Carlos Alarcon Vidal keert na voetbalclinics voldaan terug uit Chili

Een maand lang zat Carlos Alarcon Vidal in Chili. Niet alleen voor een vakantie, maar ook met een ander doel: clinics geven aan kansarme kinderen in zijn vaderland. In Nederland haalde de oefenmeester van Fortius en Geuzen Middenmeer veel geld op om de jeugd in Chili te helpen, en met succes. Inmiddels terug in Nederland kijkt hij er met een voldaan gevoel op terug.

“Ik was sowieso van plan om weer op vakantie te gaan naar Chili, maar vroeg me af of ik daar niet ook een rol van betekenis zou kunnen spelen”, legt hij uit. “Het plan was vervolgens om kleinschalig een paar voetbalclinics te organiseren voor kansarme kinderen. Toen dat bekend was, kreeg ik steun vanuit allerlei hoeken: mensen wilden mij met geld en spullen helpen en uiteindelijk had ik zelfs zo’n 4500 euro opgehaald. Ik ben iedereen daarvoor ontzettend dankbaar en kreeg heel veel fijne reacties.”

Kansarme kinderen Chili slide

Bekende verenigingen besloten hem ook te sponseren. Bij Geuzen Middenmeer, de club waar Alarcon Vidal het zondagelftal traint, ging de collectebus rond bij jeugdtoernooien en de selectie van Fortius zaterdag, ook onder leiding van de Chileen, zamelde zelf geld in. Zijn oude werkgever De Meer voorzag hem van kleding en buurman DVVA haalde ook voldoende geld op tijdens een evenement. “Ook van andere mensen kreeg ik allerlei bedragen op mijn bankrekening gestort. Vervolgens ging ik met veel geld voor materialen en schoenen en vijf koffers aan kleding die kant op, met het doel alles daar te gebruiken.”

Het kwam ook goed terecht. In de kleine dorpjes rondom Salamanca werd Alarcon Vidal met open armen ontvangen. “Het was uiteindelijk veel groter dan we van tevoren hadden gedacht. Zo’n 190 kinderen waren op de verschillende clinics afgekomen, echt een succes. Het zijn veelal kinderen van éénoudergezinnen, die moeten leven van zo’n 250 euro per maand, of weeskinderen. Het gaf mij veel voldoening dat ik hun kon helpen en zag hoeveel plezier ze hadden.”

Kansarme kinderen Chili2

“Ik kwam op een dag bij een weeshuis met negentien kinderen. Wat ik daar zag bij een clinic, was echt ongelooflijk”, herinnert hij zich nog. “Een paar jongens hadden een onvoorstelbare motoriek en balgevoel. Toen ik ze vroeg of zij niet bij een sportclub zouden willen voetballen, gaven ze aan dat het niet mogelijk was. Eentje had geen identiteit (‘dat kan hij niet betalen’) en de ander mocht niet vanwege justitie. Maar deze jongens had ik wel een mooie middag bezorgd.”

Alarcon Vidal had zelf ook een mooie periode in zijn vaderland. Plannen voor de toekomst zijn al gemaakt. “Ik wil dit graag voortzetten. Ik ben in contact gekomen met andere dorpsgenoten die ook een groot deel van het jaar in het buitenland wonen om te kijken of we een plan op kunnen stellen voor meer voetbalclinics en het inzamelen van geld en spullen. Ik wil mijn kennis overdragen aan de mensen in Chili, zodat zij ook de arme kinderen kunnen helpen. Dan kunnen we de wereld weer een klein beetje helpen.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)