Cruijff: “gedrag ouders schandalig”

Iedereen heeft een menig over wat er afgelopen weekend op de velden van Buitenboys is gebeurd.  De hele wereld heeft er over. Vandaag heeft ook Johan Cruijff van zich laten horen. In een gesprek met de NOS zegt Cruijff dat het vooral ligt aan het gedrag van de ouders.

Cruijff: “Als je het gedrag van ouders ziet bij een wedstrijd van kinderen tussen de zes en elf jaar, echt schandalig.” Tijdens de opening van de tentoonstelling Johan & Ik in het Amsterdam Museum, waar hij eregast was, zei hij verder tegen de NOS: “Je moet beginnen met normen en waarden stellen en die ouders daarmee uit de weg ruimen. De club moet bijvoorbeeld kunnen zeggen: je komt er veertien dagen niet in bij je zoon.”

“We moeten nu dus een bepaalde wet stellen. De KNVB krijgt nu wel de schuld, en ze hadden misschien meer moeten doen, maar dan moeten ze wel de mogelijkheden hebben om mensen te kunnen uitsluiten.”

“Het gaat niet om Marokkanen, het gaat erom dat het normbesef erbij moet komen. Alle jongetjes tot twaalf jaar hebben dat normbesef, maar schamen zich eigenlijk voor het gedrag van hun ouders. Dat ze daarna het over gaan nemen, is een ander verhaal.”

“Je moet dus heel scherp zijn vanaf het begin: bij de ouders. Het is gewoon een opvoedende taak. De kinderen doen dingen na, die ze van hun ouders zien. Ze doen het niet zomaar.”

Het hele interview met Cruijff is te zien op de website van de NOS

Foto Michel van Bergen

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)