Home / Algemeen / Buitenveldert wint topper in Topklasse van RCL

Buitenveldert wint topper in Topklasse van RCL

Drie koplopers telde de Topklasse Vrouwen tot afgelopen zaterdag. Twee van hen troffen elkaar in Amsterdam. Buitenveldert nam het thuis op tegen RCL, uitgerekend de enige ploeg waarvan men in de heenronde verloren had. De wraak was zoet na de 2-1 zege.

Het publiek kreeg deze zaterdag een echte topper voorgeschoteld met een heel hoog tempo, bij tijd en wijle goede combinaties en vooral veel strijd. Goed was het niet altijd maar spannend en vermakelijk tot de laatste seconde! RCL had zich voorgenomen ‘verpletterend’ te zijn. Maar daar kwam in het eerste deel van de wedstrijd meteen niets van terecht. Achterin was Buitenveldert heer en meester en RCL wist zich geen echte kansen te creëren.

Binnen tien minuten had Buitenveldert al op voorsprong moeten staan. De eerste kans was voor Roxanne Koopmans. Haar schot werd nog gekraakt maar de inzetten van Lieselotte Wels hadden zeker een doelpunt verdiend. Eerst probeerde zij het met een bekeken lob. Daarna haalde ze rand zestien hard met links uit. In beide gevallen werd meer dan uitstekend ingegrepen door de Leiderdorpse goalie. Denise Koorevaar was duidelijk de vrouw van de wedstrijd aan RCL-kant met een aantal geweldige ingegrepen maar tegelijk maakte zij ook een aantal slordige grote fouten. Ze had echter het geluk dat Buitenveldert daarvan niet profiteerde. Zo kopte Amy Jackson net mis, kreeg Francien Meier een bal die de keepster voor haar voeten liet vallen niet over de doellijn en werd Frederique Bonink met een omhaal op ooghoogte van scoren afgehouden op de doellijn.

Als zo vaak viel het doelpunt aan de andere kant. Een speelster van RCL werd in de as van het veld in de rug gelopen. Waar iedereen een voorzet verwachtte zeilde de vrije trap vanaf zo’n 25 meter gedragen door de wind zo de kruising in, onbereikbaar voor de Amsterdamse goalie. Bij Buitenveldert hadden de buitenspelers deze keer veel moeite hun bewakers te kloppen waardoor men vaak aangewezen was op de bal door het midden. De RCL-verdediging had daarop echter meestal een passend antwoord en bleef zo tot de rust betrekkelijk eenvoudig op de been.

Met de wind tegen wachtte Buitenveldert in het tweede bedrijf de lastige opdracht alsnog een punt uit het vuur te slepen. Het was gevaarlijk via o.a. een lob van Lorainne Prade, een aantal corners en twee afstandsschoten van Amy Jackson. De uitstekend spelende Francien Meier, na veel blessureleed weer terug in het eerste team, was dicht bij de gelijkmaker maar zij torende net niet hoog genoeg op een voorzet vanaf de flank.

Foto Wiljo van Nuland: Lieselotte Wels zorgt voor de 1-1
Foto Wiljo van Nuland: Lieselotte Wels zorgt voor de 1-1

Met Noamy Guitterez bracht coach Don Koehorst een verse kracht die kennelijk had zitten trappelen op de bank. Zij bracht vuur in het spel en nam de Amsterdamse ploeg op sleeptouw. Op links stuurde zij Lorainne Prade weg die haar bewaker afschudde en de bal ‘over de hele’ bezorgde bij Roxanne Koopmans die, a la Schone, de bal in één keer uit de lucht voor gaf op Lieselotte Wels. De topscorer van het Amsterdamsche voetbal wist wel raad met dit buitenkansje (1-1).

Het leek erop of beide ploegen daarna voor de winst wilde gaan maar RCL-coach Haroon Ahmad haalde er al snel een spits af om de opkomende Naomy Guitterez te beteugelen. Zijn opponent aan Amsterdamse kant bracht daarop met Mariam Ahaddouch een extra spits. Een gedurfde tactiek die zich wel heel snel uitbetaalde. Nauwelijks een minuut binnen de lijnen scoorde Mariam Ahaddouch met een droge knal van net binnen het strafschopgebied de 2-1.

Foto Wiljo van Nuland: Invalster Ahaddouch zorgt uiteindelijk voor de winnende treffer
Foto Wiljo van Nuland: Invalster Ahaddouch zorgt uiteindelijk voor de winnende treffer

Buitenveldert speelde de wedstrijd daarna geroutineerd uit. Het kwam niet meer in gevaar ook niet toen het met tien verder moest. De erg aanwezige scheidsrechter, die zeker niet op de hand van de Amsterdammers was geweest, zag zijn kans schoon Lorainne Prade haar tweede gele kaart voor te houden toen ze even voor de bal ging staan bij een vrije trap. Eerder al had hij haar geel voorgehouden vanwege aanmerkingen op de leiding.

Foto Wiljo van Nuland: Naomy Guitterez vacht een duel uit met een speelster van RCL
Foto Wiljo van Nuland: Naomy Guitterez vacht een duel uit met een speelster van RCL

Met de 2-1 overwinning nam Buitenveldert niet alleen revanche voor de nederlaag eerder dit seizoen maar nam het ook 3 punten afstand van RCL in de ranglijst. Ook de komende twee zaterdagen staan er echter nog topwedstrijden te wachten. Zaterdag moet het eerst uit naar de overgebleven medekoploper Fortuna Sittard. Uit tot nu toe voor alle ploegen een onneembare vesting gebleken. Daarna wacht op 15 februari de wedstrijd in de 1/8 finale van de KNVB-beker tegen de bekerhouder; het BeNe-league profteam van ADO Den Haag!

Kijk voor alle uitslagen, de stand en het programma op de klassenpagina van de vrouwen Topklasse

Foto’s Wiljo van Nuland

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)