Detlef le Grand
Le Grand langer bij sc Buitenveldert

De opmerkelijke opmars van sc Buitenveldert

SC Buitenveldert is door de overwinningen op Real Sranang en RKAVIC de laatste duels voor de winterstop met zes punten geëindigd en nestelt zich in de (sub)top van Zaterdag 3b. Dit seizoen kan niemand meer om de ploeg van Detlef Le Grand heen. De opmars van de club op de Zuidas in vier punten.

Buitenveldert, opgericht in 1974 uit een fusie, was lange tijd een club die geen grote rol speelde in de zaterdagcompetitie. Na meerdere grijze seizoenen klimt Buitenveldert onder Detlef Le Grand uit de anonimiteit. Le Grand, voormalig speler van FC Emmen en FC Zwolle, trainer/coach van de Ajax Zaterdag tak, DVS’33, Unicum en Zeewolde streek in het voorjaar van 2022 neer op de Zuidas. Na een periode van rust – na het congé bij de Ajax amateurs wegens uitblijvende resultaten – kroop het bloed waar het niet gaan kan en werden de eerste contacten met Buitenveldert gelegd. Le Grand had zijn zinnen gezet op het zaterdagvoetbal, vooral vanwege het hogere niveau. Als docent voetbal educatie en studie coach bij Ajax via het MBO-college Zuid (Amsterdam-Flevoland) komt hij dagelijks in aanraking met zijn geliefde sport. Le Grand zat na Ajax zeker niet stil en trad ook nog in dienst bij de KNVB als docent. In het dagelijks werk kan hij zijn ei kwijt en brengt de ervaringen als voetbaltrainer over op jonge studenten die aan het vak willen ruiken.

Plan van aanpak

Le Grand: “Ik was vooral met andere dingen in het voetbal bezig. Ineens kwam Buitenveldert op de proppen. Eerlijk is eerlijk; het was even een omschakeling. Bij Ajax is alles tot in de detail top geregeld. Bij Buitenveldert is het ouderwets pionieren. Daar klaag ik overigens niet over, het is een feitelijke constatering. Het is ook een ander niveau. Het gevoel bij de club en de mensen was bij de eerste kennismaking wel gelijk goed, vandaar ook de bewuste keuze om in te stappen. Binnen twee weken na het eerste gesprek hebben we samen al de volgende stap gezet. Ik was ook vooral heel nieuwsgierig. Gaat het mij aanspreken om op dit niveau te werken? We zitten sowieso in een leuke competitie in de regio Amsterdam.”

“Ik kon gelijk al alle zeilen bijzetten. Ondanks meerdere goede gesprekken is tweederde van de selectie vertrokken na de competitie. Er waren veel jongens die elders wilden kijken, op een hoger niveau. Er werden helaas andere keuzes gemaakt. Gelukkig zijn er spelers overgekomen van andere verenigingen, waardoor we een heel aardige selectie hebben dit seizoen. Ook mijn kracht: jeugdspelers door laten stromen. Goed genoeg is oud genoeg, vind ik. Ik heb diverse jongens uit de O18 erbij genomen. Uit bij United Davo heb ik nog eens drie jeugdspelers laten debuteren dit seizoen. Ik maak er graag gebruik van. Daarnaast komen er regelmatig buitenlandse proefspelers meetrainen, uit bijvoorbeeld Engeland of Portugal, die voor goede buur AFC net niet goed genoeg zijn maar hier wellicht verder kunnen ontwikkelen.”

Sterkhouders

Als bekend dankt Buitenveldert zijn voorlopig succesje aan nieuw elan en jeugdige debutanten. Doelman Ruben Geervliet is terug op het oude nest en maakt wekelijks deel uit van de basiself van Buitenveldert. Ook Finnian Broekhuizen en Franklin Addo spelen zich wekelijks bij Buitenveldert in de kijker. Schadrac Leijgraaff bewijst zijn waarde in de voorhoede. “Maar dit zijn niet de enige sterkhouders hoor”, geeft Le Grand aan. “We hebben ook nog een paar jonge spelers met het Buitenveldert DNA die er aan komen, waar ik ook hoge verwachtingen van heb. Uiteindelijk moet de selectie samen – in zijn geheel – goed gaan presteren. Tot nu toe loopt het vrij aardig, maar er is nog niets gewonnen. Promotie zou echt mooi zijn. Ik leg dit ook bij de selectie neer. Wil je er echt voor gaan? Dan zal het nog beter moeten. Voor komend seizoen zijn we al goed om ons heen aan het kijken in de regio Amsterdam of er spelers zijn die intrinsiek gemotiveerd zijn om voor deze prachtige vereniging willen spelen, met de ambitie om te investeren in zichzelf en het team.”

Visie op voetballen

“Als trainer kan ik het verschil maken, zeker hier bij Buitenveldert. Ik kan ze zowel fysiek als mentaal goed voorbereiden. Elke week daag ik ze uit, prikkel ze. Hoe ga ik ze motiveren? Dat vraagstuk leg ik wekelijks bij mezelf neer. We spelen altijd aanvallend voetbal. Daar houd ik van. Dominant aan de bal zijn. Een goede opbouw vanuit de achterste linie. Bepaalde spelprincipes wil ik elke keer terugzien. Ook het compact staan in verschillende fases, hoog pressie. Het is erin gebracht. We kunnen ook heel soms flink op ons bek gaan. Dat is dan maar zo. Ook daar zitten leermomenten in. De manier van spelen past bij mij, past bij de club. Een voorlopig derde plaats is het gevolg van deze visie. We startten goed in de competitie, daarna hebben we een mindere periode gehad met enkele verliespartijen. Voor de winterstop hebben we het weer goed opgepakt en kwamen de resultaten terug. Olympia Haarlem is in mijn ogen de beste ploeg. Hen verwacht ik als kampioen. Wij strijden voor een periode en nacompetitie om op die manier te kunnen promoveren.”

Toekomst

“De intentie van beide kanten is om door te gaan met elkaar met de ingeslagen weg. Ik wist waar ik aan begon, maar we moeten het wel hebben over ambitie. Wij moeten gaan zorgen dat we spelers kunnen behouden, de jongens wat gaan bieden. Ik zie daarin veel mogelijkheden, bijvoorbeeld in de randvoorwaarden. We kunnen dit jaar op trainingskamp in Alicante. Ook goed voor een stukje teambuilding. Maar de medische zorg moet op een hoger plan komen en spullen voor het team of spelers individueel kan ‘een likje verf’ gebruiken. We hebben in de selectie spelers die we wellicht ook kunnen opleiden tot jeugdvoetbaltrainer. Dat kunnen we goed faciliteren. Ik bemoei me in positieve zin nadrukkelijk met het tweede team en toon belangstelling voor de O18, O17 en O16. Ik kom kijken bij jeugd uit interesse, ik ben niet alleen hoofdtrainer van de club. Ook om jeugdspelers te kunnen behouden, ik laat me zien en gelden. Goed opleiden is voor de club heel zwaarwegend.”

“Belangrijk is ook een goed kader, stabiel worden daarin. We werken binnen de staf goed samen met elkaar. Er zijn diverse trainers vol ambitie, de contacten onderling zijn makkelijk gelegd. Belangrijkste doel voor nu is de doorstroming van jeugd, maar onderaan de streep tellen de resultaten bij het eerste elftal.”

Archieffoto: Rob van Vliet

Blijf op de hoogte en volg ons via Facebook, Instagram en Twitter!
▼Bezoek ook de clubpagina(s)