Trainers Jan Poortvliet en Cor ten Bosch voor de wedstrijd AFC Den Bosch

Beker duurt seconde te lang voor AFC

AFC is er niet in geslaagd zich te plaatsten voor de derde ronde van de KNVB Beker. Op Sportpark Goed Genoeg was het dicht bij een stunt maar uiteindelijk duurde de verlenging een seconde te lang. Na 120 minuten stond het 0-0 maar uit een onterechte vrije trap viel uiteindelijk de 0-1.

120 Minuten had de ploeg van Cor ten Bosch de longen uit haar lijf gelopen. Was er geknokt voor iedere centimeter maar uiteindelijk was het dus allemaal net niet genoeg. AFC-trainer Ten Bosch hoopte vooraf zo lang mogelijk de nul te kunnen houden en hoopte op een stunt. Die stunt kwam er dus niet en was gezien het spelbeeld ook niet terecht geweest. Maar hoe langer je de nul houdt des te meer je in een goede afloop gaat geloven.

Pas na twintig minuten werd het krachtsverschil ook zichtbaar in kansen. Den Bosch was een aantal maal dichtbij de openingstreffer. Seuntjes kopte een niet te missen kans over, Buitenhuis kopte naast, AFC-er Enrico Patrick moest een bal van de lijn halen en Seuntjes kon vanaf vijf meter Hartman niet verschalken. Het gebeurde allemaal in een tijdsbestek van vijf minuten. AFC moest het hebben van de lange bal van Mike Ruijter maar kwam in het eerste bedrijf niet in scoringspositie.

Den Bosch-trainer Jan Poortvliet kan hier nog lachen maar dat zou hem later vergaan

Naar mate de tweede helft vorderde begonnen de Amsterdammers steeds meer in een goede afloop te geloven. Natuurlijk moest de ploeg van Ten Bosch ver achteruit. Barry Tjeertes en Joshua Patrick kwamen voor de moegestreden Van Moll en Jens. De krachten vloeiden weg bij AFC maar de wil om te overleven was groter. Jasper de Haer kreeg veel vanwege een overtreding tien minuten voor tijd. Het zou er eentje worden met grote gevolgen. Nog geen acht minuten later trapte hij een bal weg nadat er gefloten was. Scheidsrechters Martens gaf de aanvoerder van AFC zijn tweede gele kaart en De Haer kon vertrekken.

Jasper de Haer kijkt toe vanchter het hek na zijn tweede gele kaart

Een half uur verlengen met een man minder was het gevolg. Doelman Hartman kon zich in die fase onderscheiden door tot twee keer toe een zeker lijkend doelpunt tot corner te verwerken. Met een prachtige reflex, hij tikte de bal van Jeffrey Vlug uit de kruising, zorgde hij vlak voor het eind van eerste verlenging dat het 0-0 bleef.  Een paar minuten later hield hij invaller Tom van Weerd van scoren af. Zonder iemand te kort te doen was het Hartman die zijn ploeg er in die fase doorheen sleepte.

In de tweede verlenging begon Den Bosch, getraind door Jan Poortvliet, vooral tegen de klok te voetballen. Het AFC publiek schreeuwde haar team naar voren. Een snelle uitbraak via Bas Ent, na een pass van Ruijter, leverde een vrije trap op net buiten de zestienmeter. Jelle de Bock mocht van geluk spreken dat hij niet ook met rood naar de kant moest want het had er veel weg van dat Ent was doorgebroken. De vrije trap van Tjeertes ging in de muur maar Scheerens kreeg in de rebound ook nog een schietkans. Het waren kansjes maar door het enthousiasme van AFC en het publiek leek het misschien wel meer dan dat.

De penaltyserie leek in aantocht maar toen sloeg het noodlot toe. Een door Martens geconstateerde overtreding, die het echt niet was, werd beloond met een vrije trap. Het gevolg was desastreus. De snelle Wolters zette voor en De Bock kon binnenkoppen. AFC-ers lagen verslagen op het veld. De resterende extra tijd leken spannend maar waren het niet. Ook niet toen Tjeertes een vrije trap mocht nemen en er zich 21 spelers in de zestien meter van Den Bosch verzamelden. Doelman Begois tikte de vrije trap over en zo kon Den Bosch na een lange wedstrijd opgelucht adem halen.

Voor AFC rest niets anders dan te genieten van de ervaring die het heeft opgedaan en zich voor te bereiden op het competitie treffen van aanstaande zondag tegen Haaglandia.