Foto Rob van Vliet: Ajax 2 schakelt Chabab uit in de beker

De beker is een lachertje

Gisteravond (dinsdag) werden veel clubs uit onze regio uitgeschakeld in het districts bekertoernooi. We zijn nog niet eens bij de laatste 32 of de inbreng van de clubs uit de regio Amsterdam is teruggebracht tot zes. Hoe serieus nemen de clubs het bekertoernooi en is de opzet wel goed?

Titelverdediger Chabab werd gisterenavond uitgeschakeld door het tweede team van Ajax. De tweede Amsterdamse topklasser AFC ging onderuit tegen GVVV nadat het in de vorige ronde met het tweede team hoofdklasser Ajax had uitgeschakeld. De competitie heeft in het geval van AFC altijd voorrang. Daar valt wat voor te zeggen. Zeker als je twee dagen na een competitie wedstrijd op een koude dinsdagavond  al weer aan de bak moet. Moeten de wedstrijden niet gewoon standaard in het weekend gespeeld worden? Natuurlijk is het soms leuk voor een klein, laag spelend, clubje. Buitenboys keek al weken uit naar het treffen met Spakenburg. Het werd 12-0.

Foto Rob van Vliet: Bas Vellema schakelt met Ajax 2 Chabab uit in de beker

Ook sneuvelde veel clubs al in de voorronde of in de eerste knock-out ronde. Voor dat de competitie begint wordt er een poulefase afgewerkt. Hoofd en eersteklassers komen bij elkaar in een poule. Twee van de vier vallen af. De wedstrijden worden door iedereen, een uitzondering daar gelaten, gezien als oefenwedstrijden. Een verlenging van de voorbereiding. Niet echt een signaal dat men het beker toernooi serieus neemt. Voor de teams vanaf de tweede klasse en lager plaatst slechts 1 club zich voor de volgende ronde. Ook daar sneuvelen toonaangevende  clubs omdat er ook nog eens onderscheid wordt gemaakt in het niveau. Tweede en derde klassers treffen elkaar en ook de vierde en vijfde klasse ploegen worden bij elkaar ingedeeld. Natuurlijk krijg je op die manier betere ‘oefenwedstrijden’ maar is het bekertoernooi daar voor bedoeld?

Ga gewoon weer terug naar de knock-out fase vanaf de eerste ronde en met een open loting. Minder wedstrijden zijn dan nodig om tot een winnaar te komen en dus kan het dan ook makkelijker worden ingepland in het speelschema.

Dat het district is ingedeeld in drie regio’s (Noord-Holland Noord, Groot Amsterdam en ’t Gooi) maakt het er ook niet eerlijker op. Pas na de eerste knock-out ronde vervielen die grenzen. Mede door deze opzet stonden AFC-Ajax en Chabab-Zeeburgia op het programma in de eerste ronde. Terwijl in bijvoorbeeld in Noord-Holland Noord veel teams uit een lagere klasse zaten.

Wat is wijsheid, wat is de beste oplossing. Een leuke discussie maar het bekertoernooi zal pas status krijgen als de clubs het toernooi series nemen en er ook daadwerkelijk iets mee te verdienen is. Een kleine geldprijs en, bij het bereiken van de halve finale, deelname aan het grote KNVB beker toernooi is dan niet voldoende. Voor topklasse clubs, die al automatisch geplaatst zijn voor de landelijke beker valt daar dus weinig te verdienen.

Wie weet hoe we in de toekomst met de beker om moeten gaan mag het zeggen! Het Amsterdamsche Voetbal blijft het toernooi volgen en hopen op een Amsterdamse zege. Onze hoop is gevestigd op JOS Watergraafsmeer. Diemen, Ajax 2, OSV, De Dijk en ZSGOWMS.

Mathijs Groenewoud