De Dijk speelt frustratie weg in eerste thuiszege van het seizoen

Het liep wekenlang verkeerd af voor De Dijk in de Derde Divisie Zaterdag. De Amsterdammers liepen nederlaag op nederlaag op en gaven vaak een voorsprong weg. Zaterdag op eigen veld tegen SJC viel alles eindelijk op zijn plek bij de ploeg van Kees Oostermeijer. Een 3-1 overwinning betekende de eerste thuiszege van het seizoen.

In de spelersgroep is er angst om duels weg te geven. Ook na de late 3-1 van SJC sloop er onzekerheid in de ploeg, maar er verdiende volgens Bilal Amarzagouio maar één ploeg te winnen en dat was De Dijk. “Vorige week gaven we een 2-0 voorsprong weg tegen Ajax en binnen vijf minuten sta je met 2-3 achter. Doodzonde. We zijn een jonge ploeg, maar dat mag gewoon niet gebeuren. Vandaag ging het goed, complimenten voor de ploeg”, waren de woorden van Amarzagouio, die aangaf dat harde woorden van Oostermeijer op de training hebben geholpen. “Hij heeft ons goed aangepakt, op ons flikker gegeven. Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks. Het hielp. De jongens bleven strijden tot de laatste minuut.”

De Dijk opende ijzersterk op een zonnig Sportpark Schellingwoude. Al in de achtste minuut opende de thuisploeg de score via Randill Verweij, die met een mooie individuele actie de rechterhoek vond. Kort hierna had SJC al orde op zaken kunnen stellen. Aanvaller Tom Duindam liet drie kansen op rij liggen, één met het hoofd en twee met de voet. De formatie van trainer Sjaak Polak drukte hierna niet door en was alleen nog via een vrije trap van Jordy Groot dicht bij een treffer. Het grootste gevaar kwam in het verdere verloop van de eerste helft van De Dijk.

Via razendsnelle counters, vaak ingeleid door de rappe Kubilay Koylu, had De Dijk al voor rust een ruimere voorsprong moeten nemen. Vaak ontbrak de juiste eindpass of werd het te slordig uitgespeeld. En Mick Christophersen wilde het te mooi doen. Van dichtbij had hij zelf de trekker moeten overhalen, maar legde de bal breed op Koylu. Amarzagouio: “We hebben zoveel jonge jongens die zoveel kunnen, zoveel voetbal. Maar we denken heel snel dat we er al zijn omdat we voorstaan, dat is onze valkuil.”

Na de pauze was De Dijk wel dodelijk. In de 49ste minuut prikte Christophersen de 2-0 binnen uit de rebound van een schot van Amarzagouio. Een heerlijke opsteker voor de gastheren, die met veel gif het doel van SJC bleven bestoken. De bezoekers lieten tien minuten een enorme kans op de aansluiting liggen. Van dichtbij mikte invaller Melvin van Stijn te hoog. Halverwege de tweede helft zat De Dijk op rozen. Jawhar Ahannach kwam goed voor zijn man en zorgde op aangeven van Amarzagouio voor de 3-0.

SJC had hierna wat terug kunnen doen, maar Duindam had met een kopbal op de lat wederom geen geluk. De aanhang van De Dijk was ondanks de ruime voorsprong nog niet gerust op een goede afloop. En nadat Amarzagouio twaalf minuten voor het einde een strafschop miste, voelde men de bui al weer hangen. “Mijn broer en mijn neefje stonden te kijken en ik wilde hem in de kruizing jagen, dat ging mis. Jammer, volgende keer jaag ik hem er wel in.” SJC rook hierdoor nog een kans en vond in de 85ste minuut via invaller Sven Wisselink het net: 3-1. Vlak daarna belandde er ook nog een voorzet van de gasten op de lat, maar De Dijk hield verder eenvoudig stand.

In de strijd tegen degradatie mag De Dijk volgend weekeinde op bezoek bij hekkensluiter Achilles’29. “Een echte zes punten wedstrijd. We hebben thuis gelijk tegen ze gespeeld. Doodzonde, ook toen hadden we super veel kansen.” Doordat ook Eemdijk won (2-5 zege bij Odin’59 red.) is Achilles nu de rode lantaarndrager. Kijk hier voor alle uitslagen, de stand en het programma van de zaterdag Derde Divisie.

Verslag en foto’s: Justin Crombeen