Foto Rob Beense

De Dijk deelt koploper Vlissingen tik uit

Van een schokeffect wil De Dijk-trainer Ale van der Zee niet spreken, maar een feit is wel dat de ploeg door twaalf punten uit de laatste vijf wedstrijden in de zondag Hoofdklasse met een goed gevoel 2014 afsluit. Ook koploper VC Vlissingen werd, door twee doelpunten van Dennis Kaars, met 2-0 verslagen.

Beide ploegen waren aan elkaar gewaagd, maar de eerste kansen waren voor de gasten uit Zeeland. Tot twee keer toe bracht De Dijk-doelman Stephan Veenboer echter goed redding. Met een paar zaalvoetballers in de basis wist Vlissingen een paar keer goed te combineren in de kleine ruimte. Dit leidde tot een grote kans voor Etienne Mallie, maar nadat hij de bal met wat geluk meekreeg, ging zijn schot naast.

De Dijk kwam zelf niet verder dan een paar pogingen van afstand. Op slag van rust opende de thuisploeg alsnog de score. Mostapha El Aamrani won het luchtduel, waardoor de bal bij Dennis Kaars kwam. Hij probeerde het van zo’n twintig meter afstand met een schuiver, die volledig verkeerd werd ingeschat door doelman Joan van Belzen. Hij verslikte zich in de lage bal, die via de paal binnen rolde (1-0).

De Dijk - Vlissingen

Vijf minuten na rust kreeg Vlissingen een goede mogelijkheid om op gelijke hoogte te komen, maar een schot van invaller Said Bouzambou ging via de paal uit het doel van De Dijk. Op zoek naar die gelijkmaker gaven de gasten steeds meer ruimte weg, waar De Dijk van kon profiteren. De grootste kans was tien minuten voor tijd, maar oog in oog met doelman Van Belzen koos Kaars voor het afleggen, alleen kwam de bal achter Chakib Tayeb.

Een mooie kans op de beslissing ging verloren, maar drie minuten later maakte de topschutter zijn fout goed. Na doorkoppen van Tim Ruder schatte Ferry Alfons de bal volledig verkeerd in. De verdediger van Vlissingen miste de bal, waardoor Kaars recht op het doel kon lopen. Deze keer bleef de aanvaller koelbloedig en met een schot in de korte hoek zette hij De Dijk op een 2-0 voorsprong.

Vlissingen probeerde nog een aansluitingstreffer te maken, maar een geplaatste bal van Hoessein Bouzambou werd door Robert Verschraagen van de doellijn gehaald. De laatste kans van de wedstrijd was voor Dennis Kaars, al ging zijn schot in de blessuretijd naast het doel van Vlissingen. Het bleef bij 2-0, waarmee De Dijk naar een vijfde plaats in de zondag Hoofdklasse steeg. In de strijd om de tweede periode staan de Amsterdammers op één punt achter Magreb ’90.

“Deze overwinning was broodnodig”, zei Ale van der Zee na afloop. “Bij de 1-0 hadden we het geluk mee en daarna kregen we in de tweede helft steeds meer ruimte om zelf aan voetballen te komen. Dan is de 2-0 als beslissing lekker, al had het misschien zelfs 3-0 of 4-0 moeten worden. Met deze drie punten hebben we de koploper een klein tikje uitgedeeld. Het is een lekker gevoel om met een vijfde plaats de winterstop in te gaan. We weten nu wat ons te doen staat in de tweede seizoenshelft.”