Foto website AFC: Op 7 oktober 2012 boekte AFC haar enige zege op Chabab

Chabab statistisch sterker dan AFC

De belangen zijn groot aanstaande zondag bij de enige topklasse derby in Amsterdam tussen AFC en Chabab. Voor de zevende keer in de historie zullen beide ploegen tegen over elkaar staan. Wie maakt de meeste kans op basis van de statistieken? Het Amsterdamsche Voetbal dook in het archief en zet alles voor u op een rijtje.

De cijfers uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Ook de uitspraken en verwachtingen van spelers op Facebook zeggen niet veel. Toch is het leuk dat er weer veel gesproken wordt over de degradatiekraker in de topklasse. Het Amsterdamsche Voetbal zal zondag een uitgebreid verslag (met twee camera’s) maken en alles voor u vastleggen.

Maar hoe ging het in het verleden? Het pas de tweede keer dat de ploegen elkaar treffen op het veld van AFC. Op 8 november 2009 speelden AFC en Chabab in de hoofdklasse tegen elkaar. Het werd toen 1-1. Chabab kwam op voorsprong door Mourad El Hajjioui en twee minuten na rust maakte Magid Jansen gelijk. In dat zelfde seizoen werd het op Sportpark Riekerhaven ook 1-1. Mostapha El Aamrani, nu spelend voor De Dijk, bracht Chabab op voorsprong en diep in blessuretijd was het Peter Post die gelijk maakte. AFC werd dat seizoen kampioen.

Foto website AFC: Magid Jansen (l) zorgt voor de 1-1 op 8 november 2009
Foto website AFC: Magid Jansen (l) zorgt voor de 1-1 op 8 november 2009

In de topklasse werd het dit seizoen 2-1 voor AFC. Op het veld van Chabab scoorde Jasper de Haer en Bas Ent  voor AFC.  Rabie Frindi deed wat terug. Ook toen al had Chabab moeite met scoren. Trainer Alami Ahannach zei toen na afloop: “Scoor je geen goals in de topklasse dan sta je onderaan.” Collega Cor ten Bosch sprak over een niet te beste wedstrijd maar wel over eentje met veel strijd.

Foto website AFC: Rabie Frindie scoort namens Chabab op 7 oktober 2012
Foto website AFC: Rabie Frindie scoort namens Chabab op 7 oktober 2012

Naast deze drie competitie wedstrijden troffen de clubs elkaar ook drie keer in de beker. In het seizoen 200/2009 zelfs twee keer. In de poulefase won Chabab met 3-1 en later in de knock-out fase (de nummers 1 en 2 gingen door) won Chabab met maar liefst 5-0. Vorig seizoen was Chabab wederom de sterkste in de beker. Chabab won met 3-0 en zou later ook de beker winnen. Alle drie de bekerwedstrijden werden gespeeld op Sportpark Riekerhaven.

De statistieken zijn dus in het voordeel van Chabab. Tel daar bij op dat AFC uit de laatste tien wedstrijden maar twee punten haalden en Chabab aan een opmars bezig is (het verschil op de ranglijst bedraagt slechts twee punten in het voordeel van AFC) en je zou denken dat Chabab het voordeel heeft bij de bookmakers. Mara het zijn allemaal maar voorspellingen. Zondag om 14:30 uur zullen we zien wie echt de sterkste is.

De complete historie zier er als volgt uit:

Datum Klasse Wedstrijd Uitslag
31/08/08 Beker Chabab – AFC

3-1

23/11/08 Beker Chabab – AFC

5-0

08/11/09 Hoofdklasse AFC – Chabab

1-1

11/04/10 Hoofdklasse Chabab – AFC

1-1

29/04/12 Beker Chabab – AFC

3-0

07/10/12 Topklasse Chabab – AFC

1-2

24/03/13 Topklasse AFC – Chabab

De wedstrijd van de week wordt u aangeboden door Just Ask en Grand Café Frankendael

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)