De mens achter de voetballer: Laura Kelderman (Wartburgia)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het elfde deel Laura Kelderman, fysiotherapeut en topscorer van Wartburgia.

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop voor Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

web 2

Midden op het Olympiaplein, omringt door de voetbalvelden van Swift, staat het gebouw van Sport Medisch Centrum Amsterdam. Laura Kelderman (24) werkt daar als fysiotherapeut.

Het gebouw heeft een dakterras. Misschien leuk om een foto te maken, dachten we. De medewerkers zullen daar vast vaak gebruik van maken. Laura gaat op een houten bank zitten. Doe anders net alsof je pauze hebt, oppert een collega. Laura bladert door een tijdschrift. Het oogt gekunsteld. “Als ik pauze heb ga ik eigenlijk gewoon altijd langs het veld staan.”

web 3

Laura werkt daarom ook liever op zondag. Dan wordt er veel gevoetbald. Al is het soms lastig. Dan raakt ze afgeleid van het geschreeuw buiten en kijkt ze stiekem door de ramen naar het veld beneden. Mannenvoetbal is sowieso leuker om te kijken dan vrouwenvoetbal. Haar woorden.

Laura is een echte sportliefhebber. Vroeger ging ze met haar vader en broer mee naar voetbal. Dan mocht ze in de kleedkamer zitten. Totdat ze oud genoeg was om zelf te spelen. Ze vindt bijna elke sport leuk, behalve atletiek. Er moet wel een beetje een spelelement inzitten. Alleen maar rondjes rennen, daar is niks aan. Zelf is ze goed in duels, ze staat vooral in de spits en op het middenveld.

web 4

Eigenlijk wilde Laura Sportmanagement en Ondernemen studeren, maar ze was te laat met inschrijven. Dan maar fysiotherapie dacht ze, en na het eerste jaar was ze om.

In haar werk vindt ze de acute gevallen het leukst: dat je langs het veld staat en ziet dat iemand zijn knie verdraait. En dan van het begin af aan informeren en helpen met revalideren.  Ze vindt het sowieso leuker om jonge sporters te behandelen. Dan kunnen ze nog eens wat oefeningen buiten doen. Af en toe is ze best streng in haar werk: “ik vind het wel leuk om iemand bezweet te zien”. Maar echte sporters willen vaak ook wel afgepeigerd worden. Of nouja, daar gaat ze dan maar vanuit.

web 5

Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.  

hetamsterdamschevoetbal©2014

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)