Dave Castillo neemt na elf seizoenen afscheid van Sporting Martinus

Na elf jaar trouwe dienst nam Dave Castillo aan het eind van afgelopen seizoen afscheid van Sporting Martinus. De 36-jarige middenvelder kon zijn afscheid bij de Amstelveense zondag vierdeklasser echter niet bekronen met een promotie. “Het was een redelijk dubbel gevoel, omdat het zo een verdomd lekker seizoen was.”

Eigenlijk hingen zijn schoenen vorig jaar al bijna aan de wilgen, totdat de nieuwe trainer Ron Gerlof (tevens oud-ploeggenoot) hem ervan overtuigde nog een jaar aan zijn loopbaan te plakken. “De laatste drie seizoenen waren niet de ‘leukste’ seizoenen en dat speelde mentaal, en waarschijnlijk ook fysiek, mee. Seizoenen die je als voetballer liever niet meemaakt. Maar zoals alles in het leven: alle ervaringen, positief én negatief, maken je rijker, zo ook de degradaties. Het zijn bladzijden met een dikke zwarte rand. Op dit soort momenten kan je je ook onderscheiden en kun je laten zien dat je karakter en ruggengraat hebt.”

Castillo Martinus-DCG

Dat hij er een elfde seizoen aan plakte, had de 36-jarige middenvelder achteraf geen spijt van. “Het was een seizoen met een selectie die wat mij betreft helaas net twee jaar te laat kwam. Het was fantastisch om weer eens te voetballen met jongens die zulke diverse kwaliteiten hebben, waarbij ik ook mijn eigen ding kon doen. De sfeer, saamhorigheid, een goede groep gasten met goede koppen, lekker slap lukken en gewoon lekker voetballen. Ik kan zoveel opnoemen, maar alles voelde goed en leek te kloppen. De gezelligheid deed soms een beetje denken aan de tijden in de tweede klasse.”

Het is een terugblik op zijn eerste jaren in Amstelveen. Toen hij in 2004 JOS/Watergraafsmeer voor Sporting Martinus verruilde, was de ploeg net naar dat niveau gepromoveerd. “In het eerste seizoen had ik het moeilijk om mijn plek te vinden. Als Amsterdammer kwam ik naar Martinus met een licht arrogante houding en dacht dat ik als grote meneer wel even mijn basisplek zou opeisen. Dit heeft mij het eerste seizoen soms juist een basisplaats gekost, maar onder Jannis van der Lijcke ben ik een echte teamvoetballer geworden.”

Dave Castillo actie

Castillo heeft lovende woorden over voor zijn oude trainer. “Ik merkte dat in een goede ploeg je technische kunsten van ondergeschikt belang waren. Hij kreeg mij altijd op de juiste manier pissig met kleine opmerkingen die mij als trots mannetje konden raken, maar ervoor zorgden dat ik nog harder ging werken aan bepaalde zaken.”

Dat de 36-jarige middenvelder zijn afscheid niet kon bekronen met een promotie, vond hij behoorlijk jammer. “Ik hield me eerlijk gezegd weinig tot niet bezig met mijn afscheid. Het ging pas in mijn hoofd spoken tegen het einde van het seizoen. Het was een redelijk dubbel gevoel, omdat het zo een verdomd lekker seizoen was. Na de wedstrijd tegen DSS (18 juni) was ik emotioneel, maar voornamelijk omdat we het niet hadden gered.”

Met dank aan www.martinianen.nl

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!