Calvin Koster bezorgt Aalsmeer met vier goals eerste zege

In de zaterdag tweede klasse B heeft FC Aalsmeer eindelijk haar eerste overwinning binnen. Onder leiding van de nieuwe trainer Cor van Garderen werd Elinkwijk met 7-3 verslagen. De terug gekeerde spits Calvin Koster maakte maar liefst vier doelpunten.

De thuisclub kende voor zo’n 140 toeschouwers een droomstart. Burak Sitil was met een achterwaartse kopbal na een vrije trap van Floris Dokkum dichtbij de 1-0. Elinkwijk-doelman Ricardo de Keijzer kon de bal net tot hoekschop tikken. Uit die corner, genomen door opnieuw Dokkum, kon centrumspits Calvin Koster uit een scrimmage hard raakschieten.

Kort na de openingstreffer ontsnapte de Elinkwijk-doelman aan rood. Hij torpedeerde Koster buiten de zestien, scheidsrechter Akkaya vond geel de beste oplossing. Aalsmeer kende dus een sterke openingsfase, geheel onverwacht kwamen de bezoekers in een bestek van vijf minuten langszij en op voorsprong.

Eerst beging linksback Joel Gemin een domme overtreding aan de rand van het veld. Uit die vrije trap van Mike Korssen kon Elinkwijk-captain Jeffrey Dijksman binnen de vijf meter zomaar inkoppen. Doelman Smidt treuzelde en bleef staan. Een totaal onnodig tegendoelpunt.

Het werd nog erger voor de thuisploeg. De gevaarlijkste man aan Utrechtse zijde, Gavin Manders, schoot de bal na een één-tweetje met Bilal el Ghezaoui snoeihard in de linkerhoek hoog in het doel. Een meesterwerkje van de topscorer van Elinkwijk (1-2).

Lang konden de Utrechters niet genieten van de voorsprong. Verdediger Sitil vond het na 25 minuten welletjes en toog opnieuw mee naar voren. Het boezemde klaarblijkelijk angst in bij Elinkwijk. Met veel tam tam kreeg Sitil de bal tot de achterlijn, zijn harde voorzet kwam precies voor de voeten van Koster. De 22-jarige spits tikte de bal vervolgens simpel langs doelman de Keijzer.

Het laatste kwartier voor het pauzesignaal was voor FC Aalsmeer. Calvin Koster profiteerde van geklungel in de defensie bij de bezoekers. Hij pikte de bal op en omspeelde doelman de Keijzer met uiterste precisie en tekende zo de 3-2 op het bord.

Vlak voor rust leek aanvaller Salih Yildiz het duel vroegtijdig te beslissen. Een blunder van De Keijzer, hij schoof de bal zomaar in de voeten van Dokkum, leidde de 4-2 in. Dokkum gaf Yildiz een niet te missen kans. Rustig deponeerde Yildiz de bal langs de arme Utrechtse sluitpost.

Het was sowieso niet de wedstrijd van de keepers. Een minuutje of tien na rust moet Smidt gedacht hebben: “Wat die Keijzer kan, kan ik ook”. Smidt speelde de bal zeer ongeconcentreerd en laconiek in de voeten van Gavin Manders. Die kon vervolgens simpel de spanning weer terugbrengen.

Michel Vos was kort na de 4-3 met een hard schot dicht bij een directe tegenstoot. Ruim een kwartier legden de bezoekers aan Aalsmeer de wil op. Op een paar afstandsschoten na leidde dit niet tot grote kansen. Mede door invaller Michal Kocon kwam de thuisclub onder de druk vandaan en ging voor uitbreiding van de score. Calvin Koster miste eerst oog in oog met Ricardo de Keijzer, een minuut later bleef de vandaag scherp acterende aanvaller wel koel door na een steekbal van de frank en vrij spelende Michal Kocon (het waren zijn eerste minuten in het eerste) de het leer in de lange hoek te plaatsen. Elinkwijk was geknakt.

Vijf minuten voor tijd deed Aalsmeer-regisseur Floris Dokkum, ook nog een duit in het zakje. Na een korte pass van Koster raakte de middenvelder in eerste instantie doelman de Keijzer, de bal rolde door, een voor de zekerheid extra tikje van Dokkum betekende 6-3. Het slotakkoord was voor Michal Kocon. De 26-jarige spits van Poolse komaf schoot de bal binnenkant voet uit de lucht langs de Keijzer. De assist was van Dokkum uit een hoekschop. De 7-3 eindstand was een grote opluchting voor zowel spelers als aanhang.

Trainer van Garderen was eveneens in zijn nopjes: “Dit is een mooie stap. Over de hele lijn zijn er nog genoeg verbeterpunten, maar daar zijn we druk mee bezig. Je ziet dat de jongens weer graag willen. Daardoor wordt er nog wel eens te gretig ‘uit de taak gevoetbald’. Het was een wereld van verschil met vorige week. We zullen hard moeten blijven trainen. We zijn nog lang niet waar we willen zijn.”