Cambuur-middenvelder Akoy: “De mogelijkheid gekregen mezelf te bewijzen”

Stanley Akoy maakte in de zomer van 2018 de overstap naar Cambuur Leeuwarden. De voetballer uit Purmerend sloot in zijn eerste seizoen aan bij het tweede elftal, maar kwam dit seizoen regelmatig in actie bij Cambuur 1.

Overstap

We spraken Akoy voor het laatst toen hij de overstap maakte van Ajax Zaterdag naar Jong Cambuur. “Twee jaar geleden ben ik inderdaad naar Jong Cambuur gekomen. We hadden daarbij over het eerste elftal nog niets besproken”, legt Akoy uit. “De eerste drie maanden moest ik enorm wennen, maar na die periode merkte ik eigenlijk dat het steeds beter ging. Zowel qua trainingsniveau als de hoeveelheid waarop we trainden.” De middenvelder kon gelijk goed mee op voetbalgebied. “Voetballend vond ik de stap meevallen. Het enige was dat het sneller ging.”

Verhuizen

Niet alleen tekende Akoy bij een profclub, ook moest hij richting Friesland verhuizen. “Dat was het meest handige om te doen. Eerst twijfelde ik er nog over om wellicht steeds heen en weer te rijden, maar ik vond het uiteindelijk toch makkelijker om in Friesland te wonen. Dan kan ik ook meer op het voetbal focussen.” Het talent moest in het begin wennen aan zijn nieuwe leefomgeving. “Leeuwarden is heel wat anders. Zeker als je in Amsterdam hebt gevoetbald, is het een flinke stap. Het is hier best rustig en totaal niet te vergelijken met een stad als Amsterdam. Over het algemeen ben ik echter niet iemand die constant buiten is, dus ik heb daar niet zo’n last van.”

Cambuur 1

Akoy trainde in het eerste seizoen regelmatig mee met het eerste elftal, maar speelde zijn wedstrijden bij Jong Cambuur. De middenvelder viel aan het einde nog uit met een oogblessure. Het kwetsuur had echter weinig invloed op zijn seizoen, omdat dit al voorbij was. “Vervolgens hoopte ik dit jaar dat ik mocht meedoen met het eerste elftal. Maar dat ik vervolgens bij de selectie zat en een contact kreeg, had ik niet verwacht.” Dit seizoen kreeg Akoy de kans om zich te bewijzen bij een nieuwe trainer: Henk de Jong. De oefenmeester staat sinds de zomer aan het roer. “Ik heb gelukkig de mogelijkheid gekregen mezelf te bewijzen. Dat gaat tot nu toe goed.”

De Jong liet Akoy slechts een paar wedstrijden helemaal niet in actie komen, in de overige duels kreeg hij wél minuten. “Over het algemeen val ik veel in of start ik in de basis. Dat hangt een beetje af van andere spelers. Zo kom ik, hoeveel het er ook zijn, altijd wel aan minuten.” Akoy speelt in een draaiend elftal dat bovenaan staat in de Keuken Kampioen Divisie. “Jong Ajax staat drie punten onder ons. Eigenlijk is het in deze competitie kijken hoeveel je los staat van de derde plaats, want de eerste twee promoveren. Dat is dus hartstikke mooi dat ze dit hebben ingevoerd. We hebben een team die bovenin kan meedraaien, dus je weet nooit hoever je kan komen. We staan bovenaan, dus kunnen onszelf nu het doel stellen dat promotie haalbaar is.”

Feyenoord

Vanavond speelt Cambuur een belangrijke wedstrijd in de KNVB Beker, thuis tegen Feyenoord. “Je leeft van wedstrijd naar wedstrijd, dus hebt nauwelijks de mogelijkheid om er bij stil te staan dat het een mooie wedstrijd is. Het gaat zo snel dat we zondag ook alweer voor de competitie naar Excelsior moeten. Het is dus deze wedstrijd spelen en proberen het beste ervan te maken, want je wilt natuurlijk ook graag door in de beker. Daarna is het direct weer doorschakelen voor de competitie. We hopen natuurlijk zoveel mogelijk uit de wedstrijd te halen, maar daarna moeten we ons weer richten op de volgende wedstrijd. Hoe groot de kans is dat we Feyenoord verslaan? Het is een topploeg in Nederland, dus dan moet je dat wel gewoon inzien. Al hebben we altijd kans om te winnen. Er wordt namelijk altijd gestunt in de beker, dus waarom zouden wij dat niet doen? We gaan dan ook van eigen kracht uit”, aldus Akoy.

Tekst: Jordi Smit

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)