Chabab moet tot 6 maart wachten op uitspraak rechter

Vandaag stonden Chabab en de Gemeente Amsterdam voor de rechter in Amsterdam. Chabab vindt dat de huuropzegging, die het Stadsdeel Nieuw-West deed in januari 2014, ongeldig is. Volgens de club moet er voor tussentijdse huuropzegging namelijk overleg zijn gepleegd met de Stichting Sportpark Riekerhaven. Het stadsdeel aan de andere kant wil de achterstallige huur van ruim 20.000 euro terugzien en als dat niet gebeurt overgaan tot ontruiming. Voor hen is de maat vol en is de Stichting Riekerhaven al vijftien jaar dood. “Hoe kan je overleggen met een stichting, die niet meer bestaat?”, vroeg de advocaat Scholten zich af.

“Ik kan zwart op wit aantonen dat de stichting wel bestaat,” zei Chabab-voorzitter Khalid Berdouni. “De stichting staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en heeft een actieve voorzitter.” Als de stichting inderdaad bestaat, zou dat kunnen betekenen dat de huuropzegging van het stadsdeel ongeldig is. Scholten heeft navraag gedaan bij verschillende ambtenaren en zegt dat deze al jaren geen overleg meer hebben gepleegd met de Stichting. “De stichting is niet meer actief.”

Met het aanhalen van de stichting komt er weer een nieuw hoofdstuk bij in de langdurige soap rondom Chabab. “Als we inderdaad gelijk krijgen van de rechter, dan betekent het dat de huuropzegging onrechtmatig is en dat betekent dat we een enorme hoeveelheid inkomsten zijn misgelopen. Doordat de gemeente de lichten op het sportpark heeft afgesloten, trainen we al een tijd op de velden bij FC Amsterdam en Weesp. De thuiswedstrijd spelen we ook al lange tijd niet meer op ons eigen veld, en dat betekent geen kantine-inkomsten. En nog belangrijker: door alle negatieve berichten zijn er afgelopen jaar een hoop sponsors en leden weggelopen. Die misgelopen inkomsten gaan we verhalen op de gemeente, hoe dan ook. Dat komt neer op zo’n 500.000 euro.”

Als de gemeente gelijk krijgt zien de zaken er een stuk minder rooskleurig uit. “Dan moeten we uitwijken naar een andere locatie. En hebben we nog een schuld openstaan bij gemeente, daar zullen we dan een regeling voor treffen. Aangezien het Stadsdeel Nieuw-West de andere stadsdelen heeft verzocht om ons geen onderkomen te bieden, zullen we desnoods moeten uitwijken naar een plek buiten Amsterdam. Maar daar ga ik zeker niet vanuit.”

Chabab heeft de laatste jaren wel degelijk betalingen gedaan aan het stadsdeel, maar deze zijn verrekend met oude schulden. In september heeft Chabab ook nog een betaling van 10.000 euro gedaan.

Volgens Berdouni gaat het de gemeente overigens helemaal niet om geld. “Ze willen ons gewoon weg hebben. De gemeente heeft helemaal geen belang bij ontruiming van onze club. Wij hebben aanzienlijk belang: we moeten wedstrijden spelen en trainen tot we een andere locatie hebben.”

Die andere locatie zou bij ZRC Herenmarkt kunnen zijn als het aan Berdouni ligt. De gemeente gaf aan dat deur nooit gesloten is, maar dat eerst de schuld moet worden betaald. Scholten: “We hebben als gemeente verschillende handreikingen gedaan. De club heeft echter sinds 2010 niet meer de rekeningen betaald, het houdt een keer op.”

De gemeente wil Riekerhaven transformeren en daarbij is uiteindelijk geen ruimte voor een voetbalclub. De bestemming van het gebied komt neer op werken, wonen en leisure. Concrete plannen kon de Gemeente echter nog niet aantonen.

Het einde is zo nog lang niet in zicht volgens Berdouni. “Dit is pas het begin. Wat de uitspraak van de rechter ook mogen zijn, dit gaat nog een lange nasleep krijgen. Het is moedeloos van te worden. Je moet niet vergeten dat wij gewoon vrijwilligers zijn en dat zo’n rechtszaak heel veel geld kost.”

De rechter doet op 6 maart uitspraak.

Verslag: Sam Porskamp

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!