Home / slideshow / Carlos Martins beleefde droomweken met Portugees zaalvoetbalteam: “Échte familie”
Carlos Martins

Carlos Martins beleefde droomweken met Portugees zaalvoetbalteam: “Échte familie”

Carlos Martins is als een van de oprichters en secretaris van OS Lusitanos een belangrijke spil in het Amsterdamse zaalvoetbal. De afgelopen weken mocht hij het nationale team van Portugal begeleiden, voor hem een droom die uitkwam.

Aangezien het Europees kampioenschap van het zaalvoetbal in Amsterdam plaatsvond, kwamen de deelnemende landen in januari naar ons land. De Portugees sprekende Martins kreeg de opdracht mee om als schakel tussen Portugal en andere organisaties te dienen. Het resulteerde erin dat Martins dagelijks verzoeken kreeg om zaken voor het land te regelen, waardoor hij een aantal drukke weken tegemoet ging.

Waar hij de verwachting had dat het contact met Portugal vooral zakelijk zou zijn, was niets van dit alles waar. “Het voelde vanaf de eerste dag aan als een échte familie”, zo benadrukt Martins over het contact met het team. “Ik was dan wel een buitenstaander, maar spelers en begeleiders namen mij gewoon in de selectie op. Tijdens het toernooi was ik overal bij, behalve bij de wedstrijdbespreking. Dat wilde ik zélf niet, omdat ik het in mijn rol belangrijk vond om enige afstand te behouden.”

Martins genoot van het hoge niveau dat regerend EK-winnaar Portugal liet zien. De spelers bleken amper last te hebben van het verwachtingspatroon dat er was. “Gedurende wedstrijden was ik ontzettend gespannen, maar daar hadden de spelers nauwelijks last van. In de kleedkamer was iedereen rustig. Sommigen waren de bal aan het hooghouden in de gang, terwijl anderen wat rek- en strekoefeningen deden. Het was bewonderingswaardig om te zien hoe iedereen ermee omging.”

Portugal bereikte redelijk eenvoudig de kwartfinale, waarna het duel met Finland wachtte dat het met 3-2 won. In de halve finale had Portugal een lastige kluif aan Spanje. Het land kwam zelfs op een 0-2 voorsprong te staan, maar in de tweede helft lukte het Portugal alsnog om te winnen. “Elke wedstrijd was te zien dat Portugal vooral in de tweede helft veel druk naar voren zette. Ook Spanje kreeg daarmee grootse problemen, waardoor het wachten was op het doelpunt van Portugal.”

De hoge intensiteit die Portugal in het spel legde, zorgde in de finale voor een 4-2 overwinning op Rusland. Daarmee lukte het Portugal om voor de tweede keer op een rij het EK te winnen. “Ik vond Oekraïne en Rusland zeer verrassend dit toernooi, maar Portugal won zeker verdiend. Hoewel het weinig stress ervaarde, was het feest bij Portugal na de winst groot te noemen. Het was een prachtig toernooi om mee te maken. Of ik dit nog een keer wil meemaken? Als ze me vragen dan doe ik het graag.”

Tekst: Jordi Smit

Bestel de Kampioensspecial 2021/2022 voor slechts €6,99

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
Send this to a friend