De mens achter de voetballer: Ferit Akkaya (scheidsrechter)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het vierde deel Ferit Akkaya , scheidsrechter en buschauffeur.

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

web 2 

Buschauffeurs zijn soms net kappers. Beide bieden een luisterend oor aan klanten. Als Ferit daar tijdens het rijden even geen zin in heeft, vraagt hij de passagiers achter de lijn te blijven.

Buschauffeurs zijn dus eigenlijk ook net scheidsrechters. Een speler met een bloedende knie moet achter de zijlijn blijven. Net zolang tot het spel doodvalt en de scheidsrechter een seintje geeft. Lang niet alle voetballers kennen de regels. Maar Ferit legt het ze graag nog een keer uit. Zo leren de spelers nog eens iets tijdens de wedstrijd.

web 3
Ferit rijdt al acht jaar op de bus. Niet altijd dezelfde lijn. Dan wordt de route al snel saai. Daarvoor had hij een eigen bedrijf in dameskleding. Hij leverde aan allerlei winkels. Maar door de “Chinese rommel” raakte hij zijn afnemers kwijt.

Met de Nederlandse modekeuze is het niet echt goed gesteld. Soms ziet hij vrouwen van rond de zestig in kleding voor meisjes van twintig. En dan hebben ze ook nog zwembandjes.

Zelf let hij goed op zijn kleding. Ook op het veld. Als hij moet fluiten neemt hij een koffertje mee met zeven verschillende shirtjes en drie broekjes. Je weet nooit wat er gebeurt. Een keer moest hij onverhoopt voor iemand invallen. De scheidsrechter raakte geblesseerd. Toen moest hij het veld in met de spullen van iemand anders. Vreselijk was het. De schoenen waren niet langer zwart, maar grijs. De sokken waren rafelig.

web 4
Soms maken scheidsrechters fouten. Bij Ferit gebeurt het niet vaak – al zijn voetballers het daar niet altijd mee eens. Eén wedstrijd zal hij nooit vergeten. TABA Drieburg tegen TOV Baarn.

Hij keurde onterecht een doelpunt af. De bal eindigde achter het doel. Ferit dacht dat hij naast ging. Achteraf bleek er een gat in het net te zitten. Baarn won alsnog. Gelukkig maar.

web 5

Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

 Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar op Twitter via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.  

hetamsterdamschevoetbal©2014

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)