Rob Mueller, voorzitter van Buitenboys, in de bestuurskamer van de club. Op de achtergrond het veld waar het verschrikkelijke incident met Richard Nieuwenhuizen plaatsvond.

Buitenboys vergeet Nieuwenhuizen niet maar kijkt wel vooruit

‘Zonder respect geen voetbal’. Bij binnenkomst op het complex van S.C. Buitenboys vallen die borden direct op. Sinds 2 december vorig jaar is Buitenboys onlosmakelijk verbonden met geweld op het voetbalveld. De bal rolt echter verder. Rob Mueller is sinds begin september voorzitter van de club. Mueller is de opvolger van Marcel Oost, die vanwege privé-problemen stopte. ,,We willen met zowel de zondag als de zaterdag omhoog, zodat de jeugd kan kiezen”, aldus Mueller. Het voorzitterschap van Mueller moet nog wel worden voorgelegd aan de leden, maar hij verwacht geen problemen

Het gesprek is halverwege en dan komen we toch uit op het onvermijdelijke. Sinds 2 december 2012 is Buitenboys onlosmakelijk verbonden met Richard Nieuwenhuizen. De grensrechter, maar bovenal vader en echtgenoot stierf op die dag, nadat spelers van tegenstander SV Nieuw Sloten B1 hem tijdens het duel met Buitenboys B3 belaagden. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. ,,Ik was erbij toen hij instortte. Daar is het gebeurd”, zegt Mueller, terwijl hij wijst naar het veld tegenover de bestuurskamer. ,,Ik ben ook mee naar het ziekenhuis geweest. Ik kende Richard al jaren. Hij was nauw betrokken bij de club.”

bordje

Met een brok in de keel en vochtige ogen vervolgt Mueller. ,,Het heeft nog steeds een enorme impact op de club. Ik ben niet geschrokken van alle media-aandacht, het was ook wel fijn. De stille tocht die voor Richard werd gehouden was geweldig. Zowel hoogtepunt- als dieptepunt was de crematie. Achthonderd spelertjes van Buitenboys vormden een erehaag en gooiden rozen op de auto.”

Mueller wordt nog dagelijks herinnerd aan die verschrikkelijke tweede december. Niet alleen door de aanwezigheid van de vrouw en de drie zoons van Nieuwenhuizen op de club. ,,Als er geweld op het voetbalveld is, worden wij altijd gebeld. Vervelend? Soms, maar voor geweld kan nooit te weinig aandacht zijn.”

Rob Mueller, voorzitter van Buitenboys, in de bestuurskamer van de club. Op de achtergrond het veld waar het verschrikkelijke incident met Richard Nieuwenhuizen plaatsvond.
Rob Mueller, voorzitter van Buitenboys, in de bestuurskamer van de club. Op de achtergrond het veld waar het verschrikkelijke incident met Richard Nieuwenhuizen plaatsvond.

Ambitieus
Ruim een maand na het incident rolde de bal weer bij Buitenboys. De club is ook onverminderd ambitieus. ,,We zijn een zondagvereniging, maar we willen met zowel de zaterdag 1 als de zondag 1 hoger voetballen, zodat de jeugd de kans krijgt om te kiezen. De zondag speelt in de vijfde klasse en de zaterdag in de vierde klasse, het doel is de tweede of derde klasse voor beide teams.”

Dat moet gebeuren met eigen jeugd. ,,De doorstroming naar de eerste elftallen was afgelopen jaren slecht. Gelukkig hebben we momenteel een onwaarschijnlijke sterke jeugd”, vertelt de voorzitter met trots. ,,De A1 speelt eerste klasse, de B1 hoofdklasse, de C1 derde divisie en de D1 hoofdklasse. De standaardteams worden getraind door ervaren trainers. We hebben een overeenkomst met voetbalschool VoetbalCity. Zij leveren trainers voor de D, E en F jeugd. Daarnaast geven zij trainerscursussen. Het mooiste is als eigen jongens het trainersstokje overnemen.”

kids met shirt

Onder vergrootglas
Sinds de dood van Nieuwenhuizen is het rustiger op de velden van de vereniging uit Almere stad. ,,We hebben sinds dit jaar toezichthouders rondlopen. Daarnaast hebben we afspraken gemaakt met trainers en leiders. Maar we zijn een club met 1300 leden, ik kan niet iedereen onder controle houden. Ik merk dat elftallen van ons onder een vergrootglas liggen. Bij een harde sliding wijzen sommige tegenstanders direct op het shirtlogo ‘Zonder respect geen voetbal’. Lastig, maar het houdt ons wel scherp.”

Fysiek geweld is bij Buitenboys taboe. ,,We hebben een aantal regels. Het scheldwoord kanker tolereren we absoluut niet. Dan schorsen we direct en moet de speler wat doen voor KIKA. Ook discriminatie pikken we niet. Bij geweld royeren we direct, uiteraard moet het worden bewezen bij de tuchtcommissie van de KNVB. We zijn niet strenger dan voorheen, alleen wordt alles nu wat nadrukkelijker bekeken. Als we royeren geven we dat ook aan in Sportlink, neemt niet weg dat als een speler toch wil voetballen hij alleen maar een letter hoeft te veranderen. Ik begrijp niet waarom de KNVB een spelerspas niet koppelt aan een sofinummer. Dan heb je dat gedoe niet. Twee van de jongens die Richard doodschopten waren niet speelgerechtigd. Als de KNVB een sluitend systeem had gehad…”

Toch denkt Mueller dat geweld op het voetbalveld niet is uit te bannen. ,,Het houdt nooit op, daar ben ik van overtuigd. De tijdstraf van tien minuten van de KNVB vind ik een goede zaak, maar waarom alleen in de B-categorie? Het hoger beroep van Nieuwenhuizen komt nog. Dat wordt ongetwijfeld weer zwaar, zeker voor de familie. Maar we runnen wel een voetbalclub en dat doen we met veel plezier.”

verslag: Wesley Verboom

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)