Danny van der Moot kan na herstel relativeren: “Andere dingen veel belangrijker in het leven”

Eindelijk kan Danny van der Moot het zeggen. Hij is hersteld van de gecompliceerde longontsteking waardoor hij in januari zelfs enkele dagen in kunstmatige coma werd gehouden. De voormalig trainer van DCG richt zich gelijk op de toekomst en zijn volgende uitdaging: jeugdcoördinator bij FC Aalsmeer.

Begin juni werd het vinkje van ‘gezond’ op zijn medisch dossier gezet. Ook geestelijk is hij inmiddels zo goed als de oude. Dat heeft langer de tijd nodig, werd hem door de artsen meegegeven, omdat hij ook zelf realiseert hoe ernstig het was. “Je krijgt vragen: waarom ik? Hoe kan dit gebeuren? Niet dat ik het er echt moeilijk mee heb, maar ik slaap soms wel slecht. Dan lig ik de hele nacht een beetje na te denken. Ik kan het bovenin niet stilzetten, dus het blijft allemaal door je hoofd gaan. Maar antwoorden krijg je natuurlijk niet.”

Zijn revalidatie was een maandenlang proces. Van der Moot moest van ver komen, zo zei hij in april. De oud-trainer van DCG lag enkele dagen op het randje. Hij deed in het ziekenhuis flink wat jasjes uit en bezocht voor zijn herstel veelvuldig de sportschool om kracht op te bouwen. “In het begin was dat moeilijk. Dan denk je dat je meer kan dan je daadwerkelijk echt aankan. Dat moet je langzaam opbouwen. De hoeveelheid gewichten waarmee ik normaal mee trainde, kwam ik lang niet aan. Ik moest veel op de crosstrainer zitten. Gelukkig mocht ik na een tijdje mijn mountainbike pakken en lekker richting Spaarnwoude fietsen.”

Van der Moot ging ook drie keer terug naar de intensive care, waar hij eind januari een kleine week doorbracht. Dat maakte veel indruk op hem. “Ik heb mijn kinderen ook naar de foto’s gevraagd, iets wat ik daarvoor nog niet wilde. Het was heel confronterend en het blijft raar. Nu merk ik pas hoe zwaar mijn vrouw en kinderen het hebben gehad. Voor mijn zoon (Desmond, red.) was het nog erger. Hij werd er elke keer bij DCG mee geconfronteerd. Dat wilde ik zelf niet, daarom ben ik slechts een paar keer langs geweest. Ik wilde rust, voor mij en de ploeg. Soms kwam ik pas na het begin van de wedstrijd aanlopen. Het is heel jammer dat ze gedegradeerd zijn. Het was toch míjn elftal.”

De afgelopen maanden hebben hem, bewust of onbewust, veranderd als mens. Voorheen stond zijn leven in het teken van voetbal, voetbal en voetbal. Nu niet meer. Als voetbal er niet is, dan is het er niet. “Ik kan nu meer relativeren en laat dingen wat makkelijker los. Het is maar een spelletje. Voor mijn ziekte was dat spelletje na mijn gezin het allerbelangrijkste. Maar waarom zou ik mij nog drukmaken om een verkeerde beslissing van een scheidsrechter? Misschien dat ik anders tegen het leven aankijk en voor de buitenwereld heel rustig ben geworden. Ik besef waar ik vandaan ben gekomen, dat ik weet dat er andere dingen veel belangrijker zijn in het leven. Ik geniet nog meer van mijn vrouw en kinderen bijvoorbeeld, want ik weet dat het ook anders had kunnen lopen.”

Toch kan Van der Moot het voetbal niet helemaal loslaten. Vrij snel nadat bekend werd dat er een einde kwam aan zijn periode van achttien jaar – weliswaar met een tussenpauze – bij DCG, maakte FC Aalsmeer bekend dat hij daar jeugdcoördinator wordt. Van der Moot en hoofdtrainer Cor van Garderen kennen elkaar nog uit hun tijd bij Ajax in de jaren ’80. Iets heel anders, maar wel een bewuste keuze. “Dit is meer een rol in de luwte. Niet meer zelf op het veld. Daar heb ik bewust even afstand van genomen, zodat ik volledig kan herstellen. Dat komt later wel weer. Ik zal er nu ook anders instaan. Maar niet minder gedreven, want ik wil nog altijd het beste eruit blijven halen. Op welke manier dan ook. Mijn bevlogenheid zal ik echt niet kwijtraken.”

Foto: Jeroen de Kock

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)
DCG