Door: Robin Punt
De 3e helft
‘De derde helft is altijd de leukste’……..aldus één van de spelers van thuisploeg Oudewater. Deze uitspraak is mij bijgebleven na mijn wedstrijd in de IJsselderby voor 1.200 toeschouwers.
Normaal telt een wedstrijd natuurlijk maar twee helften, na negentig minuten voetbal en wat blessuretijd moet er een uitslag komen. Maar, de derde helft kan soms toch wat langer duren. Daar weet mijn vrouw nu inmiddels alles van. Ik ben geen Jan Smit; u weet wel, de scheidsrechter die nu voor het leven is geschorst door de KNVB. Dat gebeurde nadat hij in een wedstrijd een paar uiterst discutabele beslissingen nam en vervolgens tijdens de derde helft een liedje ‘Engelbewaarder’ op het podium zong en de kampioensschaal toonde. Met Jan Smit hoeft trouwens niemand medelijden te hebben, getuige zijn nieuwe leven als artiest
Hobby
Je moet als scheidsrechter natuurlijk ook een bepaalde afstand houden en sommige vinden dat het helemaal niet kan. Daar ben ik het niet helemaal mee eens, oftewel helemaal niet. De derde helft is soms super gezellig en maakt deel uit van onze mooie hobby, zeker als er nog een leuke zanger optreedt zoals bij mijn wedstrijd tussen Oudewater en Montfoort waar Thomas Berge acte de présence kwam geven. In een kwartiertje pakte hij even een envelopje mee waar ik het hele jaar voor moest fluiten. Voor hem is het werk en voor mij een leuke hobby. Maar, gezellig was het en om acht uur in de avond dacht ik toch: ‘ik moet maar eens gaan.’
Roelof Luinge
Iedereen zijn ding natuurlijk, ik vind dat nu eenmaal gezellig. Ook oud-betaald voetbal scheidsrechter Roelof Luinge is zo’n voetbal/ gezelligheidsscheidsrechter en nu actief op de amateurvelden. Hij neemt zijn eigen chauffeur mee, zodat hij ook nog een biertje kan drinken na afloop en is beslist niet als eerste de kantine uit. Moet kunnen, toch?
Voorbereiding
Mij valt de laatste tijd iets op. Waar je vroeger beide besturen had in de bestuurskamer, is het heden ten dage vaak een kale bedoening. Voorafgaand aan de wedstrijd is er meestal geen bestuurslid meer, het formulier wordt digitaal akkoord gegeven dus daar is ook niemand meer live bij. Waarom dan als scheids vaak meer dan een uur voor aanvang aanwezig? Natuurlijk houd je rekening met verkeer en andere omstandigheden in je voorbereiding. Maar, als ik er vijfenveertig minuten van te voren ben, vind ik het vroeg genoeg. Melden dat je er bent en dan aan je eigen voorbereiding beginnen. Dat is mijn ritueel van deze tijd geworden.
Aangename stemming
Afgelopen zaterdag was ik – voorafgaande aan mijn eigen wedstrijd – aangesteld als begeleider bij WV- HEDW 4 tegen Arsenal 3 op veld 11, zoals ik het maar even noem. Helemaal in de hoek van het Sportpark Middenmeer. De Voorzitter van WV-HEDW kwam op zijn fietsje aanrijden, om daarna met het vlaggenschip naar Kampen te reizen (uitslag 0-0, red.). Ik zag een jonge talentvolle scheidsrechter aan het ‘werk’, die geen enkel probleem had met deze Amsterdamse derby in de reserve Tweede klasse D. Arsenal 3, een elftal vol met voornamelijk expats uit het Engelse Manchester, werd luid aangemoedigd door zes supporters die langs de lijn met de derde helft waren begonnen. In een stralend zonnetje waren ze rond het middaguur in een aangename stemming, mede geholpen door de uiteindelijke 3-6 overwinning. De goudgele versnaperingen in de plastic bekers met het opschrift: ‘breng mij terug naar de bar’ vonden hun weg.
Geen derde helft meer
Na afloop liep ik van veld 11 weg terug naar de auto en passeerde ik de kantine van wat vroeger SC Overamstel was. Alles leek er nog te staan zoals het was achtergelaten. Daar wordt geen derde helft meer gevierd, maar wat gaat er met het complex en de kantine gebeuren? Soms wil je geen derde helft, zoals mijn collega Rob Wassink afgelopen weekend bij Leones in Beneden Leeuwen. Eerst een pokke-stuk rijden vlakbij Tiel voor je leuke hobby, vervolgens geen ontvangst. Er was niemand om de scheidsrechter welkom te heten en wegwijs te maken, na verlies niemand van de thuisclub en technische staf die je even bedankte voor het leiden van de wedstrijd. Nou, dan snap ik dat je geen zin hebt in de derde helft en dat je met gierende banden weer terug rijdt naar ons mooie Amsterdamsche Voetbal.
Robin Punt schrijft regelmatig een column voor Het Amsterdamsche Voetbal. Punt fluit al ruim 20 jaar wedstrijden in het amateurvoetbal. Dit jaar voor het eerst een veelgelezen “stukje” op het Amsterdamsche Voetbal: ‘door de ogen van de scheids’, wat hij meemaakt, voor, tijdens of na wedstrijden of gewoon zomaar wat hem bezighoudt. Punt is naast scheidsrechter ook begeleider/ coach ontwikkeltraject-scheidsrechter én Vriend van het Amsterdamsche Voetbal met zijn bedrijf Intertime Klokken.