Home / Algemeen / Beker: OFC op tijd wakker in doelpuntenfestijn tegen Hoofddorp

Beker: OFC op tijd wakker in doelpuntenfestijn tegen Hoofddorp

De trainer van OFC Martin de Groot was er voor de wedstrijd niet gerust op dat zijn ploeg Hoofddorp, dat twee klassen lager speelt, opzij zou zetten in de tussenronde van de beker. “Ik heb het gevoel dat de jongens er te makkelijk over denken,” voorspelde hij al in de kantine. Gelukkig voor de hoofdklasser werden ze net op tijd wakker en trok OFC de overwinning toch nog naar zich toe: 6-3.

De tactiek van Hoofddorp was vanaf minuut één duidelijk. Hoog druk, veel agressie en het nodige lef om zo de tegenstander te overrompelen. “Ik ben erg tevreden over de wedstrijd. Natuurlijk niet over de uitslag, maar wel de manier waarop we vandaag hebben gespeeld. Dit soort wedstrijden zijn een avontuur en dan kan je ook tegen hoger geklasseerde teams stunten. Uiteindelijk maken ze pas tien minuten voor tijd de 4-3 en lopen ze nog verder uit. Hun slimmigheid geeft uiteindelijk de doorslag,” zegt trainer Jimmy Simons.

De positieve instelling van Hoofddorp wierp gelijk zijn vruchten af. Al na twee minuten schoot Jasper de Bie de 1-0 binnen uit een corner van Dylan Manstra. Maar lang kon de uitploeg niet van zijn voorsprong genieten. Na vier minuten liet de pijlsnelle rechtsbuiten Pius Ikedia zijn directe tegenstander kansloos op de grond achter om vervolgens de bal voor te trekken naar Marouane Bensabouh, die de bal over de keepers schoot.

Het regende in de periode daarna kansen voor beide ploegen. Marijn de Haas kreeg de grootste, maar het lukte de nummer tien van Hoofddorp niet om de voorzet van Kobina Plange voor open doel binnen te werken. Waar De Haas faalde, wist de spits aan de andere kant wel te scoren. Uit een rebound was Dave Hertog er als de kippen bij om de 2-1 binnen te tikken.

'Man of the match' Dave Hertog scoorde vier keer tegen Hoofddorp.
‘Man of the match’ Dave Hertog schermt de bal af. Hij scoorde vier keer tegen Hoofddorp.

Zo leek het een makkelijke middag te worden voor OFC, maar niets was minder waar. Vijf minuten voor de rust besloot Manstra het uit een vrije trap van veertig meter in één keer te proberen. De bal zeilde via de onderkantlat in het doel. Een prachtig doelpunt, maar de ongelukkige derde keeper Mitchel Vincken – de andere twee keepers waren nog op vakantie – had de bal eigenlijk moeten hebben.

In de tweede helft nam OFC het heft meer in handen, maar tot echt goede kansen leidde dat niet. In een tegenstoot wist Hoofddorp wel het net te vinden. Na goed doorgaan schoof de uitstekend spelende Plange de bal langs de keeper.

Een stunt hing in de lucht, en de irritaties bij OFC namen toe. Ikedia had er eigenlijk afgestuurd moeten worden na een smerige charge op de kuit van zijn tegenstander. Na de wedstrijd keek de Nigeriaan geschrokken naar de beelden van zijn overtreding. “Dat was echt niet de bedoeling, maar het had inderdaad rood kunnen zijn.”

In de 64ste minuut kwam OFC toch op gelijke hoogte. Hertog anticipeerde goed op een lange bal van achteruit en nam de bal mee met zijn hoofd langs de keeper. De spits, die als een van de weinigen wel wilskracht toonde, bleef rustig en schoof de bal in het lege doel. Diezelfde Hertog zorgde tien minuten voor tijd ook voor de voorsprong voor OFC. Hij wist het mislukte schot van Marijn Sterk van dichtbij de juiste richting te geven. “Een goal à la Inzaghi,” werd er terecht langs de zijlijn geroepen. Tien minuten daarvoor had Plange het verzuimd om Hoofddorp op voorsprong te zetten. Hij kwam na een vlijmscherpe counter één op één op de keeper, maar die hield de bal goed tegen.

In de laatste vijf minuten deed ook Ikedia zijn duit in het zakje. Eerst zorgde hij met een prachtige solo voor de 5-3, met speciale attentie voor de prachtige aanname die er aan vooraf ging. Vlak voor het einde passeerde hij zijn tegenstander en liet de ijverige Hertog zijn vierde van de middag maken. Ikedia is ondanks zijn 34 jaar zijn snelheid nog niet verloren. De Groot was tevreden over zijn aanvaller. “Hij is natuurlijk nieuw in de ploeg, dus het is nog wennen. In deze wedstrijd komt hij ook te weinig aan de bal, daar moeten we aan werken. In de tweede helft zochten we hem meer en dan zie je gelijk hoe gevaarlijk hij is.”

Pius Ikedia schuift de bal na een prachtige solo langs de keeper. Foto: Wim Poelstra
Pius Ikedia schuift de bal na een prachtige solo langs keeper Ricky Wijnberg.

De Groot gaat zo met een tevreden gevoel de winterstop in. “We staan acht punten achter op de koploper. En gelijk met JOS en De Dijk, die al jaren hoofdklasse spelen. Natuurlijk zijn we ambiteus en willen we het liefst volgend jaar al een niveau hoger, maar je moet niet vergeten dat wij een promovendus zijn. Wat dat betreft doen we het gewoon heel goed.”

Voor Hoofddorp liggen de ambities iets lager voor de tweede helft van de competitie. Simons: “We moeten reëel zijn, we staan nu vierde van onder. Dus we zijn niet in de situatie om hoge doelen te stellen. Natuurlijk hoop je dat je na vorig jaar, waarin we bijna promoveerde, dat je dat door kan trekken. Voor nu is het belangrijk dat we uit de gevarenzone blijven in het vervolg van de competitie.”

Verslag: Sam Porskamp
Foto’s: Wim Poelstra