Home / Algemeen / Buitenveldert wint weer van Fortuna Sittard en slaat goede slag

Buitenveldert wint weer van Fortuna Sittard en slaat goede slag

In de Topklasse heeft Buitenveldert weer weten te winnen van Fortuna Sittard. De ploeg van Don Koehorst won met 3-1.  Buitenveldert en Fortuna Sittard eindigden afgelopen jaar op de bovenste twee plaatsen in de Topklasse. Een ontmoeting tussen beide teams is er dan ook steevast eentje op het scherpst van de snede. Verlies van de titel zit bij sommige Limburgse dames zo diep dat sommige niet eens de hand van hun opponent wilden schudden voor de wedstrijd.

Gezien die voorgeschiedenis was te verwachten dat Fortuna furieus uit de startblokken zou schieten. Niets was echter minder waar. Het was schuiven en zoeken, waarbij Fortuna Sittard verzuimde gebruik te maken van de enorme ruimtes die door de verdediging van Buitenveldert werden gelaten. De beste kansen waren daarom voor Buitenveldert dat al in de eerste minuten succesvol was. Roxanne Koopmans stuitte nog op Melissa Winthagen toen zijn op links richting doel trok en in de korte hoek wou binnenschieten. Na acht minuten was het Lorainne Prade die met links uithaalde van ruim buiten de zestien. De Sittardse keepster verkeek zich op de lage schuiver en zag de bal onder de elleboog door richting het net gaan (1-0).

124442

Lang kon Buitenveldert niet van de voorsprong genieten want precies 43 tellen later lag de bal aan de andere kant in het netje. Shirley Kocacinar mocht vogeltje vrij een afgemeten voorzet vanaf links van Colette van Aalst binnenkoppen. Beide teams gingen na de snelle gelijkmaker op zoek naar de voorsprong. Fortuna kreeg prima schietkansen, maar kon de Amsterdamse goalie niet echt verontrusten. Buitenveldert was het dichtst bij een tweede treffer toen een corner door Joyce Overkleeft tegen de lat werd gekopt en Francien Meijer had pech dat haar inzet na balvaardig doorzetten in de zestien nog van de lijn werd gewerkt.

Even leek de vlam in de pan te staan toen Colette van Aalst een bodycheck uitdeelde aan de Amsterdamse goalie. Die nam op haar beurt bij de volgende hoge bal geen risico en wapende zich door de knieën hoog op te trekken. Beide kwamen bij de botsingen redelijk ongeschonden uit de strijd. Op slag van rust had diezelfde Colette van Aalst de Limburgers alsnog op voorsprong kunnen zetten toen ze alleen op keepster van Nuland af mocht gaan. Maar die plukte de bal op randje zestien bekwaam van haar voeten.

124454

In de tweede helft liet Buitenveldert er geen twijfel over bestaan wie deze wedstrijd ging winnen. Fortuna Sittard kwam er niet meer aan te pas. Sterspeelster Shirley Kocacinar had nog amper balcontacten en de Limburgse in Amsterdamse dienst Aniek Scheepers heerste op het middenveld. Rozemarijn Veldhuis, de laatste weken weer uitstekend op dreef, strooide met mooie pasjes. Na een uur spelen haalde zij bovendien verwoestend uit van 25 meter. De bal eindigde op de lat boven Winthagen waarna Francien Meijer, weer zij, er als de kippen bij was om de rebound tot doelpunt te promoveren (2-1) . Extra vervelend voor Fortuna was dat haar jonge goalie bij het neerkomen jammerlijk geblesseerd raakte. Reserverkeepster Destiny Buijsers moet daarom haar debuut in de topklasse maken in zo’n beladen topper. De zenuwen speelden haar duidelijk parten met als uitkomst dat zij bij één van haar eerste balcontacten een corner van Rozemarijn Veldhuis jammerlijk in het eigen doel werkte.

Prade

Fortuna probeerde nog op zoek te gaan naar de aansluitingstreffer maar kon niet meer aandringen in de slotfase. Ook al omdat de Limburgse coach niet een-op-een durfde te gaan spelen en frisse aanvallers op de bank hield. Het enige opvallende was de enorme serie grove overtredingen die verdedigster Jiska Theunissen mocht maken op Lorainne Prade. Het leek er verdacht veel op dat zij het noch louter op de benen van de uitblinkster aan Amsterdamse kant had voorzien. Bij weer een van die overtredingen landde Theunissen bovenop Prade die haar belaagster wat ongecontroleerd van zich af werkte. Het Limburgse kamp wilde rood maar de scheidsrechter hield het wijselijk op geel voor Prade. Hij vergat echter het geel voor Limburgse. Die kreeg zij even later alsnog maar toen had zij allang niet meer op het veld mogen staan.

Buitenveldert was zo slim niet echt meer aan te dringen en de Limburgse gasten niet verder het bloed onder de nagels vandaan te halen. Met 3-1 viel de uitslag mede daarom genadig uit voor Fortuna Sittard want onder meer Laura Kelderman (kopbal net over) en Aniek Scheepers (geplaatste bal op de paal) waren nog wel heel dichtbij geweest.

Foto’s Wiljo van Nuland