Capelle verrast Ajax met spelhervattingen (1-2)

De zaterdagamateurs van Ajax zijn er niet in geslaagd om de drie punten in eigen huis te houden. De bezoekers uit Capelle waren met 1-2 te sterk voor de Amsterdammers en de ploeg van Bart Logchies, de trainer die deze week zijn overstap naar AFC aankondigde, leek vandaag niet bij machte om het de nummer drie van de Topklasse Zaterdag heel moeilijk te maken. Invaller Mimoun Eloisghiri tekende vlak voor tijd voor de enige treffer van Ajax.

Op een zaterdag waar bijna alles uiteindelijk werd afgelast, bleef dat in de Topklasse beperkt tot drie wedstrijden. De sneeuwschuiver op De Toekomst deed zijn werk en de (kunst-)grasmat werd speelklaar gemaakt voor de eerste wedstrijd van Ajax na de winterstop. Dat de thuisploeg zich gelijk kon opmaken voor een zware wedstrijd besefte Kevin de Visser wel degelijk. De Visser: “We wisten dat zij heel gevaarlijk werden uit standaardsituaties, maar we begonnen goed aan de wedstrijd. De eerste 25 minuten werden zij amper gevaarlijk en kregen wij zelfs de beste kans.”

Rose

Tot aan het eerste half uur werd Capelle inderdaad in bedwang gehouden door de Ajax defensie en was Ogur Kaya dichtbij bij de openingstreffer. Vlak voor het doel van Nick van der Ploeg kwam de linksbuiten een teenlengte tekort, nadat hij de bal goed had gecontroleerd in het strafschopgebied. Capelle kwam niet verder dan een afzwaaier van Gerrit-Jan Rothman, maar in de 30ste minuut was diezelfde Rothman verantwoordelijk voor de 0-1. Een goed ingestudeerde en ook schitterend uitgevoerde vrije trap, kwam voor de voeten van de middenvelder en zijn schot belandde onhoudbaar achter Ajax-doelman Been. Vanaf dat moment was Ajax de kluts kwijt en wederom was een vrije trap van Capelle fataal voor de thuisploeg. De vrije trap kwam terecht bij Bob Vermunt, die zijn inzet gestopt zag worden door Been. Echter was de andere spits, Jair Balrak, er als de kippen bij om de bal binnen te glijden. Ajax had in die eerste helft amper wat weggeven, maar ging de rust in met een 0-2 achterstand.

Siver Abdulrahman

De start van de tweede helft was niet veelbelovend, aangezien Ajax vrijwel meteen ontsnapte aan de 0-3. Capelle aanvoerder Lars Bosscha zag zijn volley voorlangs gaan en dit had Ajax eindelijk wakker moeten schudden. Dat gebeurde niet, want het niveau zakte behoorlijk in bij beide ploegen. Ajax was te slordig in balbezit en Capelle deed aanvallend weinig om de wedstrijd definitief in het slot te gooien. Vermunt raakte uit een corner nog de paal en samen met die mogelijkheid vroeg in de tweede helft waren dit de aanvallende impulsen van Capelle na rust. Via afstandsschoten van Karim Bridji en Eloisghiri werd Ajax ook niet bijzonder gevaarlijk, totdat Yuri Rose voor het eerst gevaarlijk werd. Uit een voorzet van linksback Lars Middelwijk knalde de aanvoerder van Ajax net over en daardoor leek het bij 0-2 te blijven. Het mooiste moment van de wedstrijd kwam echter vlak voor tijd op naam van Eloisghiri. De aanvaller dribbelde richting het vijandelijke doel en op randje zestienmeter verraste hij Van der Ploeg met een subtiel lobje. Ajax probeerde in de resterende minuten nog iets te forceren, maar Capelle hield stand en daardoor verloren de Amsterdammers de eerste wedstrijd na de winterstop uiteindelijk met 1-2.

Net als De Visser was Siver Abdulrahman, die samen met De Visser het hart van de verdediging vormde, na afloop teleurgesteld over de manier waarop Ajax de tegendoelpunten moest verwerken. “We hebben met z’n allen besproken hoe we die standaardsituaties moesten verdedigen en toch doen twee vrije trappen ons de das om”, aldus Abdulrahman, die beaamde dat dit niet de beste wedstrijd van Ajax was. Abduhlrahman: “Zulke onoplettendheden moeten we eruit krijgen, want hierdoor verlies je uiteindelijk, in mijn ogen, onnodig deze wedstrijd.”

Verslag: Wessel Westerhof