COLUMN: Wake-up call voor alle clubs

Nadat afgelopen dinsdag bekend werd dat er met ingang van het seizoen 2016/2017 een nieuwe voetbalpiramide in werking treed is het tijd voor de amateurclubs om zich te gaan bezinnen. Wat is het niveau waar de club thuis wil horen? De tweede klasse van tien jaar geleden is niet meer de tweede klasse van de toekomst.

Er was een tijd dat de tweede klasse op zaterdag het hoogst haalbare niveau in Nederland (op zaterdag) was als het om het amateurvoetbal gaat. Sinds de invoering van de Hoofdklasse en later de Topklasse staan we nu aan de vooravond van weer een nieuwe piramide. Een ‘open’ piramide waar uit iedereen kan promoveren en degraderen.

De komst van de tweede (of landelijke) divisie zorgt weer voor een enorme verschuiving in het voetballandschap. Daarnaast zal na dit seizoen de zesde klasse (zondag) verdwijnen. De verwachting is dat de vijfde klasse zal snel volgen. Op zaterdag is in West 1 de vierde klasse het laagste niveau waarop een standaard elftal uit kan komen.

Ben je altijd een club geweest dat de tweede klasse prima bij de ambitie van de club vond passen dan is het nu tijd om na te denken over de toekomst, want de huidige tweede klasse is straks weer een niveau lager in de voetbalpiramide. Het niveau zal dalen en dus hoor de club dan minimaal in de eerste klasse te spelen. De tweede klasse was ooit het hoogste amateur niveau in Nederland. In 2017 zal dat het vijfde niveau zijn!

Het komende seizoen (2015/2016) zal bepalend zijn voor de toekomst van iedere club. Tenminste als je de stap om hogerop te gaan niet wilt missen. Vanuit de Topklasse zullen maar liefst zeven zaterdag en zeven zondagclubs de stap naar de nieuwe te vormen competitie maken. In de klassen daaronder zal ook een versterkte promotie plaatsvinden. Komend jaar niet hoog eindigen betekent achteruitgang.

Het wordt dus nu tijd om de balans op te maken en een keuze te maken. Hoe ziet het Amsterdamse voetballandschap er in 2017 uit? Zijn we een aantal topclubs rijker of dalen we af naar een beschamend niveau. Een niveau dat straks hoofdstad onwaardig zal zijn? Aan u de keus!

Mathijs Groenewoud
Hoofdredacteur Het Amsterdamsche Voetbal

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)