Clubs regio Amsterdam platgebombardeerd met vragen over kunstgras

De uitzending was Zembla rondom de gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels die op de meeste kunstgrasvelden liggen heeft veel stof doen opwaaien. Veel bezorgde ouders meldde zich bij clubs en gemeente met vragen over de gevaren hiervan.

Gemeentes en ouders maken zich zorgen over de mogelijk giftige stoffen die in de rubberen korrels op het kunstgrasveld liggen. Deze korrels zouden mogelijk kanker kunnen veroorzaken en hoewel dit niet bewezen is, bleek in de uitzending van Zembla dat gedegen onderzoek hiernaar ontbreekt. De KNVB vindt dat er dit weekend gewoon op de kunstgrasvelden gesport kan worden en wijst naar een onderzoek dat het RIVM heeft uitgevoerd. Maar aangezien dit geen gedegen onderzoek is geweest moet dit opnieuw worden uitgevoerd.

Chris Van Nijnatten, perswoordvoerder van de KNVB, liet in het radio 1 journaal weten de onrust te begrijpen. “Ik heb zelf ook kinderen. Als je dat hoort schrik je je rot en vraag je je af: kan dat wel, mijn kind op kunstgras?” Volgens van Nijnatten zijn er nog maar weinig clubs die hebben aangegeven niet meer op kunstgras te willen spelen. “Maar als ze dat niet meer willen, dan is dat de verantwoordelijkheid van die clubs. En dat begrijpen we wel.” Van Nijnatten verwacht niet dat het wedstrijdschema gevaar loopt. “Als er grote problemen zijn dan lossen we die samen met de clubs op. Wedstrijden kunnen bijvoorbeeld ook doordeweeks worden gespeeld.” Toch zegt de bond dat er gewoon op het kunstgras kan worden gespeeld. “Tot op heden is niet gebleken dat het extra gevaarlijk is om op die ondergrond te spelen” De bond heeft in juni wel al aangedrongen bij het RIVM om het onderzoek opnieuw uit te voeren.

Ook in de regio groot Amsterdam reageerde veel clubbestuurders op de commotie die is ontstaan rondom de uitzending van Zembla. Zo liet het bestuur van Breukelen op de eigen website weten gebruik te maken van een ander soort rubberen korrels als waarnaar in de uitzending werd gerefereerd en dat hun spelers die geen gevaar lopen.

Het bestuur van Ouderkerk stelde vragen bij de KNVB een kreeg als respons dat er volgens het RIVM geen gevaar is en dat de kunstgrasvelden gewoon gebruik kunnen worden om op te spelen en te trainen. Ook voetbalclub FC Aalsmeer werd bedolven onder emails van bezorgde ouders een deed navraag bij de gemeente en de beheerder van de kunstgrasvelden. Voetbalclub Taba deed naar aanleiding van de uitzending navraag bij de GGD en die liet in een reactie weten geen reden te zien om af te zien wat het gebruik van de kunstgrasvelden terwijl AFC op de clubsite zegt geschrokken te zijn van de ontstaande situatie maar zich voorlopig te scharen achter het advies van de KNVB die zegt dat er gewoon op de kunstgrasvelden gespeeld kan worden.

De Gemeente Amsterdam en de GGD zeggen geen bewijzen te hebben voor de gevaren van de rubberen korrels maar adviseren voetballers wel om ervoor te zorgen je na de training of een wedstrijd goed te wassen en ervoor te zorgen dat je geen rubberen korrels binnen krijgt.

Minister van Sport heeft het RIVM gevraagd opnieuw onderzoek te doen naar de rubberen korrels. Het RIVM zelf blijft bij de eerdere bevindingen dat er geen bewijs is gevonden voor schade aan de gezondheid door de rubberen korrels.

Verenigingen in Maarssen, Amersfoort en Zwijndrecht hebben al aangegeven niet meer op kunstgras te zullen spelen of trainen en in Eindhoven wordt zelfs overwogen om de kunstgrasvelden te sluiten. In Den Dolder wil een school niet meer dat kinderen sporten op het veld van de plaatselijke club en in de gemeente Gorinchem worden voorlopig geen kunstgrasvelden aangelegd terwijl de gemeente Goeree-Overflakkee nu voor de duurdere variant zonder rubber kiest.

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!