenstander, maar dat is eigenlijk de verkeerde keuze. Onze jongens houden van combinatievoetbal en willen de bal graag snel rond laten gaan. Daar geeft DSS niet echt gelegenheid voor en dus weten de middenvelders van Zwanenburg het spel niet te bepalen. Met name Mark Mul en Daan de Graaf proberen wel acties te ondernemen en aanvallen op te zetten, maar alles strandt in de buurt van het strafschopgebied van DSS en als er een bal doorkomt, weet de keeper van DSS altijd het gevaar in de kiem te smoren. Eigenlijk komt het er op neer dat het niveau van de wedstrijd per minuut minder wordt en ligt de voorhoede van Zwanenburg geheel aan de ketting van de DSS verdedigers.

Kort voor rust weten de bezoekers geheel onverwacht opnieuw toe te slaan. Een aanval vanaf rechts wordt voor het doel gebracht en Job van den Dries kan zomaar raak koppen. 1-2 voor DSS kort voor de rust en dan gaat de thee niet echt lekker smaken.
Of het erg gezellig was in de kleedkamer van Zwanenburg is niet bekend, maar dat er tactisch uit een ander vaatje moet worden getapt, lijkt iedereen duidelijk. Trainer Simsek wisselt in de rust aanvaller Patrick Selvi voor verdediger Jim Bakker. Hierdoor zijn er enkele omzettingen en komt Roy von Mauw op het middenveld te spelen en schuift Daan de Graaf door naar de frontlinie.

Toch geeft dit geen andere wending aan de wedstrijd. Zwanenburg komt niet in het spel en DSS wil niet echt voetballen. De bezoekers kunnen ook enigszins achterover leunen, want Zwanenburg moet alles op alles zetten om nog wat te redden. Dat maakt het spel van de thuisploeg steeds chaotischer en krampachtiger, naarmate de wedstrijd naar het einde loopt. Er worden aan Zwanenburg kant nog verse krachten ingezet in de persoon van Bas van Leijden en Said Sakhsoukh voor Tim Hollander en Kevin Verhoeve, maar het mag allemaal niet baten. DSS weet gewoon stand te houden in deze zeer matige wedstrijd. Ook gaat men vrolijk verder met het fysieke spelletje en speelt men de onnozele onschuld als er slachtoffers vallen. Wanneer er een tegenactie wordt gedaan, weet men echter niet hoe snel men op het gras moet blijven liggen.

Zo gaat de wedstrijd steeds meer richting het eindsignaal en alle ultieme pogingen van Zwanenburg, om het resultaat nog te veranderen, leveren niets meer op en het is zelfs DSS wat bijna nog de 1-3 weet te scoren. Dat slotakkoord is er echter niet en zo fluit scheidsrechter Cakir de wedstrijd na 98 minuten uiteindelijk af en is er de deceptie voor Zwanenburg. De punten verloren, Alliance’22 verwacht kampioen en Spaarnwoude weet de wedstrijd tegen DSK met winst te beëindigen. Zo staan we weer derde en moeten we nu de komende twee wedstrijden tegen Waterloo (uit) en Onze Gazellen (thuis) winnend afsluiten om in de laatste wedstrijd uit bij Spaarnwoude de nacompetitie veilig te stellen. We gaan het zien en voor de komende week niet te veel Oranjebitter of “geel vocht” in de Koningsnacht!!!!

De punten voor de man of the match gaan deze week naar Iggy Stolwijk, Jim Bakker, Bas van Leijden en Said Sakhsoukh. Op zich is het moeilijk om in deze wedstrijd nog nominaties te kunnen vinden. De wedstrijd was maar het grootste deel van de tijd het aankijken niet echt waard en het resultaat geeft ook geen enkel aanknopingspunt om euforisch te worden. Toch is er in de duisternis nog hier en daar een klein lichtpuntje ontdekt. Kilometerman Iggy Stolwijk wist als middenvelder in zijn taak te blijven spelen en probeerde zijn rechtstreekse opponent het leven behoorlijk zuur te maken. Met de wissel van deze nummer 10 van DSS kon hij nog een beetje glorie halen uit de wedstrijd. De andere punten gaan naar de drie invallers die in ieder geval nog leven wisten te brengen in deze trieste vertoning. Meer kan er niet van worden gezegd en de komende weken wordt het dus alles of niets, anders gaat deze competitie voor ons “als een nachtkaars uit”.