Home / Algemeen / Cerezo Hilgen weg bij FC Lüftetari: “Anders gelopen dan ik had gehoopt”
Cerezo Hilgen

Cerezo Hilgen weg bij FC Lüftetari: “Anders gelopen dan ik had gehoopt”

Cerezo Hilgen maakte afgelopen zomer de overstap van het Griekse PS Kalamata naar Albanië. Daar ging de oud-speler van AFC, FC Volendam, OFC Oostzaan, Lienden en FC Dordrecht spelen voor FC Lüftetari. Vier maanden na zijn presentatie is Hilgen, nadat hij zijn contract liet ontbinden, alweer weg. “Het is wat anders gelopen dan ik had gehoopt”, vertelt de Amsterdammer.

Avontuur

De Albanese trainer Klodian Duro, die op 3 juni 2019 was aangesteld, haalde Hilgen naar Albanië. “Ik had het goed naar mijn zin in Griekenland, maar wilde hogerop. Dat kon in Albanië.” Duro ging echter half september alweer weg, waardoor een Griekse trainer voor de groep kwam te staan. “Met de nieuwe trainer (Georgios Marantas, red.) had ik niet zo’n beste band. Die vertelde gewoon een hoop dingen die niet waar waren, dus dat is het jammere.” Mede door de resultaten ontsloeg FC Lüftetari anderhalve week na het vertrek van Hilgen de trainer. “De club heeft me vervolgens nog gebeld of ik terug wilde komen, maar dat doe ik niet meer.”

Ondanks het avontuur van Hilgen in Albanië van korte duur was, kijkt hij positief terug. “Het is toch een belevenis die je mag meemaken. De club haalde mij groots binnen, want ik was volgens mij de eerste Nederlander die naar Albanië ging. Ik kwam daar terecht in een andere cultuur, dus ik moest uitvinden hoe alles werkte.” Het voetbal was bovendien anders dan Hilgen gewend was. “De eerste wedstrijd die ik speelde, zag ik alleen maar lange ballen. Ik was echter gewend te voetballen en zei dat ook tegen de trainer.”

De nieuwe trainer Marantas besloot eveneens een tactiek te hanteren waarin het spelen van veel lange ballen werd toegepast. “Hij zei later tegen me dat ik teveel risico in mijn spel legde, aangezien ik teveel voetbalde. Dan ben je bij mij aan het verkeerde adres, want ik ben gewend voetbal te spelen.” Hilgen hoorde tegelijkertijd van verschillende mensen, waaronder supporters, dat ze hem graag in het basiselftal zagen. “De mensen om mij heen vonden juist dat ik moest spelen, omdat ik het verschil kon maken met mijn voetballende kwaliteiten. Toen ik bijvoorbeeld in een thuiswedstrijd inviel, kwam direct veel gejuich van de tribunes af.”

Hilgen werd dan ook zeer gewaardeerd door de supporters. “Tijdens de eerste wedstrijd die ik speelde, vonden ze me direct de beste speler van het veld. Ik had zélf juist het gevoel dat ik nog niets had laten zien, want ik kwam op donderdag aan, trainde vrijdagochtend en stond de dag erna gelijk in de basis.”

Zoektocht

Hilgen is momenteel hard op zoek naar een buitenlands avontuur. “Het zou ook in Nederland kunnen, maar daar is het een stukje moeilijker om aan de slag te kunnen.” Bovendien vindt Hilgen het fijner om in het buitenland te spelen. “Ik heb het gevoel dat ik in het buitenland meer waardering krijg, omdat je daar een buitenlander bent en je jezelf daardoor kunt onderscheiden met een Nederlandse voetbalschool. Mensen in het buitenland waarderen het Nederlandse voetbal, zo heb ik twee keer meegemaakt, terwijl in Nederland genoeg spelers zijn die hetzelfde zijn. Ook is er veel verjonging in de Keuken Kampioen Divisie.”

Hilgen heeft veel geleerd van zijn periode in Albanië. “Alle ervaringen die ik meemaak, draag ik mee. Nu ben ik weer klaar voor het volgende avontuur.” De Amsterdammer is momenteel kritischer in zijn keuze. “Ik zal niet zo snel meer naar zo’n land toegaan. Momenteel heb ik een aantal mogelijkheden. Die zijn er altijd als je hard werkt en positief bent. Ik verwacht zéker dit seizoen nog aan de bak te gaan, wellicht na de winterstop. Bovendien zijn er genoeg competities die in het nieuwe jaar opnieuw beginnen, dus we gaan het zien”, aldus Hilgen.

Tekst: Jordi Smit

Send this to a friend