Christoff Dias de Oliveira wil zich bij ZSGOWMS weer voorbereiden op stap omhoog

Na een Zweeds profavontuur streek Christoff Dias de Oliveira eind januari neer bij zondag tweedeklasser ZSGOWMS. Hij zag geen perspectief meer bij zijn club AFC Eskilstuna. In de tweede seizoenshelft hoopt de 21-jarige middenvelder indruk te maken om na dit seizoen weer de stap naar het profvoetbal te kunnen maken.

Via zijn zaakwaarnemer Gwendell van Riemsdijk (trainer van de A1) kwam hij in Amsterdam-Oost terecht. “Hij overtuigde mij om hier wedstrijdritme op te doen en weer fit te worden, zodat ik na dit seizoen weg kan voor een profclub. Ik zit hier een half jaartje om mijn zelfvertrouwen, in en buiten het voetbal, terug te vinden.”

Anderhalf jaar verbleef de middenvelder in Eskilstuna (midden-Zweden), waar hij nog een éénjarig contract had. “In de voorbereiding (januari 2016, red.) speelde ik de bekerwedstrijden, maar twee weken voor de start van de competitie scheurde ik mijn kniebanden af. Tot juli lag ik eruit. Het team stond als een huis, we stonden op de tweede plaats, dus de trainer besloot weinig aan te passen.” Op eigen verzoek werd hij verhuurd aan IK Sleipner, een club van het derde niveau, waar Dias de Oliveira wel aan spelen toekwam.

Eenmaal teruggekeerd bij AFC Eskilstuna (het vroegere AFC United), dat inmiddels was gepromoveerd naar de Allsvenskan, kwam hier niet in de plannen van de nieuwe trainer (Per Olsson, red.) voor. Om alsnog aan spelen toe te komen, zocht zijn zaakwaarnemer contact met twee clubs uit de Jupiler League. Zij konden zijn salaris echter niet betalen en de club weigerde water bij de wijn te doen door een deel van het salaris te betalen. In overleg met de directie werd vervolgens besloten het contract te ontbinden. “Ik had geen zin om een jaar niks te doen. Ik heb in het begin al zes maanden vanaf de kant moeten kijken. Dat was mentaal best zwaar. Je bent alleen, geblesseerd en ziet je teamgenoten alleen maar winnen. Dat wilde ik niet nog een jaar.”

Toch kijkt Dias de Oliveira met een goed gevoel terug op zijn periode in Zweden. “Het was een hele leuke ervaring. Ik ben gegroeid als persoon, op het veld en buiten het voetbal. Je leert op jezelf te wonen, heel veel nieuwe mensen kennen, wordt volwassen en leeft in een hele andere cultuur.” Een nieuw buitenlands avontuur zit er ook zeker in, al werkt hij in april eerst een stage af bij FC Dordrecht. “Een maand geleden maakte ik volgens hun indruk in een oefenwedstrijd tegen Jong Dordrecht. Dit bij ZSGO/WMS is echt maar tijdelijk.”

In het komende half jaar hoopt hij zich in de kijker te kunnen spelen om in de zomer de stap omhoog weer te kunnen maken. “Ik ben terecht gekomen in een ploeg waar het niet zo lekker liep, maar we proberen er wat van te maken. Het gaat moeizaam. Voor volgend seizoen is het mijn doel om weer bij een profclub spelen. Zo goed mogelijk hier spelen. Daarnaast train ik veel voor mijzelf. Vier/vijf keer per week met een personal trainer extra krachttrainingen en op het veld om aan mijn techniek te werken. Zodat ik er klaar voor ben om de stap weer te kunnen maken.”

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!