Cruciale zege op Be Quick 1887 geeft vertrouwen Purmersteijn een boost

Purmersteijn houdt de aansluiting met de veilige zone in de zondag Hoofdklasse. De ploeg van Martin van Ophuizen won de eerste wedstrijd na de winterstop, thuis tegen concurrent Be Quick 1887: 2-1.

Winnen was het hoofddoel voor de Purmerenders, zeker na een goed verlopen trainingskamp in het Spaanse Valencia. Daar werd ook even teruggeblikt op de teleurstellend verlopen eerste seizoenshelft. “We hebben vaak prima gespeeld, maar hadden het resultaat niet aan onze zijde. Je moet ervoor waken dat het in de hoofden gaat zitten”, zei Van Ophuizen. “Als je dan weer zou verliezen, groeit het gat naar boven en doet dat ook iets met het vertrouwen.”

Dat het vertrouwen broos is, merkte de oefenmeester in de eerste helft. Purmersteijn was minder balvast dan normaal, maakte andere keuzes dan afgesproken. Er zat behoorlijk wat spanning en druk op de eerste wedstrijd van 2019. “We wilden te snel de diepte zoeken, te snel de beslissende pass geven. Dat is de gretigheid.” Dat Jordi Wigman vroeg in het duel de score opende, na een fraaie opening van Dyllandro Panka, had een kleine bevrijdende werking.

Met een gelukje slaagde Be Quick 1887 – met vier punten meer een concurrent van de Purmerenders – halverwege de eerste helft erin op gelijke hoogte te komen. De verdediging van Purmersteijn kreeg een vrije trap niet goed weg en Twan Nieboer gaf het laatste zetje: 1-1. “Die viel uit het niets, want we hebben de hele wedstrijd niets weggegeven”, vervolgde Van Ophuizen. Tijdens de pauze probeerde hij meer rust in zijn ploeg te krijgen. “Dat pakken we in de tweede helft prima op. We waren veel langer in balbezit en konden makkelijker combineren.”

Nadat Dyllandro Panka vrij snel na de hervatting de paal trof, was het na ruim een uur spelen alsnog raak. Een prima aanval over meerdere schijven mondde via Martijn van Oers uit bij de inlopende Robbert Jan Orij, die diagonaal de 2-1 binnen schoot. Deze voorsprong gaf de thuisploeg niet meer uit handen. “We hebben de wedstrijd onder controle gehad. Heel volwassen gespeeld, onszelf niet voorbij gelopen in de jacht naar meer. Het was niet onze beste wedstrijd, maar wel eentje die we op slot hebben gegooid. Winnen was het allerbelangrijkste.”

Door de zege is Purmersteijn naar de dertiende plek geklommen. De achterstand op de veilige twaalfde plek (Be Quick 1887) bedraagt één punt. Volgende week wacht een bezoekje aan SDO, dat vanwege een afgelaste wedstrijd naar de tweede plaats zakte. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zondag Hoofdklasse.