Chabab wint de districtsbeker in 2011-2012

Chabab schrijft geschiedenis!

Chabab heeft vandaag geschiedenis geschreven door de bekerfinale van de districtsbeker West 1 met 2-0 te winnen in en bij Montfoort. Het was niet meer dan terecht dat de brigade van coach Alami Ahannach er met de beker vandoor ging, maar wat duurde het lang voordat Chabab het overwicht om kon zetten in een goal. Pas in het laatste kwartier werd de overwinning veilig gesteld.

De sfeer was feestelijk bij vv Montfoort. De uit de topklasse gedegradeerde club had er in samenwerking met de KNVB alles aan gedaan om er een mooie dag van te maken. Zo’n achthonderd toeschouwers zagen dat Chabab vanaf de eerste minuut het heft in handen nam en er geen gras over wilde laten groeien wie er ging winnen vandaag. Telkens zetten de Amsterdammers vroeg druk en veroverden zij snel de bal. Zo snel mogelijk werden de spitsen gezocht en die waren angstvallig gevaarlijk. In de vierde minuut was het de oersterke Chevello de Rijp die zich losrukte van zijn tegenstander en alleen op doelman Johan Verkerk af ging. Oog in oog was Verkerk de sterkste, zoals vaker zou later blijken. Bilal Cheddadi ging er 3 minuten later vandoor en na een knappe actie zette hij Leandro Resida vrij in de zestien, maar ook hij stuitte op keeper Verkerk. In de achttiende minuut was het de derde spits van Chabab, Mohamed Talih, die slim van buiten naar binnen trok. Zijn schot was wederom een prooi voor Verkerk. Daarna weer De Rijp die het probeerde. Zo regen de kansen voor Chabab zich aaneen en leek het wachten op de eerste goal. Montfoort keek ernaar en kon alleen gevaarlijk worden bij vrije trappen, wanneer de boomlange Jeroen de Vlieger mee naar voren ging. In de laatste minuut van de eerste helft werd dat bijna fataal voor Chabab, maar de bal kon van de lijn worden gehaald. Bij rust nog steeds 0-0, met misschien wel acht kansen voor Chabab.

Na rust een wat zenuwachtigere start van Chabab, maar na tien minuten duidelijk weer de betere. Chevello de Rijp kreeg weer twee goede kansen, maar was ongelukkig in zijn afwerking vandaag.  In de 80e minuut was het Chevello de Rijp die deze keer op snelheid van het midden veld opstoomde. Op de rand van de zestien zette verdediger Nick van Luinen de tackle in. Het was dubieus maar de scheidsrechter gaf een penalty voor Chabab, waar hij eerder alles wegwuifde. Leandro Resida ging achter de bal staan en schoot onberispelijk in, tot grote opluchting van de meegereisde Chabab supporters. 0-1.
In plaats van een slotoffensief van Montfoort drukte Chabab door. Resida kapte en draaide zich de zestien meter in en iedere keer als de verdedigers dachten dat ze hem hadden gestopt, kapte en draaide hij nog een keer. Uiteindelijk gaf hij de bal aan Jamal Dibi, die vrij kon inschieten. 0-2 voor Chabab en de beker was binnen. In de resterende minuten zette Montfoort nog aan, maar zoals in de gehele wedstrijd, gevaarlijk werd het nooit voor Chabab. Na vier minuten blessuretijd floot de scheidsrechter af en was het Chabab dat voor het eerst in de clubgeschiedenis de beker veroverde. Een knappe prestatie en een overduidelijk winst.

Nadat het gejuich van de Chabab supporters enigszins was verstomd, was het de KNVB dat de ceremonie overnam. Een behoorlijke speach volgde, waarna Chabab eindelijk de beker in de lucht kon tillen. Geschiedenis werd geschreven en coach Ahannach zag het aan.

Ahannach:’Hoeveel kansen hebben we wel niet gehad? Als je niet scoort weet je dat je hem tegen kunt krijgen. Ik heb in de rust iedereen ervan overtuigd dat ze scherp moesten blijven. En eindelijk valt de goal dan en gelukkig ook meteen de tweede. We waren gewoon beter.’

Het is al vaker gezegd. Coach Ahannach heeft van een ploeg die op sterven na dood leek in de winterstop een winnend team gemaakt. Het niveau van vandaag leek op topklasseniveau, iets dat ook nog bereikt kan worden.  En waar Montfoort het seizoen vandaag afsloot met een feestavond, kan Chabab zijn borst natmaken. Maar liefst 8 wedstrijden in 17 dagen staan te wachten, dit lijkt onmogelijk en de KNVB zal hier iets mee moeten. Het Amsterdamsche Voetbal zal hier later over berichten.

Tijdens de busreis terug naar Amsterdam zal Chabab zich beseffen dat het een ongekende prestatie heeft geleverd. Zoals ze vandaag speelden zijn slechts weinig ploegen in het amateurvoetbal tegen hen opgewassen. Het is te hopen dat ze de energie kunnen opbrengen om ook in de nacompetitie dit vol te blijven houden.