Cupfighter Swift knikkert houder Purmersteijn uit districtsbeker

Zaterdag Hoofdklasser Swift heeft voor een unieke prestatie gezorgd door voor de tweede keer in één seizoen een bekerhouder uit te schakelen. Na het grote Vitesse moest in de tussenronde van de districtsbeker ook Purmersteijn eraan geloven. De zondag Hoofdklasser werd met een 4-1 nederlaag terug naar Purmerend gestuurd.

De eindstand viel licht geflatteerd uit. Beide ploegen deden immers weinig voor elkaar onder. Twee ongelukkige momenten kort achter elkaar maakten het verschil in de eerste helft, en uiteindelijk ook de wedstrijd. Na dertien minuten greep Purmersteijn-doelman Tim Elmers niet heel goed in bij een schot van Fidel Yilmaz en pakte Jaap Smeeing dit cadeautje uit: 1-0. Vlak daarvoor ontsnapte Swift-keeper Bogdan Constantin aan een rode kaart toen hij een bal buiten het strafschopgebied voor de voeten van Donny Gerver wegtikte. “Een cruciaal moment. Iedereen ziet het, behalve de grensrechter”, verbaasde Purmersteijn-trainer Martin van Ophuizen zich. “Dan mag je van mij een keer een inworp de verkeerde kant op geven, maar dit zijn de momenten waar het om gaat.”

De achterstand bleef de gasten de hele wedstrijd achtervolgen. In het restant van de eerste helft kregen de Purmerenders nog twee goede mogelijkheden – Gerver schoot de bal recht in het gezicht van Constantin, die daarna een schot van Yassin el Yaakoubi keerde – maar ze gaven het initiatief na de rust weer uit handen door opnieuw een fout in de verdediging. Mike Ruijter kon vrijstaand een hoekschop van Max van Wakeren binnen koppen: 2-0.

Vlak daarna deed Purmersteijn iets terug door een benutte strafschop van Aramez Poepon. Van Ophuizen: “Op dat moment was ik aan het wachten op de 2-2 en geven we weer een doelpunt weg uit een standaardsituatie.” Alex Treuren haalde een kopbal van Ruijter nog wel van de doellijn, maar uit de rebound schoot Mathieu Christianen verwoestend de 3-1 achter Elmers. Dat was ook direct de beslissing voor de Amsterdammers.

De ruimtes werden groter en uiteindelijk bepaalde gelegenheidsspits Yilmaz de eindstand vlak voor tijd op 4-1. De 22-jarige rechtsback maakte de afgelopen twee weken tijdens de trainingen indruk op trainer Bart Logchies, die vanwege de afwezigheid van spitsen Tim Wulffraat (rest van het seizoen uitgeschakeld) en Jordy de Groot (vakantie) iets moest verzinnen. “Ik probeer zoveel mogelijk van waarde voor het team te zijn, waar ik ook sta”, zegt hij zelf. “Ik moest er even inkomen, maar vond dat ik het vrij aardig heb gedaan. En zo’n doelpuntje is altijd mooi meegenomen.”

Swift is bovendien met drie ploegen (zaterdag 1, 2 en de zondag) vertegenwoordigd bij de laatste 32, waarvoor half januari geloot wordt. Yilmaz: “Vorig jaar hebben we het goed gedaan in de beker (halve finale, red.) en iedereen heeft gezien wat het je kan brengen. Dit jaar willen we minstens net zover komen.”