Home / Algemeen / De mens achter de voetbalster: Debbie Pronker (Waterwijk)

De mens achter de voetbalster: Debbie Pronker (Waterwijk)

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op 26 mei in Escape zal er een expositie te zien zijn van voetballers uit de Amsterdamse amateurwereld. Fotograaf Erik van Bemmel en auteur Anne Vegterlo portretteren tot aan het gala elf voetballers, een trainer en een scheidsrechter. Wie is de mens achter de voetballer? Vandaag in het zesde deel Debbie Pronker (19), studente verpleegkundige en speelster bij Waterwijk.

Tijdens het gala van Het Amsterdamsche Voetbal op maandag 26 mei in Escape zullen de portretten van alle deelnemers worden geëxposeerd. Klik hier voor meer info en kaartverkoop over Het Gala van Het Amsterdamsche Voetbal.

web 2

Debbie Pronker houdt van de hectiek van de operatiekamer. De snelle beslissingen en de verantwoordelijkheid, maar ook: de bloedende wonden en botten die uit benen steken. Dan is het verstand op nul en dichtduwen. Je moet er maar zin in hebben. De eerste stagedag was wel even slikken. Ineens is het geen oefenen meer. Dan moet je toepassen wat je geleerd hebt.

Debbie zit in het tweede jaar van de opleiding verpleegkunde in Almere. De school staat tegenover het ziekenhuis. Daar heeft ze net stage gelopen. In september begint ze weer aan een nieuwe stage. Hopelijk bij de afdeling verloskunde.

web 3

In het oefenlokaal van het ziekenhuis staan een stuk of acht bedden. Vijf patiënten liggen doodstil in bed. De dekens tot onder hun neus opgetrokken. Wie beter kijkt ziet dat het oefenpoppen zijn. Compleet met neplongen en klepje om de buik te openen. Debbie verplaatst een rekje waar een infuus aan hangt. Op tafel ligt een plastic arm.

Het is een dankbaar beroep, verpleegkundige. Maar soms is het wel zwaar. Bijvoorbeeld toen ze voor het eerst meemaakte dat een patiënt overleed. Op school leert ze wel hoe ze afstand moet bewaken, maar toch was het wennen. De patiënt was een oude man, ernstig ziek. Hij was klaar voor de dood. Dat maakte het voor Debbie iets makkelijker te accepteren. “Het was misschien maar beter zo.”

web 4

Een klasgenoot beschrijft Debbie als iemand met een grote mond en een klein hartje. Ze houdt zich vaak groot, maar stiekem is ze heel zorgzaam. Daar herkent Debbie zichzelf wel in. Als een vriendin haar nodig heeft staat ze voor haar klaar. Als ze het ergens niet mee eens is laat ze dat weten. Ook op het voetbalveld. Soms levert dat een gele kaart op. Kom op scheids, denkt ze dan. Dat kan beter.

web 5

Geboren in Kenia en woonachtig in Amsterdam speelde Erik van Bemmel (28) in het verleden voor IJsselmeervogels, Huizen en RKAVIC. Recentelijk heeft hij zijn lederen voetbalschoenen ingeruild voor een camera en komt hij nu dagelijks in aanraking met fotogenieke beelden. Zijn tweede lievelingskleur is groen. Meer zien? www.erikvanbemmel.nl.

Als kind verzamelde auteur Anne Vegterlo (24) stickers van spelers uit het Nederlands elftal. Zelf heeft ze nooit gevoetbald. Ze is criminoloog en journalist en woont in Amsterdam. Anne kan ongeveer vijf keer een bal hooghouden en weet prima wat buitenspel betekent. Ze is bereikbaar via @AnneVegterlo.

Foto’s en tekst kunnen niet zonder toestemming van fotograaf , auteur en Het Amsterdamsche Voetbal op welke wijze dan ook worden gebruikt.
hetamsterdamschevoetbal©2014

Bestel de seizoensgids 2022/2023

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)