Home / Algemeen / Corona afgelastingen in het Amsterdamse amateurvoetbal
bal

Corona afgelastingen in het Amsterdamse amateurvoetbal

Al voordat het kabinet had aangekondigd dat de nieuwe maatregelen invloed hadden op het amateurvoetbal, konden meerdere Amsterdamse amateurclubs niet spelen door coronabesmettingen. Zo zijn vorige week wedstrijden van OFC, De Dijk en AFC afgelast. 

De wedstrijd in de tweede divisie, TEC – AFC, werd afgelast doordat de club uit Tiel te maken had met een coronageval. OFC uit Oostzaan hoefde niet af te reizen naar Haarlem voor de wedstrijd tegen DEM, omdat de club te maken had met meerdere coronabesmettingen. Bij De Dijk waren vier spelers uit de selectie in afwachting van het resultaat van hun coronatest. 

Inmiddels zijn de nieuwe regels bekend, waarbij de wedstrijden in het amateurvoetbal de komende vier weken worden stilgelegd. Hiermee hoopt het kabinet het aantal coronabesmettingen in te dammen. De KNVB gaf aan zeer teleurgesteld te zijn in het besluit van de overheid. Met 1,2 miljoen leden is het niet gek dat er coronagevallen voorkomen, maar uit onderzoek is gebleken hoe voordelig sporten is voor de weerstand en gezondheid. Ook vreest de bond dat spelers en vrijwilligers uit gaan vallen nu er voor de tweede keer een stop is in het amateurvoetbal. Vooralsnog gaat de KNVB ervan uit dat het KNVB-bekertoernooi eind oktober door kan gaan. In het toernooi strijden 26 amateurverenigingen tegen profclubs. Zo spelen onder andere OFC en AFC mee. De KNVB heeft ervoor gekozen om de bekerwedstrijden waar amateurteams bij betrokken zijn, te verplaatsen naar 1 en 2 december. Mogen de clubs dan nog niet voetballen? Dan zit er niets anders op dan de 26 amateurclubs die zich hebben geplaatst uit te sluiten van verdere deelname. De directeur amateurvoetbal bij de KNVB is momenteel nog positief gestemd.  

Amateurclubs mogen niet alleen geen wedstrijden spelen, maar ook alle trainingen boven de 18 zijn afgelast. Ook als amateurvoetballer is het uitermate belangrijk om in shape te blijven. Zo heeft sport en beweging een goede invloed op de weerstand en algehele gezondheid. Momenteel is het nog toegestaan om te blijven trainen in de sportschool. Met het oog op eventuele strengere maatregelen wordt aangeraden om thuis te trainen met de nodige hulpmiddelen. Zo biedt een compleet krachtstation een groot aantal mogelijkheden, waarmee zowel aan kracht als uithoudingsvermogen gewerkt kan worden. Ook losse gewichten zijn erg nuttig om thuis te hebben liggen. 

Spierkracht is belangrijk in bijna elke sport en vormt de basis voor snelheid en behendigheid. In het voetbal is spierkracht ook nodig om tegenstanders op afstand te houden. Door ook tijdens de stop aan de spierkracht te blijven werken zorgen amateurs ervoor dat hun stofwisseling en energie op peil blijft en dat ze minder risico lopen op een blessure wanneer de wedstrijden en trainingen weer doorgang kunnen vinden. 

Een fitnessschema voor voetballers bestaat vaak uit compound oefeningen met lichaamsgewicht of losse gewichten om de spierbalans te verbeteren en oefeningen gericht op het verbeteren van snelheid en behendigheid, zoals deadlifts, jump squats en andere plyometrische oefeningen. 

 

Send this to a friend